Hirdetés

Indul a legdrágább internetcenzúra Kínában



|

Július 1-től Kínában kötelező a PC-gyártóknak a Green Dam szűrőszoftver használata, amellyel a kormány gyakorlatilag tetszése szerint "védené" az internetezőket. A nagy vállalatok fellebbeznek.

Hirdetés

 

greendam1.jpg
Az internetes cenzúra sok országot érint, Iránban például a felére esett a világháló használata. A kínai "nagy tűzfal" is nagyon aktívan működik, június elején például olyan oldalak és szolgáltatások elérését blokkolták, mint a Bing, Flickr, Hotmail vagy a Twitter.

 

A mostani cenzúra-hadjárat ellenben ettől sokkal komolyabb, gyakorlatilag a világ legdrágább szűrő-és figyelőrendszeréről van szó, amely óriási felháborodást keltett. A Green Dam egy olyan webes szűrőalkalmazás, amelyet július 1-től minden Kínában eladott és forgalmazott PC-n előre telepítve kell szállítania az összes gyártónak, kivétel nélkül.

 

A kormány ezután azt blokkol, amit akar. Természetesen a fiatalok védelmére hivatkoznak, a pornográf és káros anyagok visszaszorítására. A fenti kép például azt jelképezi, hogy az internetező fiatalokat megvédi a Green Dam szoftver, amit a kormány tart a kezében, mögötte pedig a kártékony weboldalak és "káros" információk szaladgálnak.

 

A szűrőalkalmazás bevezetésének közelgő határideje miatt a vezető gyártók és beszállítók még az amerikai kormány segítségét is kérték. Hiszen nagy választás előtt állnak: ha belemennek, kínai felhasználók milliói utálhatják meg őket. Ha viszont kilépnek a piacról, az elképzelhetetlen mértékű érvágás.

 

china-censorship.jpg

 

A határidő előtt három nappal amerikai, európai és japán gyártók, ugyanezen országok kereskedelmi kamarájának huszonkét tagja és az Amerikai Gyártók Nemzeti Szövetsége aláírtak egy fellebbezést, amelyet Hu Jintaonak, a Kínai Népköztársaság államelnökének címeztek. 

 

Mint mondják, a Green Dam kötelező előre telepítése vagy szállítása komoly biztonsági, személyiségi, rendszer-megbízhatósági aggályokat vet fel, továbbá gátolja a szabad információáramlást és a felhasználók szabad választását is ellehetetleníti. A fellebező cégek azt szeretnék, ha újragondolnák a szűrőalkalmazás súlyát.

 

censorship.jpg

 

A kínai kormány azt állítja, az erőszakos tartalmak visszaszorítása miatt van szükség a szoftverre, azonban elemzők, akik tesztelték a programot, azt mondják, a kormány politikai céllal is képes alkalmazni a programot. Az alkalmazást sokan nem csak komoly kereskedelmi gátnak, és a Kereskedelmi Világszervezethez való elkötelezettség megszegésének (a gyártóknak nincs módjuk reagálni) tekintik, de egy olyan ellentétnek is, ami a kínai kormány és az országuk technológiai fejlődése között áll. 

 

A szoftvert egyébként ügyvédek és persze a kínai felhasználók egy része (298 millió ember) is támadta. Zhang Chenmin, a Jinhui Computer System Engineering Co. (a fejlesztő) elnöke például több mint ezer zaklató telefonhívást kapott egy hónap alatt, és nem csak az ő, de családja meggyilkolásával is megfenyegették.

 

Maga a fellebezés egyébként szokatlanul furcsa, ugyanis a PC-gyártók és beszállítók általában félnek kommentálni a kormány politikáját a megtorlások miatt. Azonban a vállalatok igen nehéz kérdés előtt állnak, hiszen ha valaki megvásárolja az általuk gyártott PC-t, az akár meg is utálhatja a vállalatot. Kimaradni egy ilyen fontosságú és ilyen gyorsan növekvő piacről azonban öngyilkosság: a világ gyártásának és eladásának 80%-át teszi ki a kínai piac.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.