Hirdetés

Jön a HTML 5



|

W3C közzétette az első változatot.

Hirdetés

html_c.png

A HTML Working Group nyílt és jogdíj-mentes specifikációt készít, amely lehetővé teszi fejlett webalkalmazások készítését. A csoport nyíltan, és közel 500 résztvevővel működik, akik között olyan meghatározó cégek vannak, mint az AOL, az Apple, a Google, az IBM, vagy a Microsoft.

 

A Web hatalmas változásokon esett át, amióta 1997-ben először kijött a HTML 4 szabvány, már senkit nem elégítenek ki a statikus weboldalak, a médiumok minden formája belépett az internetre, megjelent a felhasználók által generált tartalom, így a felhasználók igényeit a közegnek is követnie kell.

 

Az AJAX, és hasonló technológiák mindenképpen szükségessé teszik az új standard megjelenését, amely segítségével a desktop és a mobil platformok között is működő webalkalmazások születhetnek. Így 2007 márciusában a W3C létrehozta a HTML Working Groupot, amely azóta több irányelvet is megalkotott a nyelv új verziójával kapcsolatban.

 

Valószínűleg sokan csak azért olvasták végig a hosszú bevezetőt, hogy megtudják: milyen újdonságok várhatók a HTML 5-től? A legérdekesebb talán az új API bevezetése lesz a kétdimenziós grafikák megalkotásához, az audio- és videotartalmak beágyazásához és vezérléséhez, és amellyel megoldható dokumentumok, vagy dokumentumrészletek interaktív szerkeszthetősége is felhasználói oldalról. A fentiekből következik, hogy a HTML 5 nagyrészt az interaktivitásra helyezi a hangsúlyt, ami már a legtöbb webszolgáltatással kapcsolatban alapszintű elvárás.

Részletesen felsorolni minden változást itt nem lenne érdemes, de akit érdekel a HTML, ezen a linken megtalálja a listát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.