Hirdetés

Jön a 100 terabájtos szalag



|

Hirdetés

A cég mikroprocesszor részlegétől kölcsönvett "nano-mintázási" technológiával a cég reménye szerint egy nap 100 terabájt adat tárolására is képes kazettákat fognak tudni gyártani.

A mérnökök már évek óta úgy szorítanak ki még nagyobb kapacitást a mágnesszalagos tárolókból, hogy egyre jobban lekeskenyítik a szalag mágneses anyagának sávjait. Az IBM a jelenlegi gyártási technológiájával 704 adatsávot tud tárolni egy 1.27 centiméteres (fél hüvelyk) széles szalagon, amelyet a cég TotalStorage 3580 LTO Generation 3 tároló-rendszerében kamatoztat - ez az eszköz közel 400GB adatot tud tárolni. Ahhoz, hogy az IBM következő-generációs szalagjaival áttörje a bűvös 1 terabájtos határt, a kutatóknak néhány nagy változtatást kell bevezetniük a szalagok gyártási folyamataiba - és pontosan ennél a pontnál lép be a mikroprocesszor-technológia. Almaden-i kutatók most kutatják annak a módját, miként lehetne a különböző chipgyártási technológiákat, mint például a reaktív ion-maratást (amely egy nagyon precíz módszer a különböző minták filmrétegekre való felhordására), vagy az úgynevezett "sputter deposition" (precíz szemcse-szórásos) technológiát a szalagok kapacitásának megnövelésére használni.

"A sávok jelenlegi szélessége úgy 10 mikron körül mozog" - mondta el Spike Narayan, az IBM Research kutatólaborok vezető-menedzsere. Ő maga, és tíz kutatóból álló csapata abban reménykednek, hogy ezt az értéket akár 0.5 mikronra (500 nanométer) is le tudják majd csökkenteni a következő 5 év leforgása alatt. "Ennek az elérése egyenesen elvezet majd minket a 100TB-os tartományig."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.