Hirdetés

Hogyan kapta a nevét 10 híres technológiai termék?



|

Az iPodtól és a BlackBerrytől a Twitterig és Wikipédiáig megvizsgáltuk, miként és kik nevezték el ezeket a híres termékeket.

Hirdetés

Kifejleszteni egy nagyszerű technológiai terméket vagy szolgáltatást csak a csata megnyerését jelenti manapság, nem a háborúét. Legalább ekkora kihívás kitalálni egy első látásra remek nevet, ami nem túl laza, vagy csak egy szűk kör számára érthető és nem foglalta már le valaki.
A következő tíz technológiai termék gyártója jókora marketing-hozzáértésről, józan észről és humorérzékről tett tanúbizonyságot akkor, amikor érdekes, meglepő, mulatságos és néha előre megjósolható módon választotta ki kreációja nevét.


iPod: „Nyisd ki a kompkikötő ajtaját, Hal!”


Az Apple MP3 lejátszójának fejlesztésekor Steve Jobs, az Apple stratégiájáról beszélt: „A Mac a bázisa a többi ketyerének.” Vinnie Chieco szabadúszó írót az Apple azért alkalmazta, hogy segítsen elnevezni az MP3 lejátszót a 2001-es piacra dobás előtt. Ő ezt a gondolatot vitte tovább. Elgondolkodott azon, hogy milyen központok, bázisok, központi egységként funkcionáló dolgok jöhetnek szóba az elnevezéskor, és végül az űrhajó koncepciójával jött elő: elhagyhatod a hajót egy űrkomppal, de vissza kell térned, hogy feltankold. Az MP3 lejátszó prototípusának előlapja a 2001 Űrodüsszeia Discovery űrhajóján lévő kompkikötő ajtajaira, meg az űrkomp kerek ablakára emlékeztetett. Ez a motívum meg csak tovább erősítette a kapcsolatot. A Pod név elé került egy „i” és máris megvolt a kapcsolat az „iMac”-hez.


BlackBerry: édes függőség


A kanadai Research in Motion (RiM) 2001-ben a Lexicon Branding tanácsadó cég segítségét kérte abban, hogy elnevezzenek egy vezeték nélküli e-mail eszközt. A konzultáció a RiM alapítóit meggyőzte arról, hogy az „e-mail” kifejezést ne használják az elnevezéskor, lévén akkor még sok felhasználó idegenkedett volna ettől a technológiától. Ehelyett olyan nevet kerestek, amely az öröm és a nyugalom érzetét idézi fel. Valaki a csapatból megjegyezte, hogy a sok gomb a készüléken olyan, mint egy csomó mag. A Lexicon számos zöldség és gyümölcs nevét megvizsgálta, mielőtt végül a fekete szedret javasolta volna. Utóbbi ugyanis utal az eszköz színére és a gyümölcs kellemes ízére egyaránt.


Firefox: másodszorra telitalálat


A Mozillánál a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy olyan nevet választani, amely kifejezi egy termék esszenciáját és még nem használja senki, nem éppen egyszerű. A Mozilla böngészőjének korai változatát még Firebirdnek (tűzmadár) hívták, de ezt a nevet már egy másik, nyílt forráskódú projekt is használta, így a Mozilla átnevezte a böngészőt Tűzrókának, ami a vörös panda egy másik neve – legalábbis az angol nyelvben. Miért? „Mert könnyű megjegyezni, és jól is hangzik, ezenkívül unikum, és tetszett nekünk” – mondták a cég nagy öregjei. No és mi a legjobb benne? Eddig senki más nem használta!


Twitter: a digitális madárraj 140 karakteres csivitelése


Amikor Biz Stone társalapító meglátta az alkalmazást, amit Jack Dorsey készített 2006-ban, arra emlékeztette, ahogy a madarak kommunikálnak: „Rövid információs futamok... Mindenki csiripel, és jól érzi magát.” Stone-nak támadta a névötlete „twttr”, amihez aztán a csapat hozzáadta a magánhangzókat. (Twitter: csivitelés, csicsergés.) Nehéz még egy olyan kifejező nevet kitalálni a technológia világában, mint a Twitter. Amit Stone eredetileg „triviális” kommunikációs kitörésekként írt le, óriásit fejlődött – jelentős kommunikációs formává, rövid hírek lelőhelyévé és a negyvennegyedik amerikai elnökválasztási kampány fórumává.


Windows 7: a 7-es hatalmában bízva


A Microsoft következő operációs rendszerének megérkezése még jócskán odébb van, de már tudjuk, hogy a cég visszatért a bevált elnevezési filozófiához. Vista? Jaj! Windows 95 és XP? Sokkal jobban beváltak! Mike Nash a Microsofttól a következőképpen jelentette be a nevet: „Hogy egyszerűen fejezzük ki magunkat, ez a Windows hetedik kiadása, ezért logikus egyszerűen csak Windows 7-nek hívni.” Mi arra fogadnánk, hogy a Microsoft vezetői abban bíznak, a hetes szám meghozza majd a szerencsét, amit el is várnak tőle. Igazán nem ártana némi szerencse a Vista után… (A 7-es számmal kapcsolatos megjegyzés a kaszinókban népszerű Craps nevű kockajátékra, ahol a játékos akkor nyer, ha 7-et vagy 11-et dob. Innen az amerikai nyelvhasználatban gyakran előforduló „szerencsés hetes”.)

1021fokusznagy.jpg



ThinkPad: az egyszerűség kifizetődő


Az elismerésre méltó noteszgépsorozat 1992-ben jelent meg a piacon. Az egészen világos és egyértelmű koncepcióval ellentétben, az elnevezésével kapcsolatban már jókora zűrzavar volt az IBM-nél. A termékfejlesztésért felelős csoport egyszerű nevet szeretett volna és tetszett nekik a ThinkPad, de az IBM „névadó bizottságának” nem, merthogy ennek nem volt száma, és minden IBM-terméknek kell, hogy száma legyen. Arról már nem is beszélve, hogy a ThinkPad hogyan fordítható le más nyelvekre? (Magyarra pont elég bénán, talán a legkevésbé szerencsétlen a gondolkodó mappa.) De a fejlesztők addig kardoskodtak az ötletük mellett, amíg a név maradt, és még a Lenovo is megtartotta, amikor 2005-ben megvásárolta az IBM PC-üzletágát.


Android: titkolódzó, de nem izgalmas


Azt gondolhatnánk, hogy az Open Handset Alliance új, mobileszközökre szánt nyílt forráskódú platformjának története – amelybe beletartozik az új G1 telepakolva Google-dolgokkal – meglepő és mulatságos. De nem, nem annyira! Még 2005-ben a Goggle csöndben felvásárolt egy frissen alakult céget, amelyet Android, Inc.-nek hívtak.


Wikipédia: pont az, aminek hangzik


A Wikipédia szerint a Wikipédia elnevezés két szó, a wiki – technológia, amelynek segítségével közösen készíthetünk weboldalakat – és az enciklopédia – azok a nagy könyvek, amelyekből szemérmetlenül plagizáltunk a házi feladatok elkészítéséhez – szavak összevonásával jött létre. Ma a srácok a Wikipédiát használják az enciklopédiák helyett arra, hogy szemérmetlenül kimásolják a házi dolgozatokat.


Macskaszerű simulékonyság és stílus


A Macintoshok operációs rendszerének a nevében az X nem betű, hanem a római 10-es szám, azon egyszerű oknál fogva, hogy ez az operációs rendszer tizedik kiadása. A megszállott Apple-mániások legnagyobb bosszúságára azonban mindenki csak „óesiksznek” hívja. Az operációs rendszer különböző verzióinak kódnevei mind nagymacskákra utalnak: gepárd, puma, jaguár, párduc, tigris, leopárd, hóleopárd és ha igazak a pletykák, a hiúz lesz a következő.


Red Hat Linux: jó név, számos jelentéssel


A társalapító Bob Young – képünkön – a Vörös Kalap Linux név több eredetéről is beszámolt már. Az egyik verzió szerint Marc Ewing társalapító, aki a nagyapja vörös Cornell Lacrosse kalapját viselte a főiskolán, ismert volt technológiai tudásáról, így akinek valami technikai problémája volt, a vörös kalapos sráchoz fordult segítségért. Egy másik változat szerint Ewing minden szoftver projektjét Rad Hatnek hívta és sorszámozta, tehát Red Hat 1, Red Hat 2 és így tovább. Amikor a Linux kifejlesztésébe vágtak, kézenfekvő volt, hogy egyszerűen csak Red Hat Linuxnak nevezzék el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.