Hirdetés

Szünetmentes tápegységek tesztje



|

Tizenegy darab szünetmentes tápegységet küldtünk a tesztpadra, melyek közül öt darab 800VA és további hat darab 1000VA terhelhetőségű. Ekkora különbségre mi sem számítottunk.

Hirdetés

 

Offline topológia

Az offline topológiát standby-nak is szokták nevezni, ami onnan ered, hogy az átalakító (inverter) és az akkumulátor csak a konnektoros áramellátás megszakadásakor kezd el dolgozni. Bővebben, ha van áram, a szünetmentes tápegységre csatlakoztatott eszközök egy túlfeszültség-védővel és szűrővel ellátott körön keresztül közvetlenül a hálózatból kapják az áramellátást, eközben pedig az akkumulátor töltődik, vagy feltöltött állapotban van.

20100104-ups-szunetmentes-aramforras-teszt-01.jpg
 


Az elektromos hálózat üzemzavarának idejére az elektronika az átalakítóval (inverterrel, amelynek feladata az akkumulátor egyenáramának váltakozó árammá alakítása) ellátott akkumulátoros körről kezdi meg az eszközök energiaellátását. A készenléti topológiájú szünetmentes tápok kisméretűek, olcsók és szerencsére ma már nagyobb teljesítményű kivitelben is gyártják őket. Alacsony árának köszönhetően ez az egyik legelterjedtebb megoldás, otthoni PC-k mellett ilyen eszközökkel találkozunk a leggyakrabban. Az olcsóság mögött egyszerű, alacsony áron előállítható és megbízható technika bújik meg. Otthoni felhasználásra, rendszerint stabil elektromos hálózat esetén bőven megfelelnek, ráadásul a megfelelő szűrővel és túlfeszültség-levezető áramkörrel kielégítő zavarszűrést és túlfeszültség-védelmet is biztosítanak telefon- és Ethernet-vonalon is.


Offline topológia AVR (boost) funkcióval

Tudni kell, hogy az olcsóbb szünetmentes tápegységeket úgynevezett boost" funkcióval kiegészítve szokták line interaktív szünetmentes tápegységnek hívni. Sajnos ez az elnevezés megtévesztő, hiszen a valódi line interaktív UPS-ek teljesen más elven működnek, mint ezek az egységek – erre még később visszatérünk.
Éppen ebből adódóan ezek a tápegységek sokban hasonlítanak az offline szünetmentes tápegységekhez, azonban az autotranszformátor, avagy a "boost" áramkör megléte miatt drágább az előállításuk. Az autotranszformátor dolga, hogy a referencia hálózati feszültségtől való körülbelül 12 százalékos eltérést (pozitív és negatív irányban egyaránt) képes kompenzálni anélkül, hogy akkumulátoros tápellátásra kellene kapcsolni.


A technológia előnye, hogy a kisebb feszültségproblémák áthidalhatók anélkül, hogy az akkumulátor tartásideje csökkenne, viszont előfordulhat, hogy erősebb ingadozásnál a tápegység egy pillanatra akkumulátoros üzemre vált, ez pedig elméletileg fokozott terhelést jelent az akkumulátor számára.
Áramszünet bekövetkeztekor ezek az UPS-ek is úgy működnek, mint az előzőleg ismertetett standby típusúak: a hálózatkapcsoló átkapcsol, a táplálás az akkumulátorról folytatódik, miközben az inverter szerepe ebben az esetben is ugyanaz, mint a standby esetében – az egyenáramot alakítja váltóárammá.


Ezzel szemben a valódi, tehát nem a "boostra" épülő vonali (line) interaktív topológiánál az inverter állandóan működik, továbbá az áram egy kis részét folyamatosan az akkumulátorról szolgáltatja, nem csak akkor, amikor teljesen megszűnik a tápellátás – ebből adódóan nincs átkapcsolási idő sem. Az állandó működésből és táplálásból adódóan a hálózatkiegyenlítés (stabilizálás) folyamatos, és jobb a zavarszűrés is. Hogy a felhasználó nem keverje az elnevezéseket, ezt a típust hívják ma online szünetmentes tápegységnek, míg az AVR-rel kiegészített tápokat Line Interaktívnak. Természetesen még más topológiára épülő UPS-eket is találhatunk, de azok egyáltalán nem otthoni felhasználásra vannak tervezve, így ezek működési elvének felvázolására ez alkalommal nem térünk ki.


A szünetmentes tápegységek terhelhetőségét voltamperben (VA) adják meg a gyártók, ami megtévesztő lehet az elektronikában kevésbé jártas vásárlók számára, mivel a számítógép felvett teljesítményét wattban mérjük. Ebből adódóan sokan hajlamosak a két értéket összekeverni (vagy a kettőt egyenértékűnek venni), ami abból a szempontból is problémát okoz, hogy a nem megfelelő teljesítményű egység kiválasztása esetén a szünetmentes tápegység könnyen túlterhelhető – mivel a VA érték mindig nagyobb, mint a wattban leadható teljesítmény.

20100104-volt-amper-watt.jpg
 


Egy kicsit mélyebben: a voltamper érték értelemszerűen a feszültség és áramerősség szorzatából jön létre 1-es teljesítménytényezővel (power factor vagy PF) számolva, ami azt jelentené, hogy az áram és a feszültség szinuszos jelalakja között nincs fáziseltolódás. A gyakorlatban azonban, mint például a PC-s tápegységeknél, a teljesítménytényező (aktív PFC esetén) > 90%, míg a szünetmentes tápoknál 60-70%, emiatt a megadott VA értéket meg kell szorozni a PF értékkel, ami a százalékos szám század része – például 60 százaléknál ez az érték 0,6. Konkrét példával élve egy 1000 VA teljesítményű UPS 0,6–0,7-es PF értékkel számolva körülbelül 600–700 watt teljesítmény leadására képes. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor elég annyit tudni, hogy a VA értéket a kábelek, biztosítékok méretezésénél és terhelésszámításnál használják, míg a wattot az aktuális teljesítmény-felvételnél.


APC Back UPS RS BR800I

A Back UPS RS évek óta változatlan formában kapható a piacon, tehát bejáratott termékről van szó, amihez ennek köszönhetően mindig van gyári alkatrész-utánpótlás. A magas és vékony házba bújtatott tápegység előlapján státuszkijelző lámpák, tetején szellőzőnyílások, hátoldalán pedig 4 darab akkumulátoros és túlfeszültség védett IEC-kimenet mellett 2 darab kizárólag túlfeszültség ellen védett kimenet található.

 

apc_800.jpg


Egyedülálló módon ezen a tápegységen külön RJ-45 és RJ-11 csatlakozófoglalat van, tehát a telefon- és LAN-oldali védelem igény szerint egyszerre is megvalósítható. A számítógépes csatlakozáshoz USB-kapu kell és speciális (RJ-45-ben végződő USB) kábel is szükséges, ami a dobozban megtalálható.
A BR800I 19 perc 14 másodpercig tudta táplálni a tesztgépet, ami nagyon jó eredmény, ám ez idő alatt jelentős mértékben felforrósodott, szinte alig lehetett megfogni, de úgy tűnik, ez nem okoz a működésében különösebb gondot, mindenesetre még véletlenül se takarjuk le a szellőzőnyílásokat.


apc_back_k.jpg
 

 

EATON Protection Station 800

A szünetmentes tápegységek egyik legnagyobb problémája, hogy az IEC-szabványú csatlakozók miatt rengeteg eszköz (főleg a fix tápkábellel és szimpla villásdugóval ellátottak) csak körülményesen kapcsolható a hardverhez. Az ideális megoldást az jelenti, ha a fali konnektorhoz hasonló, DIN-szabványnak megfelelő alzatok kerülnek a szünetmentes tápegységekre, viszont ezek több helyet foglalnak el.

 

eaton_prots.jpg


Egyes szünetmentes gyártók vegyesen alkalmazzák ezt a megoldást, lásd például az FSP EP 1K-t. A testes konnektoros hálózati elosztóra hasonlító EATON Protection Stationön csak ilyen típusú foglalatok vannak (abból is a biztonságos változat), összesen 8 darab, amelyekből négy van kapcsolatban az akkumulátorral, a többi csak túlfeszültség ellen véd. Két foglalat támogatja az EcoControl módot is, azaz a tápellátás automatikusan megszűnik, ha a Master foglalatba csatlakoztatott eszközt kikapcsoljuk. Természetesen az adatvonali védelem sem maradt le a termékről, RJ-45 foglalat formájában telefon vagy hálózati kábel csatlakoztatható rá, illetve a számítógéppel USB-n keresztül áll összeköttetésben.

eaton_prot_stat_k.jpg


OnSine 511 800VA

Az eddig ismeretlen gyártó terméke külsőre már-már zavarba ejtő olcsóságot áraszt az előlapon található egyetlen gombbal és két darab visszajelző LED-del. A cég nem titkolt célja, hogy elérhető áron kínáljon szünetmentes tápegységet, ezért a költségtakarékos külső. Az olcsóság hátul is megmutatkozik, három IEC-csatlakozó, telefonvonali védelem és soros port tartozik az eszköz repertoárjába.

 

onsine.jpg


Jó hír, hogy a szoftverrel nem spórolt a gyártó, a kínálat gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz, mint az AEG-é vagy az Effektáé. A kevés kimenetért és szerény adatvonali védelemért kárpótol bennünket, hogy tartásideje is megközelíti a 8 percet, ami ezért az árért szép teljesítmény. A gyártónak úgy tűnik, sikerült elérnie a célját, de egy USB-kaput elfogadtunk volna a soros csatlakozás helyett – ez természetesen a többi gyártóra is igaz.

on_sine_k.jpg


Centralion Blazer 800

A tesztmezőny legolcsóbb terméke a tajvani Centralion Blazer fantázianevű szünetmentes tápegység, amely szintén nem fiatal márkanév, évek óta jelen van a hazai piacon. Annak ellenére, hogy a 800 voltamperes Blazer alig 15 ezer forintba kerül, nem rossz választás, de azzal számolni kell, hogy picit többet fogyaszt társainál – amin nem csodálkoztunk, ugyanis ez a termék sem mai konstrukció, évek óta szinte változatlan formában lehet kapni.

 

centralion.jpg


Tartásideje 6 perc körül van, ezzel a harmadik legjobb a kategóriájában. Csatlakozók és adatvonali védelem szempontjából hozza a minimumot, de a soros csatlakozó leváltására már volna igény. A Centralion annyira spórolni akart, hogy szoftvert, pontosabban az azt tartalmazó lemezt sem ad a termék mellé, a Commander Pro alkalmazást az internetről kell letölteni és a kezelési útmutatóban található szériaszámmal élesíteni.


centralion_k.jpg


EATON E series NV 800

A hagyományos szünetmentes tápegységekkel is jelen van a piacon az EATON. Az EATON E series NV 800 és a Centralion Blazer 800 külsőre kísértetiesen hasonlítanak egymásra, még a felhasználói útmutató is alig-alig különbözik egymástól, beleértve azt is, hogy a szoftvert (ami jelen esetben a WinPower) ennél a típusnál is le kell tölteni a webről, regisztrálni pedig az útmutatóban megadott szériaszámmal lehet.

 

eaton_nv.jpg


Tüzetesebben megvizsgálva további hasonlóság a 3 darab IEC kimenet és telefonvonali védelem, ugyanakkor a soros helyett USB-port található a hátoldalon, amiért jár a jó pont az EATON-nek. Hogy eloszlassuk a "hasonlóság" teóriát, az oszcilloszkópos vizsgálatnál az EATON egyértelműen jobban szerepelt (kevesebb kilengés, egyenletesebb négyszögjel) és a tartásidőre is fél perccel kevesebbet mértünk. Arról se feledkezzünk meg, hogy az EATON-nak, a többi ismert UPS-gyártóhoz hasonlóan jó a terméktámogatása, így várhatóan évek múlva is képes pótakkumulátort biztosítani.

eaton_nv800h_k.jpg



Trust PW-4100T

A Trust PW-4100T megvásárlásához nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, ugyanakkor ennek megvan a böjtje. A hátoldalt vizsgálva az akkumulátorral és túlfeszültség-védelemmel ellátott kimeneten felül még egy, csak túlfeszültség-védelemmel ellátott kimenetet és telefonvonali csatlakozókat fedezhetünk fel, ugyanakkor nem találunk semmilyen PC-s adatkommunikációs csatlakoztatásra alkalmas csatlakozót (USB- vagy soros port), tehát nem tudunk semmilyen beállítást alkalmazni arra vonatkozóan, hogy mi történjen, ha megszűnik a konnektoros táplálás.

 

trust.jpg


Ilyen esetben a rákötött számítógép addig fog működni, amíg az akkumulátor bírja szuflával. Ez igen kellemetlen akkor, ha áramszünetkor senki sem tartózkodik a gép mellett, hogy kikapcsolja, ugyanis az akkumulátor lemerülésekor a számítógép ugyanúgy szabálytalanul fog leállni (vagy kikapcsolni), mintha nem lenne szünetmentes tápegységünk és bekövetkezne az áramszünet. Az áthidalási idő a Trust esetében nem érte el a 6 percet, ami nem számít túl jó időeredmények ebben a csoportban, inkább a 800 VA tápok között állná meg a helyét.

trust_k.jpg


FSP EP 1K

A tápegységeiről ismert Fortron Source egy teljesen új területre lépett azzal, hogy beszállt a végfelhasználóknak szánt szünetmentes tápegységek piacára. Első próbálkozásuk az általunk tesztelt már-már méretesnek mondható EP 1K típus, amely egyáltalán nem sikerült rosszul, de érdemes az asztal alá rejteni, mert a három LED-es előlapi dizájn hagy némi kívánnivalót maga után.

 

fsp.jpg


A hátoldalon viszont meglepetés vár bennünket, hiszen a speciális kábeleket igénylő (amik persze a dobozban megtalálhatók) 2 darab IEC-aljzat mellett szabványos fali konnektorra hasonlító DIN-aljzat is került rá, rögtön kettő is. A PC-s csatlakozás történhet soros vagy USB-porton, sőt a mellékelt ViewPower program webes felületen működik és az egyik legjobban használhatók közé sorolható. Az adatvonali védelem gyanánt RJ-45 foglalatok kerültek a hátoldalra, ezáltal a LAN- vagy telefonvonal felőli védelem is megoldott. A majdnem 15 perces áthidalási időnél volt jobb, de ezzel az értékkel is teljes mértékben elégedett lesz a leendő vásárló.


fsp_ep1000_k.jpg


Inform Guard LCD 1000


A méretes LCD-kijelzővel felszerelt Inform Guard nagy csatát vívott az FSP EP 1K-val, mert hasonló eredményeket adtak a fogyasztás, áthidalási idő és feszültségmérés teszteken. Ha nagyon szigorúan vesszük, akkor egy hajszállal mindegyik mérésben az FSP volt a jobb, kivéve az oszcilloszkópos vizsgálatot, amelyben az Inform szünetmentes tápegység mutatott jobb eredményt.

 

inform.jpg

 

Az Inform Guard hátoldalán két IEC- és egy DIN-kimenet található, az adatvonali védelem az RJ-11 csatlakozás végett csak telefonvonali védelmet kínál, míg a számítógépes összeköttetés csak soros portos összeköttetéssel valósítható meg (már készül az USB változat). Utóbbi sajnos erős negatívum, de az informatív LCD-kijelző, amelyen figyelemmel követhetjük az akkumulátor töltöttségi állapotát, a terhelést, a ki- és bemeneti feszültséget és még néhány működéssel kapcsolatos információt. Természetesen ezeket az információkat a mellékelt PowerManager szoftverrel is nyomon követhetjük és elvégezhetjük a szokásos beállításokat is.


inform_k.jpg
 

 


AEG Protect A.1000

A család egy ráncfelvarrt példánya érkezett hozzánk, ami ránézésre abban merül ki, hogy az előlapra felkerült egy LCD-kijelző, amiről ugyanazokat az információkat olvashatjuk le, mint az Inform tápegységről, csak valamivel kisebb formátumban. A méretes tápegység háza bővelkedik szellőzőnyílásokban, ami nem véletlen, elég csak egy pillantást vetni a hátoldalra, ahol egy ventilátort találunk.

 

aeg.jpg


A légkavaró megléte sok jóval nem kecsegtet, hiszen a ventilátorok mindig zajt keltenek, ám a Protect A. ventilátora csak akkor indul el, ha az akkumulátoros tápellátás működésbe lép vagy tölteni kell az akkumulátort (a csepptöltésre és a szinten tartásra ez nem vonatkozik). A hűtés egyáltalán nem felesleges akkumulátoros táplálás közben, amikor tetemes hő keletkezik, de a ventilátornak hála az AEG UPS teljesen hűvös marad – véleményünk szerint egy kisebb teljesítményű és nem utolsósorban halkabb ventilátor is elegendő lenne. A hátoldal egyébként bővelkedik kimenetekben: az USB- és soros csatlakozás mellett található két RJ-45 csatlakozó. Ezeket egészíti ki 4 darab akkumulátorról táplálható és túlfeszültségvédett IEC-kimenet és még további két (szintén IEC-) kimenet – ezek csak túlfeszültség elleni védelmet nyújtanak, akkumulátor nem táplálja őket.

aeg_k.jpg

 


APC SMART UPS SUA1000I

Tesztünk egyik kakukktojása az APC SMART család 1000 voltamperes darabja, méretét, árát és súlyát tekintve ugyanis nem az otthoni felhasználókat célozza meg vele a gyártó. A komoly súlyt nem a fémház és az elektronika jelenti, hanem az akkumulátorok, amit az is jelez, hogy a terheléses áthidalási idő mérésén bámulatos 41 perc 25 másodperces eredménnyel abszolút első helyen végzett.

 

apc_smart.jpg


Ezenfelül meg kell említeni, hogy a háttérben dolgozó elektronika tervezését is komolyan vette a gyártó, ami nemcsak abban merült ki, hogy a 41 perc alatt melegedésre való hajlamot sem véltünk felfedezni (pedig nincs benne ventilátor), hanem a kimeneteken +/- 1 voltos ingadozással 231 voltos feszültség jelent meg. A kimeneti jel alakja ebben az árkategóriában nem meglepő módon szinuszos, ami azt jelenti, hogy biztosan nem lesz kompatibilitási probléma. A hátoldalon 8 IEC-kimenet mellett USB- és soros portot is találhatunk, de hátrányként hozzuk fel, hogy adatvonali (hálózat vagy telefon) védelem nincs.


 

apc_smart_k.jpg

 


Effekta MT-1000


A német székhelyű vállalat és annak terméke minden bizonnyal nem lesz ismerős az otthoni felhasználók számára, de az Effekta sem ma kezdte a szünetmentes tápegységek gyártását és fejlesztését (amiben hazánk is aktívan kiveszi a részét), így biztosak lehetünk benne, hogy évek múltán is kapunk hozzá akkumulátort. Hasonlóan az APC SMART UPS-hez, az Effekta ugyancsak meglepetés a mezőnyben, sőt, ugyanazt a felhasználói és árszegmenst célozzák meg.

 

effekta.jpg


Az Effekta tulajdonképpen ugyanazt a szintet hozza, amit a másik gyártó terméke (zavaroktól mentes szinuszos jelalak, stabil 231 voltos feszültség), de az áthidalási idő picivel kevesebb, mint 28 perc, ezenfelül a felépítésben vannak különbségek. Az AEG-hez hasonlóan ebben a tápegységben is van ventilátor, amely szintén csak töltés és akkumulátoros táplálás közben lép működésbe, illetve a két gyártó szoftverének a felépítése is megegyezik. Az Effekta MT-1000 hátulján csak négy darab IEC-szabványnak megfelelő aljzat kapott helyet, viszont van adatvonali védelem (RJ-45, ami természetesen RJ-11-et is fogad), illetve USB- és soros csatlakozás is.



effekta_k.jpg
 

 



A 800 VA teljesítményű szünetmentes tápegységek között nagy verseny alakult ki annak ellenére, hogy az árban jelentős szórást tapasztalhatunk. Ebben a kategóriában a legjobbnak ítéltük az Eaton Protection Stationt, amely amellett, hogy hagyományos villásdugót fogadó DIN-aljzatokkal rendelkezik (tehát bármilyen eszköz csatlakoztatható rá), van Master és EcoControl aljzata is. Ami még a Protection Station mellett szól, hogy a kimeneten megjelenő négyszögjel jól láthatóan szabályos és zavaroktól mentes volt. A Protection Station hátránya, hogy az áthidalási idő tekintetében nem túl erős, de arra bőven elegendő (ne felejtsük, terhelt PC-vel mértünk!), hogy a munkánkat elmentve a gépet biztonságosan kikapcsoljuk.


Második helyen a kevésbé ismert OnSine 511 800VA végzett, amelynek egyetlen baja, hogy nincs rajta USB-port, ezért a soros porttal nem rendelkező számítógépekkel nem lehet összekötni. Ennek ellenére az áthidalási ideje majdnem 8 perc volt, ami a második legjobb a mezőnyben, viszont a kimenő jelalakot vizsgálva a fel- és lemenő élek lábánál egyenetlenség látható, tehát kevésbé határozott és pontos, mint a tesztgyőztes Eatoné.


Harmadik díjazottunk az APC Back UPS RS család 800 VA-s tagja. A nagy múltú gyártó terméke fantasztikus időt ért el a teszten, a közel 20 perces tartásidővel sikerült volna maga mögé utasítania egy pár típust az 1000 VA teljesítményű egységek közül is. Amiért e termék a harmadik helyre szorult, annak az az oka, hogy az akkumulátoros táplálás során a rákötött PC tápegysége borzasztó kattogásba kezdett, ami egyetlen más általunk tesztelt szünetmentes tápegységnél sem fordult elő. A jelet vizsgálva az OnSine egységnél tapasztalt kiugrásokat itt is láttuk, de ehhez még némi zaj is társult (a felmenő és lemenő élek közötti jelszakaszon fűrészfogazás látszódott).


Az 1000VA típusok között a tesztgyőztes díjat az AEG Protect.A vihette haza. Kiváló felszereltsége (sok kimenet, LCD-kijelző), remek szoftvere, kiváló jelalakja és a leadott feszültség is mind a gyártó malmára hajtotta a vizet, ami mellé igen jó áthidalási idő és kedvező ár párosul – márpedig ennél több nem is kell.
Technológiai díjunkat az APC nehézbombázójának ítéltük oda. Az APC Smart családba tartozó UPS minden tekintetben hozta a tőle elvárt minőséget, ám sajnos az ára miatt mindez csak álom marad az otthoni felhasználók számára.


teszt1.png


teszt2.png



 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.