Hirdetés

Vízhűtés-újratöltve



|

Ahogy népszerűvé vált a kompakt vízhűtés, úgy kapcsolnak rá egyre jobban a gyártók, hogy még jobb és hatékonyabb modelleket készítsenek. Mutatunk egyet, amit elfogadnánk.

Hirdetés

A vízhűtés sokáig drága luxus volt, ráadásul kiépítése sem volt egyszerű, a rugalmatlanságról nem is beszélve. Ugyanakkor a léghűtések nem voltak különösebben hatékonyak, ezért aki tuningot, csendes hűtést akart, kénytelen volt építkezni. Aztán a két megoldás sokat javult: a vízhűtések már sokkal barátságosabbak, a léghűtések pedig hatékonyabbak. Ugyanakkor van még mindig némi előnye hatékonyságban a vízhűtéseknek, ahogy megfelelő modell esetén a zajszint is kellően alacsony. És akkor a dizájnról még nem is beszéltünk.


Hirdetés


Támad a Kraken

Az NZXT jól ismert a felsőkategóriás PC-t építők körében. A cég számtalan, igen jól megtervezett, nem túlságosan túlárazott (de azért nem is olcsó) házzal lopta be magát a PC-sek szívébe. Aztán megérkeztek a Krakenek, és bizony egészen jól sikerültek. A következő generáció éppen múlthéten startolt el és hoz is néhány újdonságot. A Kraken X52 megőrizte az előd egyik legfontosabb jótulajdonságát, így a pumpa szabályozható, ahogy a ventilátorok fordulatszáma is külön beállítható. Az új hűtő 240 mm-es radiátorral szerelt, a kompakt kiszerelés okán pedig a pumpa a blokkban található. Ez utóbbi teljesen új, így még halkabb lett, mint az előző generáció. Korábbi tesztünk alapján az előző pumpa sem volt túl hangos, bár azért teljesen néma sem, de ez a fejlesztés mindenképpen jó hír, különösen akkor, ha szeretnénk komolyabb tuningot is új hűtőrendszerünkkel.



A Radiátorra két ventilátor került, vagyis a kiépítés klasszikus, de a ventilátorok teljesen újak. Szerencsére a nagyobb hatékonyság és cserélhető, többféle színű keretek mellett a zajszint sem szállt el: az Aer P120-nál maximálisan 36 dBA-t ad meg a gyártó, de ez akár 21 dBA-ra is leszorítható.



A 400 mm-es csövek textilborítást kaptak és nem törnek meg könnyedén. A blokk sem maradt érintetlen: bár kicsi és odabent zsúfolt, sikerült feldobni a kinézetét RGB-világítással. Természetesen ez is tetszőlegesen programozható a CAM-szoftverrel, ami amellett, hogy ingyenes és a gépben található többi ventilátort is monitorozza, távolról is elérhető egy szintén ingyenes mobilappal.



Nem mindenkinek

Sok jó tulajdonsága van a Krakennek, de azért teszt nélkül még nem kezdünk vakon rajongani érte. Egyrészt a zajszint-ígéreteket hallanunk kell, ahogy a szabályozást és a hatékonyságot is. Az ár sem tűnik úgy, hogy forradalmat hoz: A 2×120 mm-es ventilátorral szerelt modell, az X52 150 Euro, a szimpla, egyventilátoros, 140 mm-es X42 130 Euro és a kétventilátoros, 140 kivitel 160 Euro - semmiképp sem olcsó egyik sem. Aggasztó továbbá, hogy új termék ellenére a kompatibilitási listából hiányzik az AM4-foglalat. Reméljük, ez csak elírás, és igazából nem lesz gond akkor sem, ha AM4-es rendszert választunk.



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.