Hirdetés

Intel IDF 2009 ősz élőben: 3. nap



|

Az Intel gondoskodott róla, hogy IDF harmadik és egyben utolsó napján is mágnesként vonzza a közönséget: 3D tévé, élő 3D felvétel, Light Peak és egyéb érdekességek a geekfesztivál utolsó percéig.

Hirdetés

Az Intel már nem csak a számítástechnikával és a hordozható eszkzökkel kapcsolatos piacokon van jelen termékeivel, hanem a szórakoztatóelektronikai területen is sikeresek. Mivel az első két napon ez utóbbi terület még nem nagyon játszott központi szerepet az előadások során és a bejelentésekben, így várható volt, hogy a zárónapra tartogatják az ezzel kapcsolatos ütőkártyák kiterítését.

A napot ennek megfelelően az Intel Digital Home Group vezető alelnöke, Eric Kim nyitotta és rögtön az első percekben látványos bemutatóval indított a jövő tévéjét prezentálva működés közben. Természetesen mindez nem lenne lehetséges a megfelelő hardver nélkül, ezért a tavaly útjára indított Intel Pentium M alapokon nyugvó CE3100 Media Processor utódjának, az Atom alapú CE4100 bejelentése következett.

 

dsc_5545.jpg
 

A gyártó legújabb SoC egységét IPTV set-top boxokba, médialejátszókba és tévékbe ajánlja. Az új platform erőssége az integráltsága – a 45 nanométeres, 1,2 gigahertzen működő központi egység mellett a memóriavezérlő, a grafikus- és videoprocesszor, hardveres AV dekóder, dupla DSP, és általános I/O egységek (gigabites hálózat, SATA2, USB2.0) kaptak helyet - és mindössze 7-9 wattot fogyaszt.

 

dsc_5547.jpg

 

Interaktív vizuális menü, közös virtuális tévézés az ismerősökkel és a későbbiekben hangalapú vezérlés jelentik a tévézés jövőjét. A legnagyobb kihívás a tévét az internettel párosítani, mert mindenki azt várja, hogy a tévé ilyenkor PC-ként viselkedjen, éppen ezért a jelenleg működő rendszerek nem túl sikeresek. A fő kihívás, hogy ezt a problémát megoldják és úgy tűnik, hogy a widgetek használata jelentős előrelépést jelentett, de korlátozottságuk miatt hosszútávon szükség lesz egy komplett, átfogó keretrendszerre, ami nem más, mint az Adobe Flash Player 10 lesz. Az Intel szándékai meglehetősen komolyak ezen a téren és ennek bizonyítására megkértéd David Wadhwanit, az Adobe Platform Business Unit alelnökét, hogy személyesen mutassa be működés közben az új platformot, mely várhatóan a jövőben minden PC-n, hordozható eszközön és szórakoztatóelektronikai eszközön elérhető lesz. Mindez csak az első lépés, az Adobe mellett a Cisco, a CBS és a TransGaming is azon dolgozik, hogy a jövő tévéje interaktívabb, látványosabb legyen, illetve mihamarabb valósággá válhasson.

 

dsc_5550_1.jpg

 

Ahogy már a berlini IFA kiállításon is körvonalazódott, a 3D TV-k megjelenése egyáltalán nem elhanyagolható jelentőséggel bír, ezért az Intel sem tétlenkedhet. Justin Rattner a 3D technológia fontosságáról Howard Postley-val, a 3ality Digital műszaki részlegének első emberével beszélgetett, aki fizikailag nem, hanem csupán a színpadra kihelyezett kijelzőn három dimenzióban volt jelen teljes életnagyságban (a látvány természetesen csak polarizált szemüvegekkel volt teljes, amit mindenki megtalált a széke alatt). Ami mégis megdöbbentő volt, hogy a beszélgetés élőben zajlott, tehát a képet nem utómunkával alakították át 3 dimenziósra, hanem már a közvetítés is 3D-ben történt.

 

dsc_5570.jpg
 


Mr. Postley a beszélgetés után "élőben" ismegjelent a színpadon és bemutatta a 3D rögzítéshez szükséges kamerákat és kábeleket, amivel kapcsolatban megjegyezte, hogy a technológia rendkívül sávszélesség-igényes, ezért roppant sok kábelre van szükség, amit kiválthat egy nagy sávszélességgel bíró optikai rendszer, mint például az Intel Light Peak, ami 10 gigabitet képes átvinni másodpercenként, de a 100 gigabit sem okoz problémát a későbbiekben.

 

dsc_5453.jpg
 


A Light Peak előnye, hogy egyetlen kábelen többféle protokoll dolgozhat, ezért a kábelrengeteg akár egyetelen rendkívül vékony kábellel is kiváltható. További előnye (amellett, hogy rendkívül nagy sávszélességet biztosít), hogy nem érzékeny az elektromágneses interferenciára és a kábelek hossza is meghaladhatja a hagyományos rézkábelekét, illetve előállítása is olcsóbb, gazdaságosabb. A technológia 2010-ben debütálhat.

 

dsc_5555.jpg

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.