Hirdetés

Két vonzó alaplap+CPU kombináció



|

Szeretnél egy gépet olcsón, ami azért nem hagy cserben, ha kicsit leterhelnéd? Mutatunk egy AMD és egy Intel-változatot is.

Hirdetés

Szép is lenne, ha mindenki megengedhetné magának a Core i7-et, az AMD FX-9000-es szériát és a minden extrával felszerelt, 100 ezer forintos alaplapokat. De ha még igaz is lenne mindez, akkor sem biztos, hogy minden feladathoz ilyen gépre van szükség. Ha stabil, bővíthető és jó alapsebességet nyújtó PC-t építenénk, esetleg a pénztárcánk vastagsága befolyásolja a konfigot, okosabban és szerényebben kell válogatni. Mutatunk két jó döntést.


Hirdetés


Intel-változat

Az Intel egyértelműen uralja a felsőkategóriás PC-k piacát, sőt, a középkategóriában is erős és a mobilban is egyeduralkodó. Amint azonban a belépőszintre, az alsó-középkategóriára kerül a sor, az AMD nagyon jó ajánlataival is szembe találkozunk. Azért az Intelt sem kell félteni, pláne akkor nem, ha a grafikus teljesítmény nem számít a döntésnél (csak 2D-re használjuk a gépet), vagy úgyis videokártyával oldjuk meg a játékok száguldását. Ha ilyen gépet keresünk a kékek oldalán, a B150-es chipkészletet érdemes a bevásárlólista élére sorolni. Az Asus B150M-A/M.2 kiváló választás 24 ezer forintért. A microATX lapon a legfontosabb extrák adottak és a későbbi bővítés is egyszerű lesz. Az LGA1151 foglalat mellett 4 darab DIMM található, amibe sok-sok DDR4 modult szerelhetünk. Nagyon fontos extra továbbá a teljes értékű M.2 hely, ahová később szupergyors SSD-t pakolhatunk, illetve kapunk egy USB Type-C csatlakozót is - ennyiért ajándék ez a lap.



És hogy a teljesítmény se legyen borzalmas, ugyanakkor túl sokat se kelljen a pénztárnál hagynunk, egy Pentium G4500-as CPU-t válasszunk bele. Ez 19 ezer forint, cserébe fejlett, keveset fogyaszt és 3,5 GHz-en ketyeg. Nem egy erőmű, de a leggyengébb Core i3-nál kb. 12 ezer forinttal olcsóbb és azért egy középkategóriás VGA-t rábízhatunk.



AMD-alternatíva

AMD oldalon nehéz nyugodt szívvel nagyon erős gépet ajánlani - ez vagy drága, vagy nagyon sokat fogyaszt, vagy mindkettő. Amint azonban az egyszerűbb, olcsóbb alapok felé kezdünk keresgélni, találhatunk nagyon jó ajánlatokat. Nem rossz a mostanában végtelenül olcsóvá vált, 16 ezer forintos FX-4300-as CPU sem, de mi most inkább az FX-6300-at ajánljuk. Nem mai darab, nem is Zen-alapú, túl sok extrát ne várjunk, ellenben hatmagos és igen jól teljesít a legtöbb feladat alatt, arról nem is beszélve, hogy alig drágább, mint a Pentiumok, vagyis még messze az Intel Core i3 ára alatt beszerezhető és azért a Pentium G-szériával fel tudja venni a versenyt számítási teljesítményben. Mindezt kb. 26 ezer forintért szerezhetjük be.



Alaplapot is választottunk hozzá, mégpedig egy Gigabyte modellt, a 970A-DS3P-t, amin temérdek csatlakozó és kártyahely található, a tuningtól sem retten meg és már az alapteljesítménye is kellően acélos. Ja és mindehhez nagyon barátságos ár tartozik: kb. 19 ezer forintért máris vihető a lap.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.