Hirdetés

Ingyen ebéd Windows alá 2. rész



|

Itt az ingyenes programokat bemutató cikkünk második része, amelyben ismét hasznos, teljesen ingyenes alkalmazásokat mutatunk be kategóriánként csoportosítva.

Hirdetés

Videolejátszók

 

Ha videolejátszó programot szeretnénk a gépünkre, akkor két lehetőség előtt állunk. Vagy beszerzünk egy „mindent vivő" alkalmazást, amelynél nem kell a különféle kodekek telepítgetésével bajlódnunk, vagy pedig installálunk egy „sima" médialejátszó programot és a kodekekről is mi magunk gondoskodunk. Ha az első utat választjuk, akkor talán a VLC lehet a legjobb választás, hiszen ennek feltelepítése után csupán csak a lejátszandó állományra kell kattintanunk, más gondunk nem lesz. A teljesség igénye nélkül lássunk néhányat a program által támogatott formátumokból: MPEG 1/2, XviD, DivX, WMV, H.264. Gyakorlatilag csupán bizonyos Real Video állományokkal és Indeo Video filmekkel nem tud mit kezdeni.

Ha nem tetszik a VLC, akkor ajánljuk a Media Player Classic lejátszót és mellé az ffdshow kodek telepítését. A lejátszó elsőre úgy néz ki, mint a Windows Media Player körülbelül tíz évvel ezelőtti változata, de ez ne tévesszen meg minket, a program rengeteg funkciót nyújt. A végtelenségig konfigurálható ffdshow kodekkel kiegészítve tökéletes választás lehet, hiszen nem kell teleszemetelnünk a gépünket mindenféle kétes helyekről származó csomagokkal, az ffdshow a legtöbb formátumot támogatja feliratozással és rengeteg szűrővel egyetemben.

 

 

ffdshow_web.png
 

 

 Rengeteg beállítási lehetőséget kínál az ffdshow kodek

 

 

 

CD grabbelők

 

Bár a legtöbb CD-író alkalmazás le tud menteni a zenei korongokról számokat (azaz képes szép magyar szóval grabbelni), úgy éreztük, érdemes külön kategóriát is szánni az erre specializálódott alkalmazásoknak. Első ajánlott programunk a korábban fizetős, de utolsó változatára már ingyenessé váló Audiograbber, amely elsősorban azok érdeklődésére tarthat számot, akik nem szeretnek sokat állítgatni és nem zavarja őket, hogy egy ötéves programot használnak. Képes a számok hangerejét egymáshoz igazítani, egyenesen MP3-ba kódolni és a Freedb internetes adatbázisból a dalok adatait automatikusan feltölteni.

Akik sokkal több energiát szeretnének erre a folyamatra fordítani, azok számára az EAC (Exact Audio Copy) programot javasoljuk, amely nevéhez méltóan pontos másolatot készít a dalokról. Ezt úgy éri el, hogy minden számot többször lement és összehasonlítja azokat. Természetesen az EAC is letölti az előadót és számcímeket az internetről, kódol MP3-ba, ráadásul egy kis hangszerkesztőt is tartalmaz, amellyel az apróbb hibákat is korrigálni tudjuk. Lényegesen profibb eszköz, mint az Audiograbber, de több szöszölést is kíván.

 

 

audiograbber_web.png
 

 

 Kicsit archaikus kezelőfelület, de a mai napig tökéletesen működik az Audiograbber

 

 

Képszerkesztők

 

Bár a képnézegető programok is rendelkeznek alapszintű szerkesztési képességekkel, komolyabb munkákhoz mindenképpen érdemes egy fotószerkesztő alkalmazást beszerezni. A Paint.NET futtatásához (mint az a nevéből is kiderül) a .NET Framework telepítése szükséges, cserébe egy teljes körű képszerkesztőt kapunk szép felülettel, rétegekkel, végtelen számú visszavonási lehetőséggel és számtalan képmódosító szűrővel. Nagy előnye az egyszerű kezelés és hogy tényleg csak azokat az eszközöket tartalmazza, amelyekre egy otthoni felhasználónak szüksége lehet.

A GIMP felülete elsőre talán nem ennyire barátságos, cserébe lényegesen több tudással rendelkezik, elsősorban rajzeszközök és szűrők terén. Akinek a program széles körű tudása sem elegendő, az rengeteg, a közösség által fejlesztett beépülőt tölthet le hozzá. Az alkalmazással való ismerkedést megkönnyíti a magyar nyelvű felület. Nagy előnye, hogy kezeli a Photoshop PSD formátumát és CMYK állományok kezelésére is rávehető, így a kellően elszántak akár komolyabb feladatokra is használhatják.

 

 

gimp_web.png
 

 

Bár a GIMP felületét tanulni kell, de cserébe rengeteg funkciót kapunk

 

 

Virtuális gépek

 

A misztikus virtualizációnak nemcsak céges környezetben van értelme, otthoni felhasználók is rengeteget nyerhetnek egy virtuálisan futtatott operációs rendszerrel. Az ingyenes VirtualBox segítségével meglévő Windowsunk alatt használhatunk egy másik Windowst, Linuxot vagy más operációs rendszereket. Ennek rengeteg előnye van, fájdalommentesen, particionálás és egyéb veszélyes műveletek nélkül ismerkedhetünk új operációs rendszerekkel, illetve próbálhatunk ki új alkalmazásokat a rendszer összeszemetelésének esélye nélkül. Az eredeti és a virtuálisan futtatott gép közötti adatcsere is megoldott: megadhatunk mappákat, amelyeket mindkét operációs rendszerünk lát.

Ugyan nem teljes körű virtualizációs megoldás, de mégis említést érdemel a DOSBox, amely nem más, mint egy DOS-emulátor, régebbi DOS-os szoftverek futtatására használatos. Tökéletesen emulálja a 286/386-os processzort, az XMS/EMS memóriakezelést és a Soundblaster, valamint a Gravis Ultrasound hangkártyákat is. Immáron semmi akadálya, hogy előszedjük a szekrény aljából azokat a DOS alá készült játékainkat, amelyek valami miatt Windows alatt nem futtathatók.

 

 

dosbox_web.png
 

 

 Újra játszhatunk a régi kedvencekkel a DosBox segítségével

 

 

Azonnali üzenetküldők

 

Az azonnali üzenetküldő, vagy más néven chatszoftverek közül viszonylag egyszerű kiválasztani, hogy melyikre van szükségünk: pontosan arra, amelyet ismerőseink is használnak. Akkor vagyunk csak bajban, ha különböző protokollokat választottak, hiszen ilyenkor elvileg az összes megfelelő alkalmazást telepítenünk kellene. Ez szerencsére nem így van, léteznek olyan csevegőprogramok, amelyek több rendszerrel is kompatibilisek, így összes ismerősünk egy ablakból elérhető. Ilyen például a Trillian, amely az AIM, ICQ, MSN és Yahoo! hálózatokon keresztül is képes kommunikálni egy szép, igényes felületen keresztül. Az ingyenes Basic változata a videobeszélgetéseken, az animált smileykon és a beépülők kezelésén kívül mindenre használható. A Pidgin teljesen ingyenes, a fent említett hálózatokon kívül még további (kevésbé elterjedt) protokollokat is támogat. Tudása közel száz apró kiegészítővel még tovább növelhető, így olyan dolgokra is megtanítható, amelyekre az eredeti üzenetküldő programok nem képesek.

 

 

pidgin.png
 

 

 Rengeteg protokollt támogat a Pidgin, ráadásul magyarul is tud

 


Letöltésvezérlők

 

Régebben a modemes korszakban ugyan fontosabb volt egy jó letöltésvezérlő, mint manapság, de ha gyakran töltünk le nagyméretű állományokat, akkor szükségünk lehet egyre. Az Orbit Downloader támogatja az Internet Explorer, Firefox és Opera böngészőket és mind a http/https-, mind az FTP-protokollal tökéletesen megbirkózik. Különleges képessége a video- és zenemegosztó oldalak ismerete, segítségével egy kattintással menthetünk le YouTube vagy Myspace videókat, illetve Pandora zenéket.

Persze mostanában általában nem csak a böngészőn, hanem mindinkább a BitTorrent hálózaton keresztül töltünk le negyobb állományokat. Erre pedig a legjobb megoldás az általunk is többször dicsért µTorrent alkalmazás, amely egyszerű kezelésével, áttekinthető felületével és alacsony erőforrás-igényével emelkedik ki a hasonló alkalmazások közül. WebUI moduljának használatával távolról, egy mezei webböngészőn keresztülis vezérelhető, így tökéletesen alkalmas egy dedikált, letöltőgép kiszolgálására is.

 

 

orbit_web.png
 

 

 Az Orbit Downloaderrel egyszerűen lementhetünk youtube-os videókat is

 

 

Audioszerkesztők

 

 

Az Audacity egy széles körű funkciókkal felvértezett, ingyenes hangrögzítő és -szerkesztő alkalmazás. Rögzíteni mikrofon-, vonal- és egyéb bemeneteken képes, a megfelelő hardverrel, akár 16 csatornát egyszerre. Képes WAV, AIFF, AU, OGG Vorbis és MPEG audiofájlok beolvasására és szerkesztésére, sőt a fejléc nélküli, úgynevezett RAW állományok megnyitására is alkalmas. WMA, AAC és egyéb licencdíj-köteles formátumokat nem támogat.

Az alapvető szerkesztőfunkciók (kivágás, másolás, áthelyezés) mellett képes többek között a hangmagasság torzítás nélküli változtatására és tartalmaz különböző zaj-, kattogás- és egyéb szűrőket is. Támogatja a LADSPA- és VST-beépülők használatát, így tudása gyakorlatilag végtelenségig bővíthető.

16, 24 és 32 bites hangminták szerkesztésére is képes, rögzíteni maximum 96 kilohertzig tud. Különböző formátumú minták is keverhetők vele, a program probléma nélkül, valós időben konvertálja őket.

A munkát egy áttekinthető, kézre álló felület, magyar nyelv és végtelen számú művelet visszavonásának lehetősége is segíti.

Tudásában egyre jobban közelít az Audacityhez a Wavosaur. A kisebb tudásért cserébe egyszerűbb, átláthatóbb kezelőfelülete van, az különösen a kezdőknek jöhet jól.

 

 

audacity_web.png
 

 

 Az Audacity áttekinthető felületével és széles körű funkcióival hódít

 

 

Webszerkesztő

 

Egy átlagos otthoni felhasználónak valószínűleg nincs igazán szüksége egy webszerkesztő alkalmazásra. Hiszen ha saját weboldalt vagy blogot szeretnénk létrehozni, akkor rengeteg olyan szolgáltatást találhatunk, ahol előre gyártott sablonok használatával pár kattintással elkészíthetjük művünket. Ha viszont mi szeretnénk teljes egészében felügyelni az alkotási folyamatot, és mi magunk akarjuk elkészíteni az oldalunkat, akkor próbáljuk ki a KompoZert. Az alkalmazás felülete leginkább a méltán népszerű Dreamweaver szerkesztőre hasonlít, és ahhoz hasonlóan a HTML-kód szerkesztése mellett úgynevezett WYSIWYG-módot is kínál. Ez utóbbinál gyakorlatilag elemekből (űrlapok, táblázatok, sablonok) építjük fel a weboldalunkat és a szerkesztőfelületen is (elvileg) ugyanazt látjuk, ahogy oldalunk ki fog nézni.

A szoftver rendelkezik beépített FTP-klienssel, a kiszolgálóra bejelentkezve közvetlenül szerkeszthetjük oldalunk elemeit. CSS-támogatással is találkozhatunk benne, valamint alkalmas a stíluslapok elkészítésére és módosítására is. Tökéletes eszköz otthoni webszerkesztési feladatokra.

 

 

kompozer_web.png
 

 

A KompoZer segítségével elemekből építhetjük fel weboldalunkat, akár HTML-programozási tudás nélkül

 

 

Törölt állományok visszaállítása

 

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül letörölt állományokat kellett volna visszaállítania, de hirtelen nem talált megfelelő alkalmazást erre a feladatra. A Recuva pont erre való, de azt elsőre érdemes kiemelni, hogy csak olyan adathordozón használható, amelyen a fájlrendszer nem sérült meg, tehát leformázott vagy újraparticionált meghajtókkal nem tud mit kezdeni. Kezelése pofonegyszerű - ebben a magyar nyelvi felület és egy varázsló is segít. Ez utóbbival megadhatjuk, hogy milyen típusú törölt állományok után kutakodunk, valamint azt, hogy hol voltak a letörölt fájlok. Ezután végigellenőrzi a megadott adathordozót, majd listázza a rajta talált és visszaállítható állományokat - ezek mellett kis színes bogyó jelzi a helyreállítás esélyét.

Haladó módban részletesebb információkat és kérhetünk az állományokról: tud gyorsnézetet mutatni bizonyos fájltípusokról és belenézhetünk a fájl fejlécébe is.

Bár tudása nyilván nem vetekszik a professzionális adatmentő alkalmazásokéval, de jól jöhet, ha véletlenül letörölünk egy állományt.

 

 

Recuva_web.png
 

 

 Áttekinthető felület és egyszerű kezelés - alapszintű állománymentésre használható a Recuva

 

Videoszerkesztés

 

Talán a videoszerkesztő programok jelentik az egyetlen kategóriát, amelyekből nem létezik olyan ingyenes alkalmazás, amely valamilyen szinten fel tudná venni a versenyt a professzionális, fizetős alkalmazásokkal. Talán csak a VirtualDub említhető, amely videók rögzítésére és lineáris szerkesztési feladatokra is használható. A lineáris ebben az esetben azt jelenti, hogy nem pakolgathatunk jeleneteket ide-oda, nincs több videoszerkesztő sávunk, hanem betöltünk egy AVI állományt és azzal dolgozunk (a program ugyan képes MPEG fájlok betöltésére, de menteni nem tudja őket).

Rengeteg beépített (és ennél is több külső) szűrővel rendelkezik, például kifésülés, élesítés, fényerő- és kontrasztváltoztatás. El tud távolítani részeket a filmből annak újratömörítése nélkül is, a hangsáv lecserélésére is lehetőségünk van a videó megváltoztatása nélkül.

Felülete barátságtalan, a ki- és a bemeneti videó képén kívül csupán egy csúszka és pár csúnyácska gomb mutatja, hogy egy átlagos felhasználónak bizony nehéz lesz a program kezelésének elsajátítása.

 

 

virtualdub_web.png
 

 

 Nem a szépségéért szeretjük a VirtualDubot

 

 

 

Reméljük, összeállításunkban mindenki talál olyan programot, amelyet eddig nem ismert és kiváló alternatívát jelent számára a fizetős szoftverekkel szemben. Persze a cikk szereplőin kívül is léteznek kiváló, jól használható ingyenes programok - cikkünkben mi az általunk ismert, használt és szeretett szoftvereket igyekeztünk bemutatni. Az alkalmazások megtalálhatók április számunk lemezmellékletén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.