Hirdetés

Tárolj stílusosan



|

A legféltettebb digitális kincseink tárolására nem szabad sajnálni a pénzt. Mutatunk néhány bevált tárolót, amivel biztonságos és kényelmes az adatmentés.

Hirdetés

Amikor egy alaplap vagy processzor, esetleg egy notebook javíthatatlanul elromlik, szomorúak vagyunk és nyilván veszteség ér, mégis, ezek pótolható komponensek. Amikor egy merevlemez megy tönkre, szintén vásárolhatunk ugyanakkorát, sőt, akár a korábbinál nagyobb kapacitásút, gyorsabbat, csendesebbet is jó áron, azonban az adatainkat senki nem adja vissza. A garancia a hardverre vonatkozik, így ha tárolónk még garanciális, hát kapunk másikat, azonban az adatmentésre nem terjed ki a kártalanítás. Persze, vannak olyan cégek, akik erre specializálódtak és saját laboratóriumaikban, speciális eszközökkel képesek visszaállítani adatainkat, azonban ez nagyon-nagyon drága mulatság, magánember számára szinte megfizethetetlen. Aztán ott vannak azok a sérülések, többnyire fizikai károk a tárolóknál, amikor már ezek a cégek sem képesek visszaadni elveszett adatainkat. Márpedig ezek nem letöltött Youtube videók, zenék, bevásárlólisták vagy az operációs rendszer maga, hanem pótolhatatlan képek, házi videók, fontos dokumentumok.


Hirdetés


Éppen ezért a biztonsági mentés nagyon fontos dolog és még akkor kell rá gondolni, amikor a baj nem következett be, amikor még minden úgy néz ki, rendben van. Akkor sem szabad bosszankodni, amikor sok-sok év után kiderül, nem is volt szükség a biztonsági mentésre, sőt, ilyenkor kell igazán vigyázni, nehogy túlságosan bízni kezdjünk a digitális adattárolókban.


QNAP TS-251A NAS

A NAS, vagyis hálózati fájltároló igazán kényelmes és megbízható fájlvédelmet kínál. A QNAP 251-es tárolója ráadásul fejlett processzort is tartalmaz és mondjuk két darab, 3 TB-os HDD-vel kiváló biztonságot nyújt. A merevlemezeket RAID 1-be kapcsolva tükrözi adatainkat, de ha szeretnénk, akár nyilvános felhőtárhelyre is szinkronizálja, vagy más NAS-ok közötti tükrözést végez automatikusan. Emellett a fájlelérés akár PC-ről, Macről vagy mobilról is kényelmes és privát felhőszolgáltatást is indíthatunk, ami igazán jó megoldás, ha minden dokumentumunkat azonnal, már a létrehozás pillanatában biztonságban akarjuk tudni. Persze nem csak a QNAP, más NAS-gyártók termékei között is találhatunk kiváló megoldásokat. Ilyen a Synology is, amelynek szintén nagyon jó szolgáltatásai vannak, és akár laikus felhasználók számára is könnyen kezelhetők.



Maxtor M3 4 TB USB 3.0 HDD

A Maxtor újra él! Aki még emlékszik a régi Maxtorra, most biztos megborzong és messze menekül a Maxtor termékektől, de erre semmi szükség. Egyrészt a mai napig van olyan Maxtor HDD használatban, ami tökéletesen működik, másrészt ez a cég már régen a Samsung/Seagate tulajdona. A 4 TB-os külső, 2,5 colos tároló USB 3.0-n csatlakozik a géphez és a legújabb generációs technológiára épül. A ronda házon belül dolgozó 2,5 colos HDD (ST4000LM016) 5 darab, egyenként 800 GB-os lemezt rejt. Ez a HDD az SMR technológiát alkalmazza, vagyis a Shingled Magnetic Recordingot, ami a tetőcserepekhez hasonló elrendezésben tárolja az adatokat.



Nem olcsó tároló a 4 TB-os modell, cserébe viszont megbízható és nem is olyan lassú, arról nem is beszélve, hogy könnyen hordozható és forint/gigabyte mutatója nem rossz.


M-DISC

Végére hagytuk a manapság legbiztonságosabbnak tartott fájltárolót, amely optikai eljárást használ. Ez persze jár jónéhány hátránnyal is, így például lassú, a kis fájlok elérésében nem túl jó, a fizikai behatásokra is érzékenyebb, cserébe viszont nem öregszik a tárolófelület. A gyártók szerint az M-DISC akár 1000 évig is képes megőrizni adatainkat, ráadásul az M-DISC-ek írhatók az újabb, filléres DVD-írókkal is.



Az M-DISC-nek létezik már Blu-ray változata is, amely a 4,7 GB-nál jelentősen több, 25 vagy akár 50-100 GB tárolására is alkalmas és forint/gigabyte mutatója is jobb valamivel.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.