Hirdetés

Lenovo Thinkpad T450 teszt - stílusos munkagép



|

A legújabb Thinkpad T-széria kívülről ismerős lehet, pedig előnyére változott. Vérbeli munkagépet teszteltünk Broadwell szívvel.

Hirdetés

Notebookvásárlásnál a 120-150 ezer forintos belépőszint elhagyása után nem sokkal belefutunk a munkagépek világába, ahol a Thinkpad az egyik legerősebb márkanév. A Lenovo üzleti szériáját nem a megszokás és tévhit miatt tartják a felhasználók még mindig az egyik legjobb választásnak és a cég is tesz arról, hogy ez ne változzon meg. A legújabb, T450-es modellen is már első ránézésre, tapintásra látszik, hogy tipikus Thinkpaddel van dolgunk. A „tipikus Thinkpad” annyit tesz, hogy ez a gép bizony 3-5-7 év múlva is számítógép lesz. Elég csak rápillantani a laptop-használtpiacra – hemzsegnek a tökéletesen működő, jó esztétikai állapotnak örvendő Thinkpadek. A T450-nél a cég megtartotta a bevett receptet, vagyis maradt a strapabíró anyaghasználat, a minőségi beviteli eszközök, a belső azonban megújult. Csak sajnos nem mindenben.

 

Hirdetés

Broadwell a valóságban

A múlt hónapban több gyártó Intel Core M hibrid notebookját is teszteltük, ám ezek a központi egységek nem a teljesítmény, sokkal inkább az alacsony fogyasztás és hőtermelés miatt érdekesek. Az első, valódi Intel Broadwell processzorra épülő gépe a T450-es volt tesztlaborunkban, és az Intel beharangozása alapján elég sokat vártunk ettől az új processzortól.

Az Intel Broadwell CPU-ja ugyan megtartotta a Haswell, pontosabban a Haswell-refresh alapjait, sőt, processzor szinten nagyjából semmi nem változott, ugyanakkor a gyártástechnológia már 14 nm-es, amely alacsonyabb hőtermelést és fogyasztást jelent – ez két nagyon fontos szempont a notebookoknál. Mindehhez egy, az előző generációnál erősebb integrált GPU tartozik, vagyis van ok az izgalomra, hogy itt tényleg látható előrelépést kapunk.

 

 

Bevett dolgon ne változtass

A tesztlaborunkba érkezett Lenovo Thinkpad T450 egy tipikus, 14”-os notebook, amely ideális középút a mobilitás és a használható billentyűzet/kijelző méret között. A 21 mm-es notebook súlya mindehhez 1,6 kg, amely érezhető javulás az elődökhoz képest és elviselhető hosszabb hordozásra is, de azért karcsú és kecses helyett még így is a masszív és strapabíró jelzők illenek a gépre.

 

 

A T450 billentyűzete és tapipadja nem sokat változott: a Thinkpadeknél megszokott kiváló minőségű, háttérvilágításos tasztatúrát, kellően nagyméretű touchpadot és a védjegy trackpointot kapjuk. Mivel üzleti gépről van szó, az ujjlenyomat-olvasó is felkerült a gépre, csatlakozásokból pedig kapunk 3 darab USB 3.0-t, egy gigabites LAN-t, mini DisplayPortot, DSUB-ot, kártyaolvasót, dokkoló csatlakozót és belül TPM biztonsági chipet is – az optikai meghajtó már nem opció. Természetesen WLAN és Bluetooth vezérlőkből a legújabbat és legjobbat kapjuk (Intel AC 7265) és SIM kártya foglalat is került a T450 ezen kiépítésébe, csak egy modemet kell beszerelnünk a mobilnetért.

A szoftverellátottságnál a Lenovo gondolt a konzervatív felhasználókra/cégekre, ezért Windows 7 Professionallal érkezik a gép, melyet könnyedén válthatunk Windows 8.1-re is – amelyik nekünk szimpatikusabb.

 

A régi-új hardver

A processzor egy Intel Core i5-5300U modell, amely ultraalacsony fogyasztású, kétmagos kivitel aktivált Hyper-Threadinggel, vPro-val és egy Intel HD Graphics 5500-zal. A 15 wattos TDP-vel rendelkező processzor 2,3/2,9 GHz-en dolgozik, és fontos kiemelni, hogy ehhez a hőtermelési értékhez már aktív hűtés is dukál – ezt meg is találjuk a T450-ben. A CPU-választás kifejezetten jó ehhez a számítógéphez: teljesítményben hozza azt, amire itt szükségünk lehet, szolgáltatásokban pedig azon ritka modellek egyike, amelynél minden létező Intel extrát megkapunk.

Izgalmasan hangozott az új Intel HD Graphics 5500 ígérete is, ezért – noha a T450 munkagép – lemértük néhány játékban a GPU teljesítményét. Metro Last Lightban a HD 5500 teljes részletesség és HD felbontás mellett 7,3 fps-t ért el, vagyis játszhatatlan. Összehasonlításképp egy GeForce GTX 860M ezt a játékot full HD-ban is közel 30 fps-sel futtatja, vagyis aki azt remélte, hogy az új Intel GPU-k nyugdíjazzák a diszkrét mobil GPU-kat, az csalódni fog. De mindez a T450 értékéből mit sem von le, hiszen nem játékra tervezték.

 

 

Mégsem tudunk örülni a teszten nálunk járt T450-nek, néhány komponense ugyanis igencsak elmaradott, a konfiguráció pedig ennyi pénzért kiegyensúlyozatlan. Az elfogadható teljesítményű processzort egyszerűen megfojtja a mindössze 4 GB, egycsatornás kiépítésű rendszermemória és a hagyományos, 7200 rpm-es merevlemez is lassúnak számít ma már az SSD-k korában. Mindezek tetejébe a 14”-os kijelző mindössze HD felbontású (1366x768), ráadásul TN paneles, így a színek és betekintési szögek egyszerűen rosszak. Persze a T450 konfigurálható jobb belsővel és kijelzővel is, de ez az árat is alaposan megdobja.

 

 

Összegzés

A mérésekből hamar kiderült, hogy a Core i 5000U széria számítási teljesítményben látványos előrelépést nem hoz (GPU-fronton sem igazán), azonban a fogyasztás és az üzemidő legalább ennyire fontos tényező. Sajnos ez utóbbit nem a tesztelt Thinkpad T450-es modellnél fogjuk megtapasztalni, ugyanis a gépet mindössze egyetlen, 24 Wh-s akkumulátorral szerelték, pedig a notebookban még egy dupla ekkora akkumulátornak lenne hely. A hivatalos adatok szerint két akkumulátorral (3+6 cellás) mindössze 20 dkg-mal nehezebb a gép, cserébe 17 órát bírja egy feltöltéssel, amely kiváló érték – reméljük, hamarosan mi is megtapasztalhatjuk ezt, mert az egy akkumulátorral mért 123 perces aktív üzemidő (PCMark8 Battery) igen sovány eredmény.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.