Hirdetés

Hogyan vegyünk tévévevőt?



|

Ajándék gyanánt is szóba jöhet egy tévévevő, mellyel látványosan kiterjeszthetjük asztali vagy mobil számítógépünk multimédiás képességeit.

Hirdetés

2008. december elsejével megindult a kereskedelmi DVB-T műsorszolgáltatás, ami gyökeresen megváltoztathatja eddigi televíziózási szokásainkat. Az eddigi kísérleti rendszerben négy adót foghattunk MPEG-2 kódolással, a következőkben azonban jelentősen több csatorna áll majd rendelkezésre kódolásmentesen, ha egyszer majd igazán beindulnak a műsorszolgáltatók.  Akkor majd kifejezetten érdemes lesz olyan vevőt választani, mely képes DVB-T vételre (is). Nem mellékes emellett, hogy a kereskedelmi rendszerben már MPEG-4 tömörítéssel történik a műsorszórás, ezért vétel előtt feltétlenül győződjünk meg arról, hogy kiválasztott készülékünk alkalmas-e erre, vagy esetleg elérhető-e a gyártótól olyan javítócsomag, ami erre alkalmassá teszi. Televíziók, külső TV BOX tunerek és asztali dekóder egységek esetében firmware frissítés lehet szükséges, ami a több éves modelleknél valószínűleg nem fog rendelkezésre állni. Az MPEG-4 tehát alapkövetelmény, a specifikusan H.264 kompatibilitás pedig a várhatóan a későbbiekben bevezetésre kerülő HDTV adásokhoz lesz szükséges.

 

vasarlasi-tanacsado-05-tvtuner.jpg



Hamarosan tehát akár egy olcsó, kizárólag DVB-T vételre alkalmas USB tunerrel is elboldogulhatunk, ha megfelelőek a vételi viszonyok. Megeshet azonban, hogy alkalmanként otthoni kábeltévés analóg forrásból is merítenénk, erre az esetre továbbra is válasszunk hibrid, analóg és DVB-T vételre egyaránt alkalmas modellt. Semmiképp ne vegyünk ma már csupán analóg vételre alkalmas eszközt. Legjobb, ha vevőegységünk analóg videó (kompozit és S-Video) bemenettel is bír, minek folytán bármilyen digitális dekóder box kimenetére csatlakozhatunk és alkalmilag rögzíthetünk műsorokat számítógépünk merevlemezére.


Továbbra is USB csatlakozású modelleket ajánlunk noteszgépekhez, ha elegendő processzor-teljesítmény áll rendelkezésünkre, gyengébb konfigurációk mellé viszont jobban megfelelhet egy kevésbé erő-faló PC Card (PCMCIA) kártya. A könnyed telepítés miatt asztali gépekhez is előnyösebbek lehetnek az USB-s modellek, amennyiben le van pecsételve a gépház és csak a garancia elvesztésével nyúlhatnánk bele, vagy egyszerűen nem kívánunk PCI vagy PCI-E kártyák beépítésével pepecselni. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy a PCI kártyák terhelik a rendszert a legkevésbé, és sok esetben az apró külső egységekben az elektronika nagy fokú miniatürizálása a képminőség rovására mehet, legalábbis analóg vétel esetén.

Ha két tuneres, élő kép a képben vételt szeretnénk, akkor a nagy sávszélesség igény miatt célszerű a PCI-Express alapú modellek között körülnézni.
Vegyük a fáradtságot és látogassunk el a gyártó weboldalára, ahol részletesebb információkra tehetünk szert nem csak az említett MPEG-4 kompatibilitást, hanem a mellékelt szoftver képességeit illetően is. Tudásban igen nagy eltérések tapasztalhatók, a felvételi formátumok és a kiegészítő funkciók (például DVD készítés) változatos skálán mozognak. Jól jöhet a csomagoláson logóval jelzett Vista Home Premium kompatibilitás, hiszen az új operációs rendszer Media Centere a legjobb tévés szoftverek közé tartozik.
Az elektronikus műsorfüzetből (EPG) nem áll rendelkezésre ingyenesen használható és könnyen beüzemelhető hazai adatforrás az analóg műsorszóráshoz, így erre a funkcióra kár vadászni. Jó hír viszont, hogy a DVB-T adások - kihasználva a digitális alapokat - egyből magukban foglalják a részletes műsorkalauzt is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.