Hirdetés

Mi van egy powerbankben?



|

Egyszerű, mégis hatalmas segítség, mindenki használja, de azt már kevesen tudják, miféle ördögi szerkezet rejtőzik odabent - szétszedtünk egy powerbanket, hogy megmutassuk, mi ment meg a lemerült mobiltól.

Hirdetés

A powerbank végtelenül egyszerű eszköz: nincsen rajta kijelző, a legtöbbön még gomb sem nagyon, jó esetben pedig egy zseblámpaként használható led az extra funkció. A méret és a súly mellett az emberek leginkább szín és dizájn alapján választanak maguknak powerbanket, amit utána a táskájukban hordhatnak és ha kell, bármikor, bárhol előkaphatják, hogy feltöltsék mobil eszközeiket. De mi lehet egy ilyen kis téglatestben?


Hirdetés


Elromlott, nekiestünk

A legtöbb powerbank műanyagból készült, ahogy a nálunk lévő példány is. A borítás a műanyag ellenére masszív, ahogy a súlya is. A boncasztalra került powerbank sajnos elromlott, az egyik töltésnél egyszerűen felmelegedett, majd kikapcsolt, és a visszajelző ledek is lekapcsoltak, ahogy a feszültségszint is nullára esett.



Amikor úgy döntöttünk, hogy szétszedjük, és megmutatjuk nektek, még azt gondoltuk, hogy majd a szétpattintás után még talán javítható is, majd összeszerelhető és tovább tudjuk majd használni a 7800 mAh-s akkumulátort, ami azért egy mobil esetében minimum 2 töltésre elegendő.



Amikor azonban óvatosan nekiestünk, hamar kiderült, hogy a kínai gyárban valamiféle különlegesen erős ragasztót használtak, emellett pedig az akkumulátorokat is erősen hozzátapasztották a készülékházhoz. A feszegetés ellenére meg sem moccant egyik illesztés sem, ezért bevetettük a nehéztüzérséget, egy Dremelt, aminek kicsi tárcsájával szépen kettévágtuk a műanyag borítást. Természetesen ekkor már letettünk arról, hogy bármikor is szalonképes töltőnk lesz ebből a powerbankből.



Elpukkant chip

Odabent nagyjából az fogadott, amire számítottunk: a powerbank súlyának 99%-át az akkumulátorok teszik ki, méghozzá Lithium-Ion rudak és abból is három. Ezek egyenként 2600 mAh-sak 3,7 Voltnál, és ahogy hamar rátaláltunk, látható, hogy ugyan minőségi darabok a Samsung gyárából, mégis igen olcsó példányok (kb. 950 Ft/darab).



A párhuzamosan kapcsolt akkumulátorok mellett egy kis nyáklap is található, amelyen a Led, egy kapcsoló (Led és töltöttség-kijelző), két USB port és néhány SMD alkatrész található. A vélhetően hibás chipet kiszúrtuk a nyáklapon, mégpedig sérült, kormos felületéről, sajnos azonban ez SMD-alkatrész és beazonosításánál sem jártunk sikerrel, ezért inkább letettünk a javításról. Még az is könnyedén elképzelhető, hogy különösebb akkumulátor-védelem hiányában más alkatrészek is sérültek, és hát igazából elég olcsó ma már egy ilyen akkumulátor, így a költséges javítás nem éri meg.



Nektek mekkora (névlegesen) powerbank lapul táskátokban?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.