Hirdetés

Philips Fidelio XS1 – Tálcányi hangélmény a tévé alá



|

A Philips szokatlan házimozi rendszere száműzi a zsinórokat és egy tálcányi helyre zsúfolja a karmestert és az egész zenekart.

Hirdetés

Sokan küzdenek helyhiánnyal a lakásban, és sokan vannak azok, akik egyszerűen nem akarnak egy 5.1-es rendszer kábeleiben botladozni, miközben viszik be a popcornt a nappaliba. Ilyenkor általában az ember megpróbál más értelmes alternatíva után nézni, többnyire kompakt 2.0-ás hangrendszerek, vagy soundbarok után kutatva a neten. Akik viszont nem szeretnének lemondani a többcsatornás mozizásról, azoknak lehet érdekes a Fidelio XS1, ami egy kompakt 3.1-es rendszer, vezeték nélküli elrendezésével jelentősen megkönnyítheti a helyhiánnyal küszködők életét.

 

Hirdetés

Könnyű elhelyezés

Az XS1-ben csak a súlyát nem szerettük, a közel 15 kilós dobozt éppen elég volt felcipelni a harmadikra. A forgalmazó nem viccelt meg minket és nem téglával volt kibélelve a doboz, hanem egy nagyon korrektül kidolgozott hangrendszerrel, ami két részből áll. A csomagolás egy tálcányi, pontosabban 73 centi hosszú, és 33 centi mély főegységet rejtett, ami több apró hangszórót is tartalmaz. Az 5,3 kilós szerkezetet pont a tévé alá kell elhelyezni, lehetőleg egy külön polcra, de megfelelő médiaállvány hiányában a tévét is rátehetjük. Arra azért érdemes figyelni, hogy az XS1 maximum egy 65 hüvelykes készüléket bír el, 44 kiló fölötti mindenképpen egy külön polc közbeiktatása szükséges.

A második egység egy méretes mélynyomó, ami szerencsére  könnyen elhelyezhető, hiszen a laposabb fajtából való. A téglalap alakú, kissé szokatlan formájú mélynyomó kellemes dizájnt kapott, trükkös kialakításának köszönhetően állva és fekve is használható. Jó pont, hogy itt sem kell kábeleznünk, csupán egy szabad konnektorra lesz szükségünk a használatához. A főegység vezeték nélküli technológia révén közvetíti a mélyhangokat, észszerű távolságból jól működik a rendszer, 5-6 méterről nem tapasztaltunk problémát. A mélynyomót egyébként szintén több módon is elhelyezhetjük. A klasszikusnak számító tévé melletti elrendezésen felül, ha kevés a hely, akkor lefektetve betolhatjuk a kanapé alá is, így is jól fog dübörögni.

 

Az első beüzemelés

A beüzemelés pofonegyszerű, még egy nagymama is képes lenne elboldogulni vele. Feltéve, ha megtalálja a szemüvegét, mert az apró távirányítót először mi is percekig bogarásztuk. A készülék oldalán található a bekapcsoló gomb, valamint a hangerőt is vezérelhetjük innen manuálisan is. A hangforrás csatlakoztatásra számos lehetőségünk van. Az USB zenelejátszás mellett az okostelefonunkról, táblagépünkről is megszólalhat a zene, csak Bluetooth kell hozzá, vagy megfelelő kábel. Illetve akár NFC-t is igénybe vehetünk, ha ezt támogatja a mobilunk, táblagépünk.

Mindemellett persze rendelkezésre állnak a szokásos vezetékes portok is, amivel tévére, konzolra, egyéb eszközre tudjuk kötni az XS1-et. Találunk itt digitális koaxiális és digitális optikai bemenetet, valamint HDMI 1.4-es portokat. De a régebbi tévé és médialejátszókkal rendelkezők is örülhetnek, van RCA bemenet, oldalt pedig a már említett USB 2.0 port mellett találjuk a 3,5 milliméteres kisjack bemenetet. Az USB-n keresztül egyébként zenét is lejátszhatunk, de a beépített médialejátszó nem túl komoly, gyakorlatilag csak az MP3 és WMA formátumokat ismeri.

 Miután kiválasztottuk a megfelelő hangforrást, már indulhat is a móka. A főegység elején egy LED-es kijelző látható, aminek több fokozatban is állítható a fényereje, teljesen kikapcsolni sajnos nem lehet. A kijelzőn tudjuk nyomon követni, hogy éppen melyik számnál tartunk, milyen hangerővel és módban használjuk az XS1-et. Két gyári módot kapunk, egyet a filmezéshez, egyet zenehallgatáshoz, de akár magunk is finomhangolhatjuk a rendszert.

Kis méret, meglepő teljesítmény

Amikor először megszólaltattuk a Fideliót, akkor magunk is elcsodálkoztunk, hogy mennyire szépen és tisztán szólalnak meg a zenék, illetve a filmek előzetesei is kellő erővel tudják ránk hozni a frászt. A sima sztereó hanganyagok is nagyszerűen szólnak, de a Philips a Dolby Digital és DTS Digital Surround technológiát is bevetette. A Philips szerint a zenék és videók audio sávjainak minőségét is némileg feljavítja a készülék, mi ezt nem különösebben tapasztaltuk.

A sorrund hangzás jó dolog, de egy közepes lakásban működik igazán jól, bonyolultabb térben, sok bútorral és rossz elhelyezéssel már nem lesz az igazi. Az elhelyezésre egyébként mindenképpen ügyelnünk kell. A főegységben ugyanis hat darab hangsugárzó található, amiből kettő oldal irányba néz, a többi pedig felénk. Ehhez jön a mélynyomó, ami két darab 6,5"-es mélyhangszórót tartalmaz, ezeknek a frekvenciatartománya 45 - 200 Hz Hz közötti, impedanciája 2 ohm.

Mi egy 13-14 négyzetméteres szobában teszteltük elsőként a rendszert, főként filmeztünk vele. Erre a célra ideális az XS1, a kanapé alá helyezett mélynyomó is jól tette a dolgát a zsúfolt szobában. Mivel alig volt bútor, ezért a Fidelio XS1-nek könnyű dolga volt, a pont középre belőtt főegységgel szépen visszajöttek hátulról is a hangok. A mélyekkel nem volt gond, a subwoofer két különálló hangszórója szépen összedolgozott és egyként szólalt meg. Közepesnél nem is nagyon érdemes feljebb tekerni a mélyládát, így is lebontja a házat. A rendszert kipróbáltuk egy nagyobb, kb. 25-30 négyzetméteres nappaliban is, itt sem volt probléma az elhelyezéssel, a hangerős is elég volt hozzá.

 A front egységet először zenékkel küldtük meg, érezhetően szépen és tisztán szólal meg az XS1. Először kicsit megijedtünk, mert a PC-ről küldött zenében volt egy kis zaj, de ez a PC hibája volt, más jelforrás esetén megszűnt az anomália. A telefonról szépen szól Bluetooth kapcsolaton keresztül is a zene, 5-6 méteres távolságból is rácsatlakozhatunk. Persze a legjobb hangot itt is akkor kapjuk, ha optikai kábelt használunk.

Picit féltünk az elején, hogy nyers dobozhangja lesz a Philips rendszerének, de szerencsére ez a félelmünk nem igazolódott be. Egyedül akkor éreztünk egy nagyon pici torzítást, amikor már túlságosan is felcsavartuk a hangerőt és maximum környékére jutottunk. Mivel ez az állapot normál körülmények között soha sem indokolt, ezét elégedettek lehetünk a hangminőséggel.

Normál és közepesen magas hangerőn is szépen muzsikált az XS1, a csöndesebb filmrészleteknél pedig kellő dinamikával és lágysággal szólal meg, a tévék hangszóróját és az olcsóbb soundbarokat is lazán kenterbe veri. Filmezéshez maximálisan ajánlható a Philips rendszere, ráadásul zenehallgatáshoz sem kell fejhallgató mögé bújnunk, de PC-re is érdemes lehet rákötni. Konzolok mellé is ajánlható, a robbanások és a lövések is képesek feldobni a nappalit és elfeledtetni a tévébe épített vicces hangszórókat.

 

Vegyük, ne vegyük?

Sokat gondolkoztunk, hogy a Philips Fidelio XS1-nek milyen negatív tulajdonságai vannak, persze azon kívül, hogy könnyen áthívhatók vele a szomszédok. A távirányítója nem túl kényelmes, nagyon meg kell szokni a gombokat, főként sötétben nehéz az alsó soron lévőket beazonosítani és eltalálni. Mi örültünk volna egy háttérvilágításos, picit komolyabb darabnak. A másik negatívuma a túlzottan komoly árcédula. A 160 ezer forintos ár picit magas érte. Ezért a pénzért már komolyabb 5.1-es rendszert lehet venni, vagy félkomolyat akár erősítővel együtt. Persze az XS1 nem hangerőben, vagy hangminőségben akarja megfektetni ezeket a megoldásokat, és nem is árban akar a legjobb lenni, hanem kompaktsággal és dizájnnal hódítani. Ez pedig nagyon megy neki.

Akinek kevés a helye, nem akar madzagolással szenvedni és a komolytalan 30-40 ezres soudnbarokban sem hisz, az nem fog csalódni az XS1-ben. Aki viszont az igazi audiophil hangzást keresi és a füleit soha sem károsítaná YouTube-ról stremelt zenével, az inkább keressen egy komolyabb rendszert, ez nyilvánvalóan nem az ő választása lesz. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.