Hirdetés

Miért nem megy a hardverem?



|

Beszerelés után felkiáltójelet kap az eszköz vagy ha használjuk kifagy a gép? Van tippünk, ha a driver frissítése nem segít.

Hirdetés

Sokat szidjuk a Windowst, de az is csak operációs rendszer, mely a vas erejére és a meghajtóprogramok szolgáltatásaira támaszkodik. Ha ezekkel valami gond van, akkor nem fogjuk tudni megfelelően használni. Előfordul, hogy egy újonnan beszerelt kártya nem képes ellátni feladatát és bár a meghajtóprogram feltelepül, de a Vezérlőpulton az Eszközkezelőben sárga jelölést kap. Mi lehet a hiba oka?

eszközkezelő hiba
eszközkezelő hiba

 

Hardver konfliktus

Nagyon sok kék képernyőt és hibát köszönhetünk a hardver illetve az összeszerelés, beállítás hibáinak. Minden eszköz igényel magának hardveres erőforrásokat, úgy mint port címeket (ez IP port!), IRQ csatornákat (Interrupt Request Channel), ezeken keresztül hívhatja fel magára az eszköz is az operációs rendszer figyelmét, ha adatokat szeretne kérni forgalmazni vagy egyszerűen valamilyen esemény áll fenn (például a nyomtatóban kifogyott a papír). Sok lemezvezérlő, grafikus vezérlő vagy hangkártya közvetlen hozzáférést (DMA – Direct Memory Access) is kaphat erre szánt memóriakeretekhez, hogy a CPU terhelése nélkül forgalmazhasson adatokat. Mindezeket még az ISA buszos időkig önkényesen foglalták le maguknak az egyes hardverek, vagy jumperekkel választhattunk néhány lehetőségből és magunknak kellett gondoskodnunk arról, hogy ne próbálják meg ugyanazokat az erőforrásokat használni, mert az hibás működéssel, fagyással jár.

ISA sínek - még nem volt Plug and Play
ISA sínek - még nem volt Plug and Play

Már régóta a leveszi az összehangolás terhét a vállunkról a Plug 'n Play, vagyis az automatikus hardver erőforrás konfiguráció, amit a BIOS vagy a Windows is el tud végezni. A Plug 'n Play a későbbi ISA és PCI buszos alaplapokon már támogatott volt és a Windows 95 volt az első elterjedt operációs rendszer, mely tudott élni vele – már ha ezzel kompatibilis vezérlőkártyákból állt a konfiguráció. Működése során a perifériák a rendelkezésre álló készletből megkapják a szükséges kapuk valamelyikét, a rendszer automatikusan egyezteti az igényeket a hardver és a vezérlő lapkakészlet között. Sok esetben a művelet teljesen sikeres, ám előfordulhat, hogy az igényeket nem lehet megfelelően kiszolgálni, mert túl sok a hardver, vagy nem elég rugalmasak ahhoz, hogy minden komponens szóhoz juthasson. Ilyenkor sok BIOS megpróbálkozik az osztott IRQ használattal, azaz két eszköznek is kiosztja ugyanazt a csatornát. Ha az elsőként szóhoz jutó komponens meghajtóprogramja nincs felkészítve arra, hogy átadja a szót egy második eszköznek és továbbítsa a nem neki érkezett a kéréseket, akkor a második eszköz nem lesz használható és sárga felkiáltójelet kap az eszközkezelőben.

Már a BIOS elvégzi az IRQ és DMA hozzrendeléseket.
Már a BIOS elvégzi az IRQ és DMA hozzrendeléseket.

 

 

Mit tehetünk?

- Egy modern PC-n leginkább a meghajtóprogram frissítés szolgálhat orvosságul. Az Eszközkezelőben megkereshetjük a hibás, felkiáltójeles hardvert és kérhetjük a frissítését vagy letölthetünk hozzá a frissebb drivert.

- Általában az operációs rendszer, különösen a Windows 7 és 8 (és sok Linux is persze) sokkal rugalmasabban képes kezelni a hardvert, mint a BIOS, bízzuk rá és végső esetben tiltsuk le a P'nP funkciót a BIOS beállításokban. Ilyenkor az OS újrarendezi a terepet, ami vezethet sajnos akár újabb gondokhoz, de megoldást is jelenthet.

- Gondoskodjunk róla, hogy le legyenek tiltva az alaplapra integrált felesleges hardverek. Ma már ilyen a soros és printer port, sőt, legtöbb esetben a FireWire is felesleges, IRQ-t és DMA csatornákat is foglal mindkettő. Letiltásukkal értékes erőforrások szabadulnak fel a többi, valóban szükséges eszköz számára.

- Ma már a legtöbb vezérlőt az alaplap tartalmazza, de régebbi gépekben, ISA és PCI kártyák esetén nagyon gyakran megoldást jelent, ha egy másik szabad sínbe helyezzük át őket vagy ha ilyen nincs, akkor kicserélünk két kártyát. (Persze szigorú áramtalanítás mellett.) Az egyes PCI slotok is különböző erőforrás készlettel gazdálkodhatnak és gyakran a csere kedvezőbb, összeegyeztethetőbb helyzetet teremt. Végső esetben beszerezhetünk az egyik bővítőkártya helyett egy másik gyártótól származót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.