Hirdetés

Okosabb tévét: Sencor Element Smart TV Dongle teszt



|

Funkcionálisan maximálisan újjá varázsolhatjuk néhány éves lapostévénket a Sencor kütyüjével.

Hirdetés

A Sencor apróságának létjogosultságát a lapostévé (és HD) korszak kezdete óta eltelt jó pár év adja, a HD tévék első néhány generációja ugyanis pusztán képméretével és felbontásával kereste a nézők kegyeit, a funkcionalitásra, hálózati képességekre akkoriban még nem jutott túl sok energia. Ha ebben az első 3-5 évben jutottunk TFT vagy plazma panelhez, akkor fokozottan igaz ránk a mondás, hogy a szomszéd tévéje mindig zöldebb, azaz mindig többet tud: az új modellek szó nélkül lejátsszák a legtöbb Full HD MKV állományt és az sem gond, ha a Youtube-on szeretnénk böngészni. Utol kellene érni őket, de ha nincs néhány százezer felesleges forintunk, akkor nem árt ha áthidaló megoldás után nézünk. Ilyen az Element Dongle.

sencor element smart tv dongle
sencor element smart tv dongle


Egy testesebb pendrájvnak felel meg méreteit tekintve a bármelyik HDMI csatlakozással ellátott tévét Smart képességekkel felruházó kis készülék. A tévékészüléket alattomosan hátba szúrhatjuk vele és az sem gond, ha a készülék falra szerelt, a gyártó előzékenyen egy derékszögig hajlítható HDMI közdarabot is mellékel a csomagban. A felszereltség része még néhány USB kábel, USB táp és egy QWERTY billentyűzet és tapipad (távvezérlő). Több USB aljzat is helyet kapott az apró gépházon, egyik Micro-rés pusztán a tápellátás funkcióját szolgálja (ezt a tápegységbe vagy a tévé egyik USB A kapujába kell kötni), egy várja a távirányítóhoz tartozó rádiós mikro vevőegységet és maradt még egy csatlakozás USB host funkciókhoz, azaz pendrájvhoz vagy merevlemezhez. Ha ez nem lenne elég, akkor ott van még az Micro SDHC rés is, ami 32 GB-ig ad teret.

sencor element smart tv dongle
sencor element smart tv dongle


Csatlakoztatás után életre kell az Android 4.0 alapú rendszer és könnyen az az érzésünk támadhat, hogy okostelefonunkat sikerült a nagy képernyőre felfeszíteni, annál is inkább, mert a felbontás alapvetően 720p-s. Zavarba ejtő a dolog egy pillanatra, de ha végül hiábavaló ujjlenyomatainkat letöröljük a képfelületről, akkor érdemes figyelmünket a komplex távirányító felé fordítanunk, hogy előbbre jussunk a rendszerben. A három AAA ceruzaelemet vagy akkumulátort igénylő vezérlőegységen nem találhatjuk meg a szokásos Android funkciógombokat, egy teljesen PC-barát kiosztású tasztatúrával látták el (PC-vel kifogástalanul megy Win7 alatt).

sencor element smart tv dongle keyboard
sencor element smart tv dongle keyboard

 

Elboldogul androidos környezetben, a gumigombok megkönnyítik a szövegbevitelt, a tapipad pedig az érintések helyett biztosít egy egérmutatót. Simán kezelhető ezzel az áthidaló, érintéspótló módszerrel a legtöbb alkalmazás, fennakadással a több érintési pontot figyelő és elváró játékokban szembesülhet a felhasználó, hiszen nehéz váltani például a fék és gáz gombok között, ha a két vezérlőelemet hüvelykujjas érintéshez szabva helyezték el a képernyőn. Ugyanígy le kell mondanunk a steering wheel jellegű, döntésérzékeny alkalmazásokról is. A gyerekek pár ponton csalódottak lehetnek, hisz nem minden játékkal fognak elboldogulni, de mi nagyon könnyen használhatjuk a közösségi oldalakat, videós szolgáltatásokat (és sok minden mást) a távvezérlővel – no és ne feledjük, hogy a legújabb okostévés körökben sem jellemző egyelőre az érintésérzékenység és a tévé döntögetése, ölelgetése is legfeljebb csak balesethez vezethet.

sencor element smart tv dongle
sencor element smart tv dongle


Egymagos központi egységével egy jobb középkategóriás telefon teljesítményét hozza az Element Dongle, a gigabájtos RAM révén nincsenek nagy kezelésbeni fennakadások. A grafikus vezérlő viszont egy belépő darab, aminek a nagy képfelület kihangsúlyozza gyengeségeit. Ezzel együtt médialejátszót és a Wi-Fi révén számtalan internetes tartalomforrást kapunk a készülékkel, mely árban így nagyon is megéri.

 

Adatok:


- Android 4.0, ARM Cortex-A8 1,2 GHz, 1 GB DDR3 RAM, 4 GB flash háttértár, WiFi, HDMI 1.4, MicroSDHC aljzat, 1×USB 2.0 HOST, 2×Micro USB (tápellátáshoz is), FAT32/NTFS támogatás, FLASH 10.3 és HTML5 támogatás, QWERTY billentyűzet érintőpaddal,
derékszögű HDMI közdarab

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.