MSI GX620 - játékos olcsóság?

A gyártó G-szériás noteszgépei közül a 15,4 hüvelykes kijelzővel felszerelt, Intel Centrino 2-es GX620 járt tesztlaborunkban.

Az elmúlt években számtalanszor belefuthattunk olyan, internetes fórumokon zajló vitákba, ahol a két tábor arról próbálta meggyőzni a másikat, hogy a noteszgép alkalmas-e játékra vagy sem. A mobilizált hardverek jó ideg a noteszes játékot ellenző felhasználókat segítették, hiszen ritka vagy piszokul drága volt az a hordozható masina, melyben komolyabb 3D-s teljesítménnyel rendelkező grafikus vezérlő üzemelt. Továbbá a játékok okozta folyamatos terhelés nem épp a szabadságot jelentő akkumulátoros működésnek kedvez, így nem meglepő, ha a viták lezárása a legtöbb esetben ezzel a mondattal zárult: Játékra asztali PC, munkára noteszgép.

 

MSI GX620 - játékos olcsóság? 1
Lángok között a sikeres elődmodell

 

Mint mindenbe, ebbe a négy szavas mondatba is bele lehetett kötni, ám ahelyett, hogy arról elmélkednék, mit nevezhetünk PC-s munkának, inkább nézzük meg, változott-e mostanság a noteszgépek megítélése! Nos, kijelenthető, hogy igen, egyes gyártók hihetetlenül széles termékportfóliót alakítottak ki az elmúlt 1-2 év alatt. Közülük is kiemelkedik az MSI, akik bő másfél évvel ezelőtt szervezték meg a gamer szériát, mely két modellel indult 2007 végén. Azt kell, hogy mondjuk, hogy a gyártó történetének egyik legjobb döntését hozta meg ezzel a lépéssel, a termékcsaládot elindító GX600 ugyanis nemcsak világszerte, hanem hazánkban is óriási sikert aratott. Elsősorban a remek árazás miatt vált népszerűvé a termék, amíg az Asus a G1/G2 termékekért fél millió feletti összeget kért el, addig a kisebbik tajvani vállalat képes volt 300000 Ft alatt tartani a masina árát. Pusztán a hardvert tekintve itt-ott picit hátrányban volt a GX600, sőt, az első példányokba szerelt HD DVD meghajtó a szabvány vészjóslóan közeledő bukása miatt félő volt, hogy amolyan béklyóként visszahúzza majd az eladásokat. Szerencsére nem így történt, a kétrétegű DVD-író meghajtós típusok terjedtek el az értékesítési csatornákban, mely természetesen a végfelhasználói árra is jó hatással volt.

 

MSI GX620 - játékos olcsóság? 2
Szálcsiszolt alumínium és műanyag váltja egymást a GX620 borításán

 

Erős kezdés, ez tény. A sikeres folytatásra tulajdonképpen számítani lehetett, azon viszont mi magunk is meglepődtünk, hogy milyen dömpingszerűen érkeznek a G-szériás noteszgépek. A GX620 nem a legfrissebb hullámmal érkezett, ám ez nem jelenti azt, hogy elavult géppel lenne dolgunk. Épp ellenkezőleg, akik évek óta a Centrino platformok rabjai, azok feltétlenül olvassák tovább a cikket, hogy megismerjék, a gyártó miképp fogja játékra az Intel csomagját.

Az alant látható táblázatban foglaltuk össze, milyen komponensekből áll a GX620. A gép lelkét és agyát az Intel egyik 45 nanométeres csíkszélességgel készülő P-sorozatú központi egysége jelenti, mely összesen 4 gigabájtnyi memóriához nyúlhat. Ez eddig csillagos ötös, ám a játékok tökéletes élvezetéhez nem árt egy arra alkalmas grafikus vezérlő is. Nos, az NVIDIA GeForce 9600M GT-vel kapcsolatban vegyes érzések kavarognak bennünk. Először is mielőtt bárki azt hinné, hogy ez egy asztali 9600-os kártya, az téved, a specifikációi alapján a mobil lapka inkább a GeForce 8600 GT-hez áll közelebb. Ez pedig nem jelent túl jó hírt azok számára, akik a legújabb címekkel is játszani szeretnének. A 32 darab stream processzor sajnos igen kevés a modern grafikus motorok számára, pontosabban fogalmazva jelentős minőségbeli butítást kell végrehajtanunk annak érdekében, hogy az újabb játékok másodpercenkénti képkocka száma ne csökkenjen 30 alá.

 

MSI GX620 - játékos olcsóság? 3

 

Újabb fájó pont, hogy az amúgy remek, 15,4 hüvelykes kijelző natív felbontását sok esetben képtelenek vagyunk kihasználni, az 1680×1050 képpont egyszerűen sok a GeForce 9600M GT számára. Tesztjeinkből nemsokára kiderül, hogyan teljesít játékokban a GX620, ám előtte térjünk át a GX620 külsejére. Egy noteszgép vásárlása során sokan a „szerelem első látásra" elvet alkalmazzák, azaz ha a noteszgép csúnya, akkor akármilyen hardver is lehet benne, a vevő továbbáll.

 

MSI GX620 - játékos olcsóság? 4
Hátulról nézve egész minimalista a hatás

 

Ha emlékszünk még rá, a GX600-on még olcsó hatású lángnyelvek voltak, melyekről maga a gyártó is azt nyilatkozta anno, hogy talán ez már tényleg túlzás. Az új dizájnnal viszont semmi baj sincsen, a túlnyomó részt fekete, és csak szolidan piros géptest a konzervatívabb felhasználóknak is megfelelhet. A színezés mellett az anyaghasználat is változott, a műanyag mellett megjelent a szálcsiszolt fém is, méghozzá a csuklótámasz - beleértve a klikkelőket is - teljes felületén. A mai trendeknek megfelelően a kijelző alá pakolt funkciógombok mindegyike érintésérzékeny, és kivétel nélkül kék visszajelző LED-et kaptak.

 

MSI GX620 - játékos olcsóság? 5
Ötletes és borzasztó is egyben a gép beviteli felülete

 

Az eddigi pozitívumokat azonban kiütéssel megsemmisíti a GX620-as klaviatúrája. Hosszas elbeszélgetést javaslunk a tervezőkkel, ugyanis ez a teljesnek nevezett billentyűzet igen rossz hatással van az ember vérnyomására. A magyar kiosztásért természetesen jár a piros pont, viszont a numerikus pad integrálását teljesen feleslegesnek tartjuk. Ebben a formában legalább is biztosan. A számos részleg beillesztése miatt ijesztő nyomorításon esett át a kurzorcsoport környéke, az írásjelektől kezdve az ékezetes karakterekig minden összetöpörödött ezen a fronton. A vastag ujjú felhasználóknak kész horror a magyar nyelvre jellemző betűk gépelése, valamint a játékok irányításában segédkező kurzor gombok helyes használata is nehéz feladat elé állítja őket. Igaz, hogy a gyártó így büszkén hirdetheti a 15,4 hüvelykes kijelzős gépre szerelt numerikus padot, viszont mivel gyakorlatilag a használhatóságot akadályozza, ezért érdemes lenne átgondolni ezt a koncepciót.

 

MSI GX620 - játékos olcsóság? 6
A gyakran használt "játékos" gombok pirosas kiemelést kaptak

 

A Touchpad ellenben remek, a milliméter vékony krómszegély révén az egyik legszebb pontja a GX620-nak. Ugyan nincs festve rá görgetősáv, a megfelelő program telepítése után természetesen használhatjuk a függőleges görgetést is. A két klikkelő nyomáspontja tökéletes, a fém miatt ellenállóbbnak hat a műanyag verzióknál.

 

MSI GX620 - játékos olcsóság? 7MSI GX620 - játékos olcsóság? 8

 

A gép oldalain semmi meglepőt nem látni, a megszokott csatlakozásokat használhatjuk. Bosszantó, hogy amíg a HDMI és az eSATA port ráfért a masinára, addig USB aljzatból csak kettőt kapunk. Egy játékos felhasználó azonnal feléli ezt a két portot a jól bevált billentyűzetével - ami erősen ajánlott a GX620 klaviatúrája helyett - és egerével, így ez mindenképp egy újabb rossz pontot jelent. Jobb kezeseknek okozhat kellemetlenséget a jobb oldalra helyezett méretes szellőzőnyílás, hiszen ekkor pont az egeret kezelő kezükre ömlik a gép alkatrészei által termelt forróság.

A GX620 tesztelést kétféle üzemmódban végeztük. Az egyik a normál állapot, amikor minden alapórajelen futott, a másik pedig az ún. Turbo mód, amiről eddig még nem beszéltünk. Ez a funkció tulajdonképpen egy gyárilag támogatott túlhajtás, mely a processzor órajelét növeli meg az érintőgombos panelen található Turbo gomb megnyomását követően. Fontos tudni, hogy a tuning csak elektromos hálózatról való használat alatt lehetséges, az akkumulátoros üzemre mást kínál a gyártó. Ez pedig nem más, mint az Eco mód, ami több, előre beállított energiagazdálkodási profilt ad a felhasználók kezébe, megadva a lehetőséget arra, hogy az adott felhasználási igény szerint paraméterezhessék a gép teljesítményét. A funkciót aktiváló gomb rögtön a Turbo mellett található.

 

MSI GX620 - játékos olcsóság? 9 MSI GX620 - játékos olcsóság? 10

 

Visszatérve tehát a tesztelésre, a normál órajelek mellett emelt üzemfrekvencián is lefuttattuk a teszteket. Az alap BIOS-beállítás 15 százalékot enged a Turbo üzemmódnak, de akár 20 százalékot is beállíthatunk, ha az utolsó teljesítménycseppekre is szükségünk van. Ezzel az értékkel azonban vigyázzunk, a nálunk vendégeskedő tesztalany ugyanis a második-harmadik tesztprogram után többször kékhalállal örvendeztetett meg minket. Hogy típus- vagy egyedi hibáról van-e szó, nem tudni, mindenesetre a 15 százalékos túlhajtással nem volt gondunk. A mérések alatt a noteszgép elektromos hálózatról üzemelt.

 

MSI GX620 - játékos olcsóság? 11

 

A játékokat 1280×720-as felbontásban teszteltük. Az UT 3 és a Far Cry 2 High, a két Crysis pedig Közepes beállításokkal indult. A két 3DMark, a Clear Sky - DX10-ben - és a The Last Remnant mérődemója alapbeállításokkal futott. A Devil May Cry 4-nél Super High-ig merészkedtünk, a Call of Juarez DX10-es tesztprogramjánál viszont már csak Normal árnyék minőséggel dolgoztunk.

 

MSI GX620 - játékos olcsóság? 12

 

A teszteredmények alapján pont ott nem hoz plusz teljesítményt a túlhajtás, ahol szükség lenne rá. Tulajdonképpen ez érthető is, a tesztelt játékokban javarészt a GeForce 9600M GT jelenti a szűk keresztmetszetet. Hiába a plusz CPU-erő, ha a grafikus vezérlő egyszerűen nem képes többre az általunk használt beállításokkal, melyek egyébként erős középszintet képviselnek. Régebbi, 3-4 éves játékokkal biztosan jobb a helyzet, és várhatóan azokkal a kijelző natív felbontása is kihasználható lesz, ám ez a noteszgép most vásárolható meg újonnan, a felhasználók pedig jogosan feltételezhetik róla, hogy nemhogy a jelen, de a jövő játékaira is alkalmas. Sajnos nem, az üdvösséghez legalább egy mobil 9800-as GeForce vagy egy 4000-es sorozatú Mobility Radeon kellene. Az MSI kínálatában természetesen vannak ilyen modellek is, ám azok ára nem a GX620 szintjén mozog.

 

MSI GX620 Előny: Intel Centrino 2 platform, gyári túlhajtás és energiagazdálkodási megoldások, HDMI és eSATA csatlakozók

Hátrány: a kijelzőhöz képest gyenge grafikus vezérlő, nehezen használható billentyűzet


Forgalmazó: Expert Computer Kft.
Ár: kb. 270000 Ft
Garancia 2 év

 MSI GX620 - játékos olcsóság? 13

A GX620 jelenleg körülbelül bruttó 270000 Ft-ért vásárolható meg, amiért cserébe kapunk egy Intel Centrino 2-es noteszgépet sántikáló gamer részleggel. Akiknek fontos a megjelenés, azoknak jó hír, hogy a noteszgép mellé egy csinos hátitáska, egy gamer egér és headset is jár, az első játékos próbát pedig a mellékelt Rainbow Six: Vegas 2 játékkal ejthetjük meg. Ám ez előtt nem árt, ha gondoskodunk a játéknak megfelelő operációs rendszerről is, az említett összeg ugyanis nem tartalmazza a Windows árát.

Mindent az új GeForce videokártyákról

Négy új érdekes technológiát hozott magával a GeForce GTX 980.

Philips 48PFS8109/12 okostévé teszt - Van benne fantázia

Az első androidos okostévével bizonytalan vizekre evez a gyártó, de még mindig ez lehet a legjobb irány.

comments powered by Disqus

Kiadó: Project029 Media and Communications Kft. - Impresszum - Hirdetési ajánlatunk - Adatvédelmi elveink - E3

Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media