Hirdetés

Még idén elkészülhet a DDR5 szabvány specifikációja



|

Az Intel szerint már 2020-ban piacra kerülhet az új típusú RAM.

Hirdetés

A jelenleg terjedőben lévő DDR4 memória a tavalyi év második felében vált megfizethetővé. Az asztali számítógépekben egyelőre csak Intel Skylake processzorok mellé párosítható, az AMD a következő hónapokban elérhetővé váló Bristol Ridge és Summit Ridge platformjaitól kezdve kínál majd DDR4-támogatást.


Hirdetés


A fentieknek köszönhetően vélhetően kevesekben merült fel, hogy a többé-kevésbé belátható jövőben máris megérkezhet a DDR4 utódja. Az Intel Developer Forum egyik előadásának prezentációjából kiderült (PDF, 13. oldal), hogy a szabványosítással foglalkozó JEDEC várhatóan már 2016-ban publikálhatja a DDR5 többé-kevésbé végleges specifikációit, az új típusú memória pedig 2020-ban piacra is kerülhet. A hírek szerint a DDR4-hez hasonlóan első körben a szerverekben jelenhet meg a DDR5, a fogyasztói piacra szánt eszközökben 12-18 hónappal később bukkanhat fel az új típusú RAM.



Sajnos a technikai részletekről egyelőre nem esett szó, azonban a spekulációk szerint a gyors váltás mögött elsősorban gyártástechnológiai okok állhatnak. A DDR4-et annak idején a 40-50 nanométeres technológiák műszaki sajátosságait figyelembe véve tervezték, ám mostanra nyilvánvalóvá vált a mérnökök számára, hogy 14 és kevesebb nanométeres csíkszélességen mások a lehetőségek és a játékszabályok. Kíváncsian várjuk, hogy fogyasztás és teljesítmény tekintetében mit tesz majd le az asztalra a DDR5.


(Forrás: PC World, Intel)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.