Hirdetés

Visszatartott újdonságok



|

Már régóta készen van a legújabb GeForce GTX 10-es GPU-széria, az Intel is csak ücsörög a rengeteg Kaby Lake CPU-n, mégsem várható, hogy 2017-ben pár hónap alatt teljesen átveszik a piacot. Ezért.

Hirdetés

Minden évben kapunk néhány újdonságot, egy kis gyorsulást a notebook-piacon, azonban a 2016-os év kiemelkedően jó volt ebben a tekintetben. A GeForce GTX 10-es széria ugyanis az előd fogyasztásának és hőtermelésének felével üzemel, miközben 3D-ben sokkal-sokkal jobb. Ezt mutatja az is, hogy az "M" jelölés is eltűnt, teljes értékű chipeket kapunk, csupán az órajelek alacsonyabbak valamennyivel. A VRAM-ot sem spórolták le és minden technológia adott (pl. G-Sync), ráadásul létezik már mobilba GTX 1080 akár SLI-ben, GTX 1070, GTX 1060 és pár héten belül GTX 1050 is lesz. Miért van akkor még mindig tele minden szaküzlet GTX 950/960M-es gépekkel?


Hirdetés


Túl nagy raktárak

A GPU-k valóban készen vannak, sőt, a notebook-gyártók a megfelelő gépekkel, hűtéssel, dizájnnal is rendelkeznek, mégsem lehet még elárasztani a piacot az új, minden eddiginél sokkal erősebb gépekkel. Az ok az előd és a hatalmas raktárak. Az Intel és az NVIDIA óriási készleteket halmoztak fel az előző generációs CPU-kból, chipkészletekből és GPU-kból, amiktől előbb szeretnének megszabadulni. Ennek eszközeként az új chipek (mesterségesen) drágábbak, a régiek viszont akciósak lettek.



Az Intel is temérdek hatodik generációs CPU-t gyártott le, de hiába a javuló eladási mutatók, az egyre több értékesített gamer notebook, mégsem sikerült annyit eladni, mint amennyit reméltek. Éppen ezért döntött úgy a cég, hogy bár készen vannak a teljes értékű, erős Kaby Lake-kel, annak megjelenését mégis eltolják januárra. Persze az IFA-n már kellett valami lélegzetelállítót is mutatni, így az "U"-szériás Kaby Lake CPU-k piacra kerültek, hogy az erre épített, minden eddiginél vékonyabb notebookokkal és hibridekkel a cégek már a karácsonyi szezonban kaszálhassanak.



Túl sok modell, túl szerény ígéret

A chipgyártók mellett a PC-gyártóknak is rengeteg chipkészlet, alaplap és régebbi notebook maradt a nyakán, ezért nekik is érdekük előbb ezeket kiszórni. A helyzetet asztali fronton némileg enyhíti, hogy a 100-as és 200-as chipkészlet, valamint a 6. és 7. generációs Core CPU-k kompatibilisek egymással, a két rendszer szabadon átjárható oda-vissza. Ráadásul túl sok értelme nincs is ezen a platformon várni az új chipkészletre, a híresztelések szerint túlzottan sok újdonságra nem számíthatunk, ahogy a CPU sem lesz sokkal erősebb. Ugyanakkor bosszantó a helyzet, hogy a technológia már készen áll, a termékek elkészültek, egyszerűen csak arra kell várnunk, amíg a régebbi modelleket elviszik azok, akik nem néztek utána, miféle újdonságok toporognak a küszöbön.



Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, az új generációs, sokkal erősebb gamer notebookok széles körben 2017 január/február magasságában kezdik meg hódító útjukat, addig csak néhány, olyan modell közül válogathatunk, amelyekben még régebbi (de nem igazán lassabb) Core CPU dolgozik, és alapos felárral is számolnunk kell.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.