Hirdetés

HD médialejátszó nagyteszt



|

VHS felvevőt már bizonyosan nem vásárolunk, így a hálózat, torrent és digitális kor jegyében inkább a nagy felbontású médialejátszók kerültek kínpadra

Hirdetés

A számítógépünk segítségével gyakorlatilag minden lejátszható, ám mégis kényelmesebb lenne a nappalian megtekinteni a legújabb filmeket. Mégsem ajánljuk, hogy mindenes PC-nket költöztessük a tévé mellé, hiszen kedvencünk nem mindig mutat jól a nappaliban, a család nagy része képtelen kezelni, és egyáltalán nem a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás szórakoztatóközpontként.

 

Szemtanúi lehettünk az utóbbi években, ahogy számos, elsőként számítógép mellett élvezhető technológia átvándorolt a szórakoztatóelektronika világába. Kezdetben csak számítógépen hallgathattunk MP3 fájlokat és a százezer forintos DVD-lejátszók idején legtöbben a PC-t próbálták meg tévére kötni, hogy megoszthassák a VHS-minőséghez szokott családdal a digitális mozizás örömeit, no és a különféle MPEG-4 jellegű tömörítések (DivX, Xvid) is csak később váltak elérhetővé lejátszókba ágyazva. Ennélfogva nem tartjuk árulásnak, ha egy kicsit felállunk a számítógép mellől és a nappaliba helyezzük át ténykedésünk központját, a legjobb médialejátszó megoldások után kutatva. A házi hálózatok terjedésével most a DVD-lejátszókat mellőzve olyan megoldásokat keresünk, amelyek USB-háttértárról (külső merevlemez vagy flashmeghajtó), helyi vagy vezeték nélküli hálózatról, esetleg az internetről képesek a digitális javakat nagy képernyőre hozni.

 

 

HDMI, az alap

 

A digitális tartalmak legkönnyebben az utóbbi években már minden tévén megtalálható HDMI-csatlakozás révén továbbíthatók a képernyőre, így alapvető, hogy lejátszónknak rendelkeznie kell vele. Természetesen nem elégszünk meg standard, DVD-nek megfelelő felbontással, hiszen a mai televíziók zöme képes legalább 720 soros kép megjelenítésére és a full HD-tévék ára is lassan elérhető szintre süllyedt, így médialejátszónknak is illik a nagy felbontású mozikat támogatnia. Ha valaki gyakran néz meg interneten „talált” HD-felvételeket, akkor elengedhetetlen az MKV és a H.264-kódolás támogatása. Ezek az igen jó minőségű források legtöbbször DTS-, DTS HD- vagy True HD-hangsávokat is tartalmaznak, így ha nem kívánunk kompatibilis erősítőket vásárolni, akkor jó, ha lejátszónk képes nemcsak átengedni, hanem kikódolni és megfelelően (például akár sztereóra) lekeverni is ezeket. Sajnos a DTS-dekóder beépítése licencköteles, így csak elvétve teszik be a készülékekbe, mondván, hogy a DVD-korszakból úgyis mindenki hozott magával egy dekóderes erősítőt. Ha ilyennel nem rendelkeznénk, és nem is tervezünk rá beruházni, akkor bizony érdemes figyelnünk a részletes specifikációkat.

 

Legnagyobb erény: használhatóság

 

A formátumok támogatása nem minden, ezen belül is akadnak különbségek. A beépített áramkörök teljesítményétől függ, hogy a nagy sávszélességű és képismétlésű felvételek korrekt módon megjelennek-e a képernyőn. Ez természetesen alapfeltétel, ráadásul ha meg is van, még sok minden elronthatja a kedvünket. Ilyen lehet egy katalógusból választott gyengébb távirányító, az ékezetes feliratok helytelen kezelése, a menürendszer nehézkessége vagy az instabilitás. Könnyebben csatlakoztathatóvá teszi a készüléket a beépített vagy opciós Wi-Fi-adapter, de ha ez csak a 802.11g szabványnak felel meg, akkor akadozás léphet fel. Ma még kevés a gigabites Ethernet-csatlakozással rendelkező lejátszó, viszont megfelelő minőségű kábelezés és kiszolgálóként üzemelő PC vagy NAS is dukál hozzá. Addig is a legmegbízhatóbb eredményt a közönséges mezei 10/100-as Ethernet-hálózat adja.

 

 

nmt google map screen hd media lejatszo
 

 

 

Az extrák csúcsán, mint hab a tortán, a szolgáltatások állnak, sok médialejátszó lehetővé teszi, hogy kezeljük a háttérben futó PC-t, vagy internetezhetünk segítségével. Ez utóbbi téren a legtöbbet a Popcorn Hour NMT A-110 és az ezen alapuló alternatív készülékek adják, az ingyenes (GNU-licenc alá tartozó) szoftver segítségével több videós portál kínálatából böngészhetünk, rádiózhatunk, a Google Maps térképeit böngészhetjük, játszhatunk, de még internetes Bibliát1 is olvashatjuk.

 

 

Külső merevlemez, vagy lejátszó?

 

Majd’ minden merevlemezes lejátszón találunk PC-s USB-aljzatot, hogy külső „vinyóként” használhassuk. Sok készülék kezeli az NTFS-állományrendszert, de a beépített kiszolgáló szolgáltatások (például SAMBA, FTP) használatához a belső merevlemezt érdemes mindenképpen EXT2/EXT3-ra formázni. Az USB–PC csatlakozóval számítógépre köthetjük, mint egy külső meghajtót, de a Linuxokon alkalmazott állományrendszer Windows alól nem látható, csak speciális segédprogramok telepítése után (ezekből van ingyenes is). A külsőleg csatlakoztatott meghajtókat nyugodtan formázhatjuk NTFS-re.

 

 

médialejátszó usb ethernet hdmi csatlakozó hátlap

 

 

Jobb szélen a külső merevlemezek csatlakoztatásához kialakított USB A aljzat található, tőle balra az USB B. Számítógéphez csatlakoztatva rendszerint ezzel használhatjuk magát a lejátszót merevlemezként

 

 

Ha nem tévét, akkor monitort

 

A legjobb természetesen, ha kihasználjuk médiakliensünk tudását és megfelelő megjelenítővel használjuk. Ez optimális esetben full HD-felbontású projektort, plazma- vagy LCD-tévét jelent, de egy kisebb képernyőért is 150–200 ezer forint körüli összeget kell fizetnünk. Megelégedhetünk persze egy 720 vagy 768 soros HD Ready tévével is, amennyiben a képméretet jobban kedveljük a teljes részletességnél, ugyanis már ez is értékelhető minőségi előrelépést jelent a standard tévéhez képest. Tesztünkhöz mi a 24 hüvelyk képátlójú Samsung SyncMaster 2494HM LCD-monitort használtuk megjelenítőnek, amely teljes HD-felbontással dicsekedhet. Méretben már van akkora, hogy többen is kényelmesen nézhessék és rendelkezik HDMI-bemenettel is. Ha asztalon használjuk, akkor jó szolgálatot tehet a beépített USB-elosztó és a forgatható, dönthető (pivot) állvány. 96 190 forintos utcai árával prémium kategóriában utazik, amelyet képmérete, extrái, valamint rejtett érintőgombos kávája is jelez.

 

samsung syncmaster 2494hm hd hdmi monitor

 

 

NETGEAR EVA8000

 

Meglepően nagy méretűre sikeredett az EVA8000, viszont így könnyen beilleszthető a szórakoztatóelektronikai masinák sorába. Belsejében nem találunk merevlemezt, a nagy szabad tér viszont olyan jó hőáramlást biztosít, hogy a lejátszó megvan aktív hűtés nélkül, azaz nem szennyezi zajjal a nappalit. A terjedelmes burkolat további előnye, hogy nemcsak HDMI-, hanem komponens és SCART-csatlakozást is kiépíthettek a készüléken. A szokásos Ethernet mellett a 802.11g adapter is adott.

 

Szórakoztatóközpont lévén a távirányítóval uralhatjuk, ami átlag feletti minőségű, azaz igen jól tervezett. A megosztani valót az EVA8000 egy otthoni számítógépről vagy NAS-ról játssza le, UPnP AV-rendszerben dolgozó médiakiszolgáló programja PC-re vagy Macre telepíthető változatban érhető el. (Ezt nem kell feltétlenül használnunk, megosztott mappákból is dolgozik a hardver.) Két USB-csatlakozása révén nem csupán egér vagy billentyűzet, hanem merevlemez vagy flashmeghajtó is csatlakoztatható hozzá. Nagyon hasznos funkció, hogy a távirányító révén válthatók a különféle felbontások, így nem maradunk hoppon (és kép nélkül), ha azelőtt egy HDTV-n használtuk, de át kellett telepítenünk egy standard tévére.

 

 

netgear eva 8000 hd média lejátszó
 

 

 

A támogatott formátumok listája igen széles, így a népszerű MKV és a H.264 sem hiányozhat róla, emellett a DivX és Xvid, de még a nagy felbontású WMV és VC1 anyagokat is ismeri. HD-videokamerák tulajdonosai örülhetnek az M2TS- és TS-támogatásnak, valamint néhány a számítógépbe szerelt tévétunerrel is képes együttműködni. Olyan extrákat is tud, mint a YouTube és Flickr elérése, ráadásul ha több lejátszónk van, a folyó lejátszást átpasszolhatjuk a másikra. Örömünk azonban nem teljes, mivel a DTS-hang nem szerepel a támogatási listán, a készülék ezt nem képes önállóan dekódolni és lekeverni, így átengedi a HDMI- vagy az optikai hangkimenetre. Teljesítménye nem mindenre elegendő, találkoztunk olyan kódolással, amit nemvolt képes kibogozni. Támogatja a magyar ékezeteket feliratokban, de nem ismeri az ISO lemezképeket.

 

Az EVA8000 nagyon könnyen üzembe helyezhető, igényes és sok formátumot ismerő lejátszó, de ma már léteznek nála erőteljesebb hardverek több szolgáltatással (mint például az utódmodell 9150-es, amelyet még nem kaphattunk kézhez).

 

 

Névjegy

 

NETGEAR EVA8000

Forgalmazó: HRP Hungary Kft.

Web: NETGEAR EVA8000

 

Értékelés

Előny: Tévétuner támogatás, pécé távvezérlése

Hátrány: Tudásához képest drága

Teljesítmény: 3,5

Szolgáltatások: 4

Kezelhetőség: 3,5

Ár/érték: 3,5

 

 

 

Popcorn Hour NMT A-110

 

A fémházas készülék szerény méretekkel dicsekedhet, de 3,5 vagy 2,5 hüvelykes SATA-merevlemez beépítését is lehetővé teszi. Tapasztalataink szerint 3,5 hüvelykes egységgel is meglehetősen halk. Az előlapon és a hátoldalon egy-egy USB-csatlakozó várja a külső flash-, merevlemezes és optikai meghajtókat. Jó hír, hogy nemcsak a FAT32- és EXT- (Linux), hanem az NTFS-állományrendszert is felismeri, így egy windowsos PC-n könnyen feltölthetjük azt a meghajtót, amelyet a Popcornnal szeretnénk lejátszani. A hátoldalon ott sorakoznak a szokásos videó be- és kimenetek, adott a nagy felbontású komponens és HDMI 1.3 csatlakozás is (HDMI-kábel mellékelve). Igen dicséretes, hogy a hazai forgalmazó magyar nyelvű és egyszerűen követhető üzembe helyezési útmutatót mellékel, amelynek segítségével pánikmentesen beállítható, hogy melyik képi kimenetet és milyen felbontással próbálja meg használni a lejátszó.

 

 

popcorn nmt a-110 hálózati hd médialejátszó, merevlemez
 

 

 

A Popcorn Hour 110-es az egyik első itthon is elérhető modell, amely le tudja játszani a H.264-kódolással készült MKV állományokat. Ehhez egy Sigma Designs SMP8635 processzor adja a stabil alapokat, így a full HD-felbontású H.264-es mozikkal sem lesz gond. HD-s videokamera-tulajdonosok kedvért a TS- és az M2TS-konténert is felismeri a rendszer. Egyébiránt szinte mindent lejátszik, még az ISO képfájlba mentett DVD-t és a VOB állományokat is. Kompatibilitásból és erőből tehát ötöst érdemel a készülék, különösen, hogy nem spórolták ki belőle a DTS-hang kikódolását sem, így ínségesebb körülmények között, DTS-kompatibilis erősítő hiányában rendelkezésre áll a sztereó lekeverés lehetősége. A legújabb, nagy sávszélesség igényű, akár 7.1 csatornás audiosávokat (Dolby True HD, Dolby Digital Plus és a DTS-HD) HDMI-n keresztül képes továbbítani a rendszer.

 

 

popcorn screen képernyő szolgáltatások
 

 

 

A Popcorn Hour a beépített szolgáltatások terén is sokat nyújt: a SAMBA- és FTP-kiszolgálók mellett a távirányítható BitTorrent-kiens is adott, valamint a hardveren futtathatunk saját alkalmazásokat is. A kezelőfelület testre szabható és nagyon látványos, emellett lehetőségünk van nemcsak a helyi hálózatról, hanem számos online video- és hangszolgáltatótól is lejátszani. Apró hibák azért még akadnak, illetve nem látjuk értelmét, hogy miért kell mindig (visszalépéskor is) kiválasztanunk, hogy milyen médiatípusokat szeretnénk lejátszani. Azonban ezekkel együtt is az egyik legjobb, ma is bombabiztos választás a Popcorn Hour NMT 110.

 

 

Névjegy

 

Popcorn Hour NMT A-110

Forgalmazó: NEON Multimedia Kft.

Web: Popcorn Hour NMT A-110

 

 

Értékelés

 

Előny: Jó teljesítmény és kompatibilitás, gazdag szolgáltatáskészlet, DTS lekeverés

Hátrány: A menü kezelése lehetne ennél is logikusabb

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatások: 4,5

Kezelhetőség: 3,5

Ár/érték: 5

 

 

 

HDI Dune BD Prime 2.0

 

Mezőnyünk legterebélyesebb gépházával dicsekedhet az izraeli illetőségű HDI cég médialejátszója. Nemcsak SATA-s merevlemez-bővítőhelyet, Ethernet-csatlakozást és számos kimenetet tartalmaz, hanem egy Blu-ray olvasót is, amely szépen beleolvad az előlapba. Jól látható viszont a szöveges kijelző, amely rövid üzenetekkel tájékoztat a pillanatnyi helyzetről. Mi a BD Prime első változatát teszteltük, de már csak a HDI Dune BD Prime 2.0 rendelhető, ami tudásban megegyezik elődjével, csupán tervezési és minimális küllemi változtatások vannak benne. A szokásos HDMI 1.3 mellett analóg képi kimenetek is találhatók a hátoldalon. Hang oldalról koaxiális és optikai digitális, valamint 7.1-es analóg kimenet is rendelkezésünkre áll 8 RCA-aljzat formájában. ESATA-csatlakozású külső merevlemezt is használhatunk.

 

 

hdidunebdprime2_.jpg
 

 

Felszereltsége alapján tehát nehéz megmondani, hogy egy merevlemezzel bővíthető, hálózati Blu-ray lejátszóval, vagy egy Blu-ray meghajtóval felszerelt HD-médialejátszóról beszélünk-e, ez inkább a szolgáltatásokból és a kezelőfelület kialakításából látszik. A készülék a második feltételezést igazolja, a Dune esetében alapszolgáltatást képeznek a médialejátszó és kiszolgáló funkciók, amire ráadásként ültették a meghajtót, amely természetesen DVD, vagy bármilyen más lemezre kiírt média lejátszására is alkalmassá teszi a gépet. Nagyon jól kezelhető a menürendszer a mellékelt ergonomikus távirányítóval, tényleg minden nyomógombot a helyén éreztünk. Ellentétben például a Popcornnal, itt nem bóklászhatunk ötletszerűen a helyi hálózaton, hanem kötelező hivatkozásokat készíteni. Ez először egy kis munkát igényel, de a kezdeti beállítások után kényelmet biztosít.

 

 

dune screen képenryő menü
 

 

 

A képminőség egyértelműen a mezőny legjobbja, még az átméretezett DVD-k is igen jól mutattak a full HD-monitoron. Erőben nem szenved hiányt a lejátszó, bármit képes lejátszani, valamint fel is másolhatjuk a lemezek tartalmát a merevlemezre. Hangkezelése rugalmas, nemcsak a szokásos vagy akár az MKV-ba beágyazott hangsávokat képes lejátszani, hanem a film mellé tett AC3 és DTS fájlokat is. Kifogástalan a magyar ékezetek kezelése nem csupán a feliratokban, de az állománynevekben is.

 

Egyértelműen a mezőny legnagyobb tudású lejátszója a Dune és kezelése is barátságosabb, mint a hasonló tudású vetélytársaknak. A BD Prime 2.0 elődjénél sokkal alacsonyabb áron lesz kapható, igényeseknek megéri.

 

 

Névjegy

 

HDI Dune BD Prime 2.0

Forgalmazó: NEON Multimedia Kft.

Web: HDI Dune BD Prime 2.0

 

 

Értékelés

 

Előny: Maximalista tudás, Blu-ray Profile 2.0 lejátszás, 7.1-es analóg hang kimenet

Hátrány: Elkérik az árát, merevlemez nem beépíthető

Teljesítmény: 5

Szolgáltatások: 5

Kezelhetőség: 4

Ár/érték:4

 

 

 

Alcor Gold BT-3586HN

 

Igen szép kidolgozású, szálcsiszolt fémházat kapott a kínai gyártmányú készülék, amelyről leír, hogy a Popcorn Hour nyomdokain jár, az alkalmazott lapkát és a menüt figyelembe véve. A közepes méretű hardverben nem kapott helyet optikai meghajtó, viszont az oldalába épített rack alkalmazásával szétszerelés nélkül bővíthető SATA-merevlemezzel, illetve akár több merevlemezt is készenlétben tarthatunk, ha sok-sok terabájtos gyűjteménnyel rendelkeznénk. Az előlapon nem találunk semmiféle aljzatot, a két USB-kapu kapott oldalt helyet. Ahogy általában a Popcorn Hour-klónok esetében, úgy itt is a hátoldali USB B aljzat révén köthetjük számítógéphez a készüléket, mintha pusztán egy külső adattároló lenne. Ez esetben viszont vagy Linux rendszerhez kell illesztenünk, vagy a Windowst kell alkalmassá tenni az EXT-partíciók kezelésére – szerencsére létezik erre a célra megfelelő ingyenes szoftver is. Az elengedhetetlen HDMI 1.3-as a hátoldalon található, ahol a szokásos analóg kimenetek is sorakoznak, beleértve az 1080p-s komponens csatlakozást is. Kevéssé mondható szokásosnak az analóg 5.1-es kimenet, hat RCA-csatlakozás formájában, ami segít, ha olcsóbb hangrendszerünk van. Sajnos a lejátszó DTS-dekóderként nem funkcionál, így bizonyos filmek DTS- vagy DTS HD-hangját sztereó tévén nem élvezhetjük, csak átpasszolhatjuk a HDMI- vagy digitális hangkimenetekre.

 

 

alcor_gold_.jpg
 

 

 

A menüre és a szolgáltatásokra pillantva egyértelmű, hogy ugyanazzal a keretrendszerrel van dolgunk, mint amit a Popcorn Hour esetében megismerhettünk, a dokumentációból pedig kiderül, hogy a lapkakészlet is azonos. A bevált dizájn hozza magával a jó feldolgozó teljesítményt, nem volt problémánk a nagy felbontású MKV mintaállományok lejátszásával sem. Ahogy az etalonként említett készülék, úgy a BT-3586HN is megfelelően és ékezethelyesen kezeli a feliratokat, valamint ismeri a ma használatos formátumok túlnyomó részét.

 

 

nmt_screen_.jpg

 

 
Minden NMT (Networked Media Tank) alapú készülék kínál net video szolgáltatásokat

 

Ugyanazt az internetes szolgáltatásválasztékot üdvözölhetjük a menüben, amit minden NMT- (Network Media Tank) rendszerű hálózati lejátszó esetében. Nézhetünk YouTube-videókat és több más videós tartalomszolgáltató kínálatából is válogathatunk. Rengeteg RSS-hírszolgáltató, a Google Maps, a Flickr és a Picasa is elérhető a menüből. Találunk még játékokat és internetes Bibliát is, ha ráunnánk a mozizásra. Válogathatunk a Southcast rendszerű internetes rádiók kínálatából is, adott a BitTorrent-kliens valamint a beépített állomány-, FTP- és médiakiszolgáló is.

 

Egyedül a DTS-dekódert hiányolhatjuk az Alcor Gold BT-3586HN-ból, egyébiránt egy bevált alapokra épült, jó megjelenésű rendszer SATA-rackkel, az árelőny miatt megfontolandó alternatíva.

 

 

Névjegy

 

Alcor Gold BT-3586HN

Forgalmazó: Infopatika Kft.

Web: Alcor Gold BT-3586HN

 

 

Értékelés

 

Előny: Könnyen feltölthető merevlemez fiók, jó teljesítmény és kompatibilitás, gazdag szolgáltatáskészlet

Hátrány: Egyelőre nincs DTS lekeverés

Teljesítmény: 4

Szolgáltatások: 4,5

Kezelhetőség: 4

Ár/érték: 4

 

 

 

Conceptronic CFULLHDMAi

 

Beszédesebb néven, Gigabit Full HD Media Playerként is emlegeti a gyártó kisméretű, nagy felbontású lejátszóját, amely a mezőny egyik legapróbb résztvevője. Kiképzése nagyon alapos, szinte golyóállónak tűnik a masszív fémházban, az oldalra állításhoz mellékelt talpat hasonló alapossággal tervezték meg. Kis mérete okán könnyen hordozható, viszont merevlemez számára nincs benne hely. Egyetlen USB-csatlakozó található rajta, ezt igénybe véve bővíthetjük külső flashmeghajtóval vagy merevlemezzel. Nem hiányozhat természetesen az ezúttal gigabites Ethernet-csatlakozás sem, hogy megosztott mappákból vagy médiaszerverről olvashassunk be médiaállományokat. Alaptartozék a hátoldali HDMI, de csak az 1.1-es változat. Kábelt mellékelnek a dobozban. Régebbi, analóg bemenettel ellátott HDTV-hez használhatjuk a komponens kimenetet is. A hang HDMI-n (HD-hangformátumok nem), a szokásos analóg sztereókimeneten vagy optikai digitális hangkimeneten hagyhatja el a készüléket. A hardver DTS-dekódoló funkciót nem lát el, így nem „butíthatjuk le” az ilyen hangsávokat sztereó tévéhez, így szükségünk lesz egy megfelelő erősítőre.

 

 

Conceptronic CFULLHDMAi hdmédia lejátszó hálózat

 

Nem mondhatnánk, hogy túlbonyolították a lejátszó saját fejlesztésű menürendszerét, kezelése egyszerű, igaz, túl sok extrát sem kínál. Azért megtalálható benne a YouTube és a Shoutcast, valamint a Live365 rádióadások kínálatából is válogathatunk – az új firmware telepítése után ezek a funkciók zökkenőmentesen működtek. Nem hiányozhat a BitTorrent-kliens sem, egy SMB- és HTTP-kiszolgáló is helyet kapott a készülékben. Kár volt beleerőltetni a háromdimenziós (vagy annak szánt) főmenü-animációt, ami nem sikerült túl szépre. A lejátszó automatikusan felismeri a megosztott hálózati mappákat, és böngészhetünk a médiakiszolgálók kínálatából is.

 

 

conceptronic_screen_.jpg
 

 

 

A hardver valóban ismeri az MKV formátumot és a H.264-kódolást is, ám volt néhány állomány, amit visszadobott. Támogatja ugyan a legelterjedtebb felirattípusokat, de volt olyan általánosan elfogadott (SRT) mintafájl, amit nem tudott használni és az ékezetek sok betűnél gyengén rajzoltak, alig kivehetők. Sajnos az elektronika zajai sokszor beszűrődnek a hangba, ami erősíti azt a benyomásunkat, hogy egy viszonylag olcsó és ahhoz képest jelentős tudású, de még kissé kiforratlan készülékkel van dolgunk.

 

 

Névjegy

 

Conceptronic CFULLHDMAi

Forgalmazó: Mobil Digital Kft.

Web: Conceptronic CFULLHDMAi

 

 

Értékelés

 

Előny: Gigabit Ethernet, erős fémház

Hátrány: Nem építhető be merevlemez, zajos elektronika, a HDMI 1.1 nem alkalmas HD hangtovábbításra

Teljesítmény: 3

Szolgáltatások: 4

Kezelhetőség: 4

Ár/érték: 2,5

 

 

 

WD TV HD Media Player

 

A WD TV mindössze 40×100×125 milliméter, azaz kabátzsebben is simán elfér és mintegy harminc dekagramm. Nem fémházas, de fényes, lakkhatású műanyag felületet kapott és a fekete, úgy látszik, tényleg mindenkinek jól áll.

 

Az apró hátlapon megtaláljuk a HDMI-aljzatot és mellette – biztos, ami biztos – a kompozit videót is. A hang optikai digitális kimeneten, vagy a szokásos sztereó RCA-csatlakozópáron át hagyja el a gépházat.

 

Mivel nem tartalmaz semmiféle hálózati interfészt a WD TV, ezért a lejátszandók elérésére egyetlen mód az USB-meghajtók használata. Ha merevlemezt használnánk, akkor a biztonság kedvéért célszerű olyan típust választani, amely saját tápegységgel rendelkezik, de még kézenfekvőbb egy nagyobb kapacitású flashmeghajtó beszerzése. Rengeteg készülék esetében probléma, hogy csak a FAT32-állományrendszerben formázott háttértárakat képes kezelni, ez pedig mintegy négy gigabájtra korlátozza az állományok méretét. Nagy előny, hogy a WDTV olvassa az NTFS-partíciókat is, így sokmegabájtos MKV állományok lejátszása sem jelent gondot. Sajnos a DivX-konténert nem kezeli, de a kódolást természetesen igen.

 

 

wd_tv_front.jpg
 

 

 

Akár 1080p felbontásban is dolgozhat a hardver, de ekkor legfeljebb 24 képismétlésre képes H.264-kódolású anyagok lejátszásakor, azaz a feldolgozó áramkörnek azért megvannak a maga korlátai. Kikódolja, és ha kell, kétcsatornásra alakítja a Dolby Digital és AAC-hangsávokat, de sajnos a DTS-hang lejátszására nem képes, ahhoz külső erősítőt kell igénybe vennünk. Ha lejátszhatatlan állományba botlanánk, akkor kénytelenek leszünk bevetni a mellékelt ArcSoft MediaConverter 2.5 átalakító szoftvert, amely sok esetben képes megoldani a problémát. A feliratok kezelése teljesen ékezethelyes és válthatunk hangsávot is.

 

 

wdtv hd media player screen képernyő menü
 

 

 

Igényes és jól kezelhető menüt és távirányítót mondhat magáénak a készülék. A hangerő-szabályozást viszont kihagyták a tervezők, így a tévére vagy az erősítőre kell hagyatkoznunk. Ugyan a WD TV csatlakozás hiányában nem tudja letölteni az internetről az éppen lejátszott zenei albumok borítóját, de megjeleníti a mappában lévő első képállományt. Zenei téren kezesebb, mint sok versenytársa, mivel támogatja a PLS, M3U és WPL lejátszólistákat. Nem mindentudó és nem a legerősebb, de összességében ára és mérete ellenére meglepően kellemes lejátszó, amit akár vendégségbe is könnyen magunkkal vihetünk a társaság örömére.

 

 

Névjegy

 

WD TV HD Media Player

Forgalmazó: Expert Computer Kft.

Web: WD TV HD Media Player

 

 

Értékelés

 

Előny: Kis méret, egyszerű kezelés, a legtöbb HD formátumot ismeri

Hátrány: Külső háttértárat igényel, nincs hálózati csatlakozás és DTS lekeverés

Teljesítmény: 3,5

Szolgáltatások: 3

Kezelhetőség: 4,5

Ár/érték: 5

 

 

 

 

Plextor MediaX PX-MX500L

 

A Plextor PX-MX500L-t a méreteit tekintve olyan, mint egy megtermettebb külső, 3,5 hüvelykes merevlemez. Gyárilag tartalmazza az 500 gigabájtos SATA-merevlemezt, kapható terabájtos kiadásban is. Nemcsak távirányítóval, de részint az előlapon visszafogottan világító érintőgombokkal is vezérelhető. A hátoldalon komponens, HDMI- és két SCART-csatlakozósor is adott, kényelmesen illeszthető a boksz standard televíziókészülékhez, illetve dekóderhez. A beépített merevlemez feltölthető USB-csatlakozáson keresztül számítógépről, de állománymásoló modulja és Ethernet-csatlakozása révén a hálózatról is. Két USB szolgál külső meghajtók fogadására.

 

 

Plextor MediaX PX-MX500L hd média lejátszó felvevő hálózat, merevlemez

 

Lehetőségünk van a DivX és Xvid nagy felbontású változatainak lejátszására, legfeljebb 1080i felbontással. Ismeri a feliratállományokat is, de sajnos zavaróan hibás ékezet-megjelenítéssel dolgozik. A szokásos, de akár több hangsávos AVI vagy DivX források mellett merevlemezre vagy hálózati meghajtóra másolt DVD mappát is megnézhetünk, menüvel együtt. ISO lemezképből is lejátszhatjuk DVD albumainkat. A három lehetséges forrás (merevlemez, USB és helyi hálózat) között szabadon másolhatunk. Sajnos szó sincs MKV vagy H.264 támogatásáról, meg kell elégednünk a nagy felbontású MPEG-2-vel vagy a DivX és Xvid HD-változataival.

 

 

plextor_mediax_back_.png

 

 

Tévévevő ugyan nincs a hardverben, de a rá csatlakoztatott eszközök (például tévédekóder vagy video magnó és a DV csatlakozás révén PAL/NTSC videokamera) képét jó minőségben képes rögzíteni, MPEG-2 formátumban. Afelvételek utóbb a távirányítóval gyorsan szerkeszthetők is. Nincs lehetőség csatornaváltásra, sem ütemezett felvételre, de a csúsztatott lejátszás bekapcsolható.

 

Indításkor mi particionáljuk a merevlemezt UDF-, a médiakliens által is írható FAT32- és a csak számítógépről írható NTFS-állományrendszerek között. Ugyan külön UDF-partícióra kerülnek a videofelvételek, de lehetőségünk van a FAT32-partícióra történő kimásolásukra, így megoldható az utólagos videoszerkesztés.

 

A fotólejátszás funkció kielégítő, de a zenelejátszó funkció támogatása minimális, listák kezelésére nincs mód és egyáltalán nincs zenei beállítási lehetőségünk. A MediaX leginkább videorögzítésben és csatlakoztathatóságban domborít, a HD-lejátszás a mai fejlett modellek tudásához képest inkább csak kiegészítő funkciója. Különálló tesztet is olvashatnak a Plextor MediaX-ről.

 

 

Névjegy

 

Plextor MediaX PX-MX500L

Forgalmazó: Ramiris Europe Kft.

Web: Plextor MediaX

 

 

Értékelés

 

Előny: MPEG-2 videorögzítés, FireWire csatlakozás, állománymásoló panel

Hátrány: Hibás felirat ékezet kezelés,a legmodernebb HD formátumokat nem ismeri

Teljesítmény: 3

Szolgáltatások: 5

Kezelhetőség: 3,5

Ár/érték: 3,5

 

 

 

 

Verbatim MediaStation Pro

 

Nem mondhatnánk, hogy túl szépre sikeredett és visszafogott méretű a MediaStation gépháza, inkább egy kiöregedett modemre emlékeztet, mint médialejátszóra. A készülék belsejét majdhogynem egészen kitölti a beépített, esetünkben 500 gigabájtos merevlemez, amelyet FAT32-rendszerben formáztak meg. Hátoldalán a szokásos képi és hangkimenetek mellett egy antennát is találunk, amellyel 802.11g rendszerű vezeték nélküli hálózatokhoz csatlakozhatunk. Rendelkezésre áll vezetékes Ethernet-kapcsolat is, de leggyorsabb a mini USB-kábel révén számítógépről feltölteni a lejátszót. A kis méretű ház oldalra állítva is üzemeltethető és nagy előnye, hogy a „kötelező” kék LED a menüből kikapcsolható.

 

 

Verbatim MediaStation Pro hd média lejátszó hálózat, merevlemez, wifi

 

Grafikus menüvel látták el a MediaStation Prót, amelyben a mellékelt, elég sablonos és apró távirányítóval barangolhatunk. A menü maga viszont jól felépített, könnyen átlátható és kezelése eléggé magától értetődő, persze a Wi-Fi WAP-jelszó beállítása a távirányító fel-le gombjaival egy türelemjáték. Alapvetően a hálózaton megosztott mappákban, USB-meghajtón (flash- vagy külső merevlemez) vagy a beépített meghajtón böngészhetjük a médiaállományokat. Lejátszhatunk minden általánosan használt formátumot, AVI, Divx, WMV, MPEG vagy akár VOB, ISO és ISO állományokból, ezen állományok HD, akár 1080p és több hangsávos, több feliratos változatait is beleértve. Támogatottak a külső felirat állományok is, csupán a nagybetűs magyar karakterekről hiányzik maga az ékezet. A helyi hálózaton át csatlakozhat a MediaStation az internethez is és így képes Shoutcast vagy Icecast Internet-rádióvevőként működni. Diavetítésekhez és zenelejátszóként is használható, igaz, utóbbi téren koránt sem ér fel egy zenei médiaklienssel.

 

A MediaStation Pro jól kezelhető eszköz, amelyet laikusok is hamar kiismernek és megszeretnek. Illeszthető vezeték nélküli hálózathoz és bármilyen tévékészülékhez, célszerű persze a HDMI-csatlakozás használata. A tervezők nem vitték túlzásba a különféle szolgáltatások beépítését, a már említett internetrádiók mellett leghasznosabb a beépített FTP-kiszolgáló (haladóknak). Leginkább az MKV és a H.264 formátumok támogatását hiányolhatjuk szolgáltatásválasztékából, egyébiránt nagyon megbízhatóan működött. Azoknak ajánljuk, akik nem igénylik a legújabb fájlformátumok használatát és a kezelhetőségre utaznak.

 

 

Névjegy

 

Verbatim MediaStation Pro

Forgalmazó: Verbatim GmbH

Web: Verbatim MediaStation Pro

 

 

Értékelés

 

Előny: Nagyon megbízható működés, egyszerűen kezelhető

Hátrány: Nem ismeri a modern HD formátumokat, netes szolgáltatásokat

Teljesítmény: 3,5

Szolgáltatások: 3

Kezelhetőség: 4,5

Ár/érték: 3,5

 

 

 

Raidsonic IcyBox IB-MP309HW

 

 

Közepes méretű fekete fémházba álmodták a RaidSonic hálózati szórakoztató állomását, az éleket ezüstszínű sarkítással törték meg. A készülék merevlemez nélkül vásárolható meg, de bármely 3,5 hüvelykes SATA-meghajtóval bővíthető. (Mivel ATA–SATA átalakítóval dolgoztak, a hardver minimális barkácsolással ATA-merevlemezt is kaphat.) Az előlapra került két USB-aljzat, amely optikai meghajtót vagy akár NTFS-formázású merevlemezt, flashegységet is képes fogadni. Hátoldalon a HDMI 1.3 mellett megtaláljuk a komponens és egyéb videokimeneteket. A digitális hang (5.1 csatornáig) koaxiális vagy optikai kábelen is elhagyhatja a készüléket, valamint rendelkezésre áll sztereo kimenet is. DTS-lekeverést a legújabb firmware-rel sem tud a lejátszó, így ilyen anyagokhoz mindenképpen szükségünk lesz megfelelő erősítőre. Ahogy minden HDMI 1.3-as készülék, így az IcyBox is továbbítja a HD-hangsávokat, így megfelelő hangrendszerrel teljes hangzást érhetünk el. Nem hiányozhat a 10/100-as Ethernet sem, valamint a hardver opcionális USB-egységgel 802.11n csatlakozással bővíthető.

 

 

Raidsonic IcyBox IB-MP309HW hd média lejátszó hálózat, merevlemez
 

 

 

Ugyanazt a lapkát és szoftvert tartalmazza az IB-MP309HW, mint a számos lejátszó mintájául szolgáló Popcorn Hour, így képességeik alapvetően megegyeznek. Eltérés csak a fizikai kialakításban, azaz gépházban, csatlakozók elhelyezésében, a készülék belső kialakításában mutatkozik. Adott az 1080p üzemmód használata akár 60 hertzig. Nem meglepő, hogy hasonlóképpen jó eredményt kapunk lejátszásnál, nagy sávszélességű MKV anyagok esetében sem tapasztaltunk problémát, a hardver a legtöbb feliratfajtát ismeri, és az ékezetekkel sincs probléma. Nem hiányoznak a beépített FTP-, SAMBA-, NFS- és UPnP AV-kiszolgálók sem és menübe épített rengeteg webes kütyü, amivel YouTube és más egyéb netvideók, hírek, térkép és sok minden más is nézhető, internetes rádiók hallgathatók (ahogy minden Popcorn klón esetében).

 

 

raidsonic icybox nmt hd média player screen beállítás képernyő
 

 

 

Kitaposott úton jártak az Icy Box tervezői, de azért apróbb hibák akadnak. A fém gépház hajlamos a rezonálásra, nem mindegy milyen felületen nyugszik. Távirányítóval kikapcsolva azonnal készenléti módba ugrik a készülék, de sokszor akkor sem kapcsolja ki a merevlemezt, ha minden hálózati szolgáltatást leállítottunk, a billenős hátoldali kapcsoló használatát pedig elég brutális megoldásnak érezzük. Hiányozhat még a DTS-dekóder, de ezektől eltekintve megfelelő teljesítményt nyújt a lejátszó visszafogott áron, érdemes számításba venni.

 

 

Névjegy

 

Raidsonic IcyBox IB-MP309HW

Forgalmazó: AlphaSonic Kft

Web: Raidsonic IcyBox IB-MP309HW

 

 

Értékelés

 

Előny: Jó teljesítmény és kompatibilitás, gazdag szolgáltatáskészlet

Hátrány: Nincs DTS lekeverés, a merevlemez nem mindig áll le kikapcsoláskor

Teljesítmény: 4

Szolgáltatások: 4,5

Kezelhetőség: 3,5

Ár/érték: 4

 

 

Értékelés

 

Tesztünk során igyekeztünk felmérni, hogy mely készülékek mire képesek. Médialejátszók esetében a HDMI-korszakában már nincs égbekiáltó különbség az egyes hardverek adta képminőségben, legalábbis élesség vagy színhelyesség tekintetében. Sokkal inkább lényeges a feldolgozó teljesítmény és kompatibilitás, ezért Teljesítmény címszó alatt az a hardver kapott többet, amelyik szélesebb formátumválasztékból volt képes lejátszani, jobban elboldogult a hang- és feliratsávokkal és nagyobb sávszélességű kép- és hanganyagot tudott feldolgozni.

 

Ma szinte minden otthonban több számítógép is van és széles körben rendelkezésre áll internet is, ezért sokat ad egy lejátszó, ha internetes böngésző, videolejátszó szolgáltatásokat kínál, valamint szerverként is működik. Ez került a Szolgáltatások pontba, no és ide soroltunk egyéb extra funkciókat, mint például a videofelvétel készítésének lehetősége. Kissé szubjektív szempont a kezelhetőség, ahol a menü szerkezete, a távirányító kialakítása adta legfőképpen az értékelés alapját. Ár/Érték címen azt igyekeztünk számszerűsíteni, hogy vajon mennyire igyekeznénk megvásárolni az adott készüléket, ha az lenne a polcon az utolsó darab. Helyzetünket nehezíti, hogy csak a forgalmazók által ajánlott hozzávetőleges, tájékoztató jellegű árat tudtuk megadni, ezért választás előtt érdemes körülnézni a neten, nehogy lemaradjunk egy-egy akcióról.

 

 

tablazat_.png
 

 

 

Popcorn Hour NMT A-110

 

A Popcorn igazi etalonná nőtte ki magát az elmúlt egy-két évben. Az A-110 az a hardver, amely teljesítmény és szolgáltatások terén is áttörésnek számított indulásakor és azóta is népszerű, olyannyira, hogy többen építenek ugyanarra a hardverre és gyakorlatilag ugyanarra a nyílt forráskódú rendszerszoftverre is.

 

 

popcorn1_.jpg
 

 

 

pc world tesztgyoztes
A legtöbb ma használatos videoformátumot kezeli a készülék, alig találkozhatunk olyan erős kódolású anyagokkal, amelyek kifognak rajta. A Popcorn Hour A-110 gyakorlatilag mindenevő, és ez az, ami legtöbbet számít egy mai médialejátszó esetében. Nem jelentenek problémát a feliratok, az ékezetek és a legtöbb hangsáv sem. A HDMI 1.3 kapcsolaton továbbítható a hang a 7.1 csatornás modern hangrendszerek irányába, de ha beérnénk sztereó hangzással, akkor a DTS-lekeverés megkímél minket további kiadásoktól vagy a konverziótól. A beépített szerver funkciók az otthoni hálózat szerves részévé teszik a lejátszót, a webes szolgáltatások pedig kényelmes időtöltést adhatnak. Ezeken felül számos skin és alkalmazás tölthető le a Popcorn rajongóitól.

 

 

 

Sokat nyom a latban, hogy nem egy messzi forgalmazó internetes áruházában kell megvásárolnunk, hanem hazai forrásból juthatunk hozzá. A honosított kezelőfelület mellett a magyar nyelvű üzembe helyezési útmutató és a kiemelt támogatás is fontos, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a termékből.

 

 

HDI Dune BD Prime 2.0

 

pc world ajanlata
A mezőny egyetlen készüléke a HDI Dune BD Prime, amely egyben Blu-ray lejátszó is, mégis elsődleges funkciójában megmarad médialejátszónak és e téren valóban sokat nyújt. Nemcsak a szokásos MKV és H.264 kompatibilitásról van szó, bár teljesítményben is megelőzi a versenytársakat és más lejátszók által nehezen legyűrt anyagokkal is elboldogul. Hogy ne legyen gondunk a kompatibilitással, a hátoldalon elhelyeztek egy nyolc RCA-aljzatból álló analóg 7.1-es hangkimenetet, illetve a hardver valamennyi Dolby Digital és DTS hangformátum lekeverésére kapható sztereó vagy 7.1 analóg kimenetekre. Akármilyen erősítőnk legyen is, a Dune képes lesz kiszolgálni, de akkor sem jön zavarba, ha maga a sztereó tévé szolgál hangeszközként is.

 

 

 

HDI Dune BD Prime 2.0 hd média blu-ray lemez lejátszó, hálózat
 

 

 

Legnagyobb extrája természetesen a beépített Blu-ray meghajtó, amely ma még nem általános ebben a termékkörben. Vásárolhatunk ugyan olcsóbban asztali Blu-ray lejátszókat, ám ezek szolgáltatások tekintetében nem esnek egy kategóriába a Dune BD Prime-mal, amely akár IPTV-felvevőként is használható. Ha sokat nézünk Blu-ray mozifilmeket és nem hiányzik a beépíthető merevlemez (ez egy NAS-sal kiváltható), akkor ez a lejátszó kompatibilitásban és erőben kiemelkedő választás.

 

 

WD TV HD Media Player

 

pc world ajanlata
Kicsi a bors, de erős – a mondás könnyen alkalmazható a WD TV-re, amely valóban kicsi és ár-teljesítmény aránya alapján igen ütős is. Erő tekintetében ugyan nem mehetünk el akármeddig – 1080p felbontásnál 24 képismétlésig képes felvételeket lejátszani a kis készülék –, de a legtöbb, eddig PC-ről nézett H.264-kódolású anyaggal megbirkózik. Igen alacsony áron juthatunk vele jól kezelhető lejátszóhoz, ha hajlandóak vagyunk nélkülözni a hálózati csatlakozást és megelégszünk egy külső merevlemezzel vagy egy flashmeghajtóval. Még egy digitális hangkimenet is elfért a hátlapján, így aztán az 5.1-es hangzás csak erősítő kérdése. Ha komoly, sok szolgáltatást kínáló eszközre gondoltunk, akkor válasszunk mást, viszont amennyiben olcsó és mégis barátságos megoldást keresünk, akkor érdemes számításba vennünk a WD TV HD Media Playert.

 

 

 

WD TV HD Media Player hd lejátszó, usb

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.