Hirdetés

TESZT: Samsung S27D850T monitor



|

A Samsung professzionális monitora sok jót ad és csak néhány gyenge pontja van - akár játszunk, akár dolgozunk.

Hirdetés

A Samsung professzionális monitorainak ismertetőjele, hogy hiányzik róluk az a rengeteg dizájnelem és csicsa, amit egy „lifestyle” modellnél kötelezőnek éreznek a tervezők alkalmazni. És ez így szerintünk nagyon is rendben van, mert bár tény, hogy pofás tud lenni egy dizájnmonitor, a vége úgyis az, hogy sokkal többet számít a képminőség, mint a külalak – mégiscsak a kijelzőt fogjuk egész nap nézni, nem pedig a talpat, nyakat vagy a monitor hátulját.

Hirdetés

Ebben az elgondolásban készült a Samsung S27D850-es monitor is, amely visszafogott, igencsak szögletes, de éppen ezért néz ki nagyon jól bármilyen asztalon, legyen az akár egy iroda, akár otthoni felhasználás.

 

Ismerős újramelegítve

A 27 col ideális átmérő egy monitornál: jelentősen nagyobb a kép, mint egy notebook esetében, de azért még nem akkora, hogy távolabb kelljen húzódnunk az asztaltól. Ehhez a mérethez a Full HD felbontás már durvának számít, ugyanakkor a 4K még túlzottan nagy felbontás a mai átlaggépeknek, főleg, ha játszani is szeretnénk. A tökéletes középút a WQHD, vagyis a 2560×1440, amilyennel a Samsung új professzionális monitoránál is találkozunk. Mivel professzionális felhasználásra szánt monitorról van szó a D850 esetében, szó sem lehet TN panelről, ezért itt a Samsung egyedi fejlesztésű PLS megoldását kapjuk. Ez szinte minden paraméterében megegyezik az IPS-sel, így szuper betekintési szögeket és kiváló színhűséget kapunk. Mindehhez LED háttérvilágítással kellően jó fényerőt kapunk, a válaszidő pedig még abszolút elfogadható (5 ms GTG). Természetesen a fényes felület miatt sem kell aggódnunk, a D850 matt.

 

 

A technikai paraméterek igen jól hangzanak, pedig ez nagyjából a két évvel ezelőtti modellre, az A850-re is igaz volt, hiszen abban is ilyen PLS panelt találtunk. A D850-nél a cég leginkább a dizájnon változtatott, és szerencsére néhány hibát letekintve abszolút az javult a monitor.

A talp dizájnja új, és azt kell, hogy mondjuk, jó, mert nagyon stabillá teszi a monitort, mégsem otromba. A káva is változott, széles, szögletes, de abszolút nem zavaró.

Ami teljesen megújult, az a monitortartó nyak és zsanér. A 27 colos kijelzőt könnyedén, egy kézzel mozgathatjuk, forgathatjuk, dönthetjük és pivotba is állíthatjuk, eközben a monitor végig stabilan áll az asztalon. A teszt során nagyon tetszett ez a zsanérmegoldás és tényleg jól működik, azonban egy apró, de igencsak idegesítő problémával találkoztunk. A zsanér végállásai nem pontosak, vagyis például pivotból normál módba forgatásnál a vízszintestől pár fokkal távolabb van a végállás, így ha valóban vízszintes képet szeretnénk, a végállásból visszafelé kézzel kell korrigálnunk. Amilyen kényelmes a monitor mozgatása, olyan kényelmetlen ezt szemre elvégezni minden egyes forgatás után. Persze aki nem forgatja sokat a monitorát, annak ez kevésbé fog problémaként jelentkezni.

 

 

 

Hasznos extrák némi kényelmetlenséggel

A monitor további előnye, hogy továbbra is itt az USB 3.0 hub, ami négy portot ad teljes sebességen, ám elég szerencsétlen, hogy a hátlapra kerültek a csatlakozók – örültünk volna, ha 1-2 port a káva oldalára vagy aljára kerül. Ha csak webkamerát és egy-két, állandó eszközt csatlakoztatunk, nem gond, hogy az összes USB port egymás alatt, a monitor hátlapján sorakozik, ám egy USB tároló vagy egyéb eszköz gyors fel- és lecsatlakoztatásakor már annál kényelmetlenebb, hogy fel kell állnunk és a monitor mögé hajolva csatolni a tárolót vagy egyéb perifériát.

 

 

Újdonság, hogy végre HDMI bemenetet is kapunk. Ez nagyon hiányzott az elődről, hiszen sok eszközön már szinte csak ilyen kimenetet találunk. Természetesen a DisplayPort 1.2 és a Dual-Link DVI sem maradt le. Ha egyszerre több eszközünk képét szeretnénk látni, az sem gond, a PiP segítségével egyszerre több forrást is megjelenít a monitor.

 

 

Összegzés

Ha valaki nagyon jó képminőségű, visszafogott, mégis modern dizájnú monitort keres, az S27D850-et mindenképpen nézze meg. A monitor munkára, tervezésre stb. kiváló, és mi játék során is meg voltunk elégedve vele, de azért egy hardcore játékosnak azért még jobb választás egy 1 ms-es modell. A WQHD felbontás ezzel a képátlóval ideális, sőt, ezt még egy kb. 80-100 ezer forintos videokártyával meg is tudjuk hajtani játékok alatt. A zsanér stabil és szabad mozgást enged, de a végállásokkal meggyűlt a gondunk. Ezt leszámítva nagyon jó monitor a D850, amelynek árazása is reális.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.