Hirdetés

Lenovo Thinkpad T450 teszt: stílusos munkagép



|

„Tipikus Thinkpad” a legújabb T450, amely követi a sikeres receptet, de új belsőt kapott, és méretéből, valamint tömegéből is sikerült érezhetően lecsípni.

Hirdetés

Az első, valódi Intel Broadwell CPU-ra épülő gép, a T450-es volt tesztlaborunkban. Az Intel beharangozója alapján főleg fogyasztásban és GPU-teljesítményben vártunk komolyabb előrelépést ettől az új, 14 nm-es processzortól. A Lenovo Thinkpad T450 egy tipikus, 14 colos notebook, amely ideális középút a mobilitás és a használható billentyűzet/kijelzőméret között. A 21 mm-es notebook tömege mindehhez 1,6 kg, ami érezhető javulás az elődökhöz képest, de azért karcsú és kecses helyett még így is a masszív és strapabíró jelzők illenek a gépre.
 

Hirdetés


A T450 billentyűzete és tapipadja nem sokat változott: a Thinkpadeknél megszokott, kiváló minőségű, háttér-világításos tasztatúrát, kellően nagyméretű touchpadot és a védjegy trackpointot kapjuk. Mivel üzleti gépről van szó, az ujjlenyomat-olvasó is felkerült a gépre, csatlakozásokból pedig kapunk három darab USB 3.0-t, egy gigabites LAN-t, mini-DisplayPortot, D-Subot, kártyaolvasót, dokkolócsatlakozót és belül TPM biztonsági chipet is – az optikai meghajtó már nem opció. Természetesen WLAN- és Bluetooth-vezérlőkből a legújabb és a legjobb jár (Intel AC 7265), valamint 3G-modem is került a T450 e kiépítésébe. A gép Windows 7 Professionallel érkezik, melyet könnyedén Windows 8.1-re válthatunk – amelyik nekünk szimpatikusabb.


A régi-új hardver

A processzor egy alacsony fogyasztású, kétmagos Intel Core i5-5300U, aktivált Hyper-Threadinggel, vPróval és egy Intel HD Graphics 5500-zal. A CPU-választás ideális: teljesítményben hozza azt, amire itt szükségünk lehet, és azon ritka modellek egyike, amelyeknél minden létező Intel extrát megkapunk.


Izgalmasan hangozott az új Intel HD Graphics 5500 ígérete is, ezért – noha a T450 egy munkagép – lemértük néhány játék közben a GPU teljesítményét. Metro Last Lightban a HD 5500 teljes részletesség és HD felbontás mellett 7,3 fps-t ért el, vagyis játszhatatlan. Összehasonlításképp egy GeForce GTX 860M ezt a játékot full HD-ban is közel 30 fps-sel futtatja, vagyis aki azt remélte, hogy az új Intel GPU-k nyugdíjazzák a diszkrét mobil-GPU-kat, az csalódni fog. De mindez a T450 értékéből mit sem von le, hiszen nem játékra tervezték.
 


Azonban ezt leszámítva sem ideális a teszten nálunk járt T450 kiépítése. Az elfogadható teljesítményű processzort megfojtja a 4 GB, az egycsatornás kiépítésű rendszermemória és a 7200 rpm-es merevlemez sem hozza az ennyi pénzért elvárható „SSD érzést”. Mindezek tetejébe a 14 colos kijelző mindössze HD felbontású (1366×768), ráadásul TN-paneles, így a színek és a betekintési szögek rosszak. Persze a T450 konfigurálható jobb belsővel és kijelzővel is, de ez az árat is alaposan megdobja.


Összegzés

A mérések alapján a Core i 5000U széria számítási teljesítményben nem hoz előrelépést (GPU-fronton sem igazán), azonban a fogyasztás és az üzemidő legalább ennyire fontos tényező. Sajnos ez utóbbit nem a tesztelt Thinkpad T450-es modellnél fogjuk megtapasztalni, ugyanis a gépet mindössze egyetlen, 24 Wh-s akkumulátorral szerelték, pedig a notebookban még egy ugyanekkora akkumulátornak lenne hely. A hivatalos adatok szerint két akkumulátorral (3+6 cellás) mindössze 20 dkg-mal nehezebb a gép, cserébe 17 óráig bírja egy feltöltéssel, ami kiváló eredmény – reméljük, hamarosan mi is megtapasztalhatjuk ezt, mert az egy akkumulátorral mért, 123 perces aktív üzemidő (PCMark8 Battery) igen sovány.


Névjegy

– Ár: 381 900 Ft
– Forgalmazó: Lenovo Magyarország
– Teljesítmény: 6
– Szolgáltatás: 8
– Ár/érték: 6


Adatok

– Intel Core i5-5300U processzor
– 4 GB RAM, 500 GB HDD
– 14”, 1366×768, TN kijelző
– 2707 pont PCMark8, 281 cbs CineBench R15
– 117/116,5 MB/s CDMark HDD olvasás/írás
– 123 perc PCMark8 Battery üzemidő
– Windows 7 Professional / Windows 8.1 Pro
– 239×232×21 mm, 1,6 kg


Előny: Thinkpad minőség, új generációs alapok, kiváló billentyűzet és touchpad
Hátrány: kiegyensúlyozatlan összeállítás, elavult kijelző, csak egy akkumulátor, drága

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.