Hirdetés

Készítsünk DVD-filmet!



|

Számos AVI-ból DVD-t készítő rendszer létezik, ám vagy komoly pénzbe kerülnek, vagy ha ingyenes, akkor több programot kell egymás után futtatnunk, hogy elfogadható eredményt kapjunk. Lehet ezt máshogy is!

Hirdetés

Az AVI2DVD még erősen béta-fázisban leledző, ám ingyenes DVD-készítő. A béta-állapot dacára egy jól működő programmal ismerkedhettünk meg, ám a felületén lesz még mit csiszolnia készítőjének. Első pillantásra kissé kaotikusnak tűnik az elrendezés, és a működési elv is hagy némi kívánnivalót maga után. Példaként említhető a GO gomb elhelyezkedése, amely az Add Job gomb bal oldalán kapott helyet, holott később lenne rá szükség. Az esetek 90 százalékában a felhasználók először a GO gombra fognak rákattintani, és csak később, a hibaüzenet felbukkanása után nyúlnak az Add Job után.

 

av2dvd1.jpg

Az AVI2DVD ébredésekor

 

Neve és mérete (23 megabájt) alapján gyorsan kiderül, hogy itt nem egy Adobe Premiere típusú videovágó alkalmazásról van szó. Készítője egyszerű és hatékony varázslót képzelt el, amellyel előkészíthetjük és átalakíthatjuk filmállományainkat szabványos DVD vagy SVCD formátumra. Az előkészítés világosan meghatározott lépésekben zajlik. Kihagyni nem szabad egyet sem, ám ez a megkötés nem jelenti a paraméterezési lehetőség hiányát.


Indítsuk el az AVI2DVD programot! A szokásos menüsor helyett zászlókat látunk, amelyekkel természetesen a felület nyelvét választhatjuk ki, köztük a magyart is. Csodákra ne számítsunk, az alapvető kiírások le lettek fordítva, ám elég sok helyen fogunk továbbra is angol üzenetekkel szembesülni. Súgó pedig gyakorlatilag nincs is! Se magyar, se angol.


Zászlócskák alatt sorakoznak a konvertálás lépéseit követő fülecskék.

 


1. lépés – Bemenet

Értelemszerűen először a filmet kell kiválasztani. Dolgozhatunk AVI-, MKV-, WMV-, OGM- és IFO-forrásokból. Megemlítenénk, hogy WMV formátumú filmmel megnyitáskor gyakran hibaüzenettel szállt el az AVI2DVD. Sajnálatos módon ezt még a saját készítésű (Windows Movie Maker) házi videókkal és pár, az internetről letöltött AVI-bemutatóval is rendszeresen eljátszotta – talán a következő verzió stabilabb lesz.

 

av2dvd2.jpg

A filmhez több hangsáv rendelhető, ezért figyeljünk a nyelv megadására!


Az állomány megnyitása előtt végezzünk el pár előkészítő műveletet:

  • A filmfájlokat és a hozzájuk tartozó feliratokat egy egyszerű névvel ellátott mappába mentsük le (például: C:film), amelyikben nincsenek speciális karakterek (kötőjel, pont, aláhúzás, ékezetes betű stb.).
  • Ugyanígy a feldolgozandó állományok nevét is egyszerűsítsük le.
  • Ha egy film két vagy több CD-re lett szétvágva, akkor ezeket az adatokat jelöljük az állománynevekben is – például film cd1.avi, film cd2.avi stb. –, így programunk ezeket az állományokat automatikusan egymás után fogja fűzni, és megnyitáskor elegendő csak az elsőt kijelölni.
  • Természetesen a feliratfájlokat is ugyanígy lássuk el számozással.
  • Ha egy felirat két vagy három nyelven is rendelkezésünkre áll, a fájlok nevében szerepeltessük a nyelvre vonatkozó rövidítéseket (film cd1 hun.srt, film cd1 eng.srt)


Jelöljük be az Avi Mód kiválasztót, majd ezt követően nyissuk meg előkészített filmünket a Betöltés avi/ogm/mkv/wmv gombbal. Pár másodperc után megjelennek a film információi (FPS, időtartam, felbontás, képarány), utalás az esetlegesen több darabból álló filmre (CD1, CD2 stb.), valamint a hangsávok számától függően az AudioStream mező is feltöltődik. Ha egynél több hangsáv tartozik filmünkhöz, akkor nekünk kell kézzel kiválogatnunk azokat. Ugyanígy gondoskodjunk a hangsávok nyelvének a jelöléséről is, nehogy a kész DVD-n a magyar nyelvet választva angolul beszéljenek a filmben.



2. lépés – Kimenet

Ezt a fület a program a beadott film adatai alapján hibátlanul kitölti nekünk, persze módosításokkal élhetünk. Kérhetünk DVD-t, SVCD-t vagy VCD-t, megadhatjuk annak méretét (80 perces CD, egy- vagy kétrétegű DVD stb.), valamint a lemezek számát is.

 

av2dvd3.jpg

DVD, SVCD, VCD, valamint „sima DVD”, dual layer DVD, írható CD – szinte bármit kérhetünk


A többi mező (Képarány, Audio Bitrate, Csinálj ISO-t, Fejezetek) ennek függvényében változik, és érdemes azokat az alapértelmezett beállításokon hagyni, egyedül a PAL NTSC Átalakítás mezőhöz kell esetleg hozzányúlnunk. PAL formátumról nem érdemes NTSC-re konvertálni, fordított esettel viszont gyakran találkozhatunk.


Ha számítógépünkben egynél több merevlemez található, az elkészült állományok mappáját (a Select Destination Folder buborékkal jelzett gomb) mindenképpen a forrásfilm(ek)étől fizikailag eltérő meghajtóra irányítsuk, drasztikusan növelve ily módon a konvertálás sebességét. Ha csak egy winchesterünk van, maradjunk az alapértelmezett beállításnál.


Figyelem! Amennyiben több hangsávot állítottunk be, és ezen a második fülön elállítjuk a DVD paramétereit SVCD-re vagy VCD-re, akkor térjünk vissza az első lapra, ugyanis mint az köztudott, ezek a régebbi filmformátumok csak egy hangsávval bírnak.



3. lépés – Kódoló

Elérkezett a beállítási Kánaán. El kell döntenünk, hogy DVD-filmünk milyen kódolómodullal készüljön, öt MPEG–2 tömörítő közül választhatunk:

 

av2dvd4.jpg

QuEnc – Jó minőségű eredményt ad, viszont lassú.

FreeEnc – Kicsit gyengébb minőséggel nagyon gyorsan dolgozik.

NuEnc – Csak akkor használjuk, ha kiváló minőségre van szükségünk, és időnk, mint a tenger.

Ez a három ingyenes kódoló egy családba tartozik, azonosak paraméterezési lehetőségeik is, ezeket jobb az alapbeállításon hagyni.

HCEnc – Szakemberek többnyire ezt a szintén ingyenes kódolót javasolják. Két menetben tömörít, nem túl gyors, cserébe kiváló képminőséget ad. A HCEnc Best profilja szolgáltatja a legjobb képet, igaz, ilyenkor lassabb vele a munka. A Mátrix paramétert csak az piszkálja, aki nagyon jól ismeri az MPEG–2 tömörítés szabályait, egyébiránt inkább hagyjuk „mpeg” értéken.

CCD – A CinemaCraft Encoder professzionális, kitűnő munkát végző MPEG-tömörítő, azonban nem ingyenes, így az AVI2DVD nem is tartalmazza. Ám, ha más forrásból már hozzájutottunk eme remekműhöz, akkor az AVI2DVD minden különösebb probléma nélkül tudja használni, csak meg kell neki mutatni, hogy hol találja meg.


Az AVI2DVD program fejlesztője feltételezi, hogy programját laikus, egyszerű hétköznapi felhasználók fogják bökdösni, ezért alapértelmezett paraméterekkel látta el a kódolóbeállításokat. Rövidebb, pár perces AVI-fájllal érdemes kipróbálni mind a négy kódolót, amelynek alapján eldönthetjük, számunkra melyik adja a legkedvezőbb minőség/ráfordított idő eredményt.



4. lépés – Feliratok

Íme egy újabb példa a felhasználói felület átgondolatlanságára. Valami rejtélyes oknál fogva az első lapon, a film előkészítésénél taglalt feliratok csak itt, a vége előtt kerültek nagyító alá. Sebaj!


Ha csupán egy felirattal van dolgunk, akkor a Felirat 1 gombbal adjuk meg a programnak a feliratállomány elérési útját, majd a Beállítás Sub1 fülecskén ellenőrizzük annak paramétereit. Ha magyar feliratot választottunk ki, akkor a karakterek ISO8859-2 kódolással készüljenek, és válasszuk a „hu HUNGARIAN” tételt.

 

av2dvd5.jpg

Egy DVD-filmhez több eltérő nyelvű felirat is járhat


Egy DVD-filmre három különböző feliratot tudunk elhelyezni a programban: ezek megjelenítésében a Felirat 2 és Felirat 3 gomb lesz a segítségünkre. Ebben az esetben is ügyeljünk a helyes kódlap és a nyelv kiválasztására a megfelelő Beállítás Sub fülecskén.


Megadhatjuk a felirat nagyságát és a kép alsó szélétől mért távolságát is, ehhez azonban vizuális segítséget nem ad a program. Így marad a kísérletezés. Első körben maradjunk az alapértelmezett adatoknál (Arial, 26 pont, alsó margó 35)!

 

 

av2dvd6.jpg

SVCD és VCD esetében kicsit más a feliratkezelés

 

Ha SVCD-t vagy VCD-t készítünk, akkor a feliratkezelés egy csöppet eltér, más beállítási lehetőségek jönnek elő. Természetesen ebben az esetben csak egyféle felirattal dolgozhatunk, de ekkor is pontosan meg kell adnunk a karakterkódolást.


Mielőtt továbblépnénk, nyomjuk meg az elején már emlegetett Add Job gombot. A program egyszerre több projekt, azaz Job beállítására is emlékszik – emlékezzünk majd mi is, hogy melyik melyik!



5. lépés – DVD Menu

Egy DVD-film nem az igazi, ha nincs hozzá ízlésesen elkészített menü. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a fülecskét, illetve nem módosítunk semmit itt, akkor menü nélküli, azonnal induló filmű DVD-t kapunk, melynek korábban beállított hangsávjai és feliratai között DVD-lejátszónk távirányítójának váltógombjaival választhatunk. Ha mégis a menükészítés mellett döntenénk, ezen az ötödik – és egyben utolsó – lapon lehetőségünk van ezt három lépésben elkövetni:

 

  1. Capture Images – A konvertálásra kijelölt filmből képeket mentünk le menünk számára.
  2. MP3->MP2 – A DVD-menübe e konvertálás után MP3-as háttérzenét illeszthetünk.
  3. Create DVD Menu – Rengeteg türelmet és próbálkozást igényel a felhasználótól, ugyanis a program ezen modulja végképp nem nevezhető felhasználóbarátnak – sok időt fogunk eltölteni ebben az ablakban, ezért érdemes lesz némi segítség után nézni.

av2dvd7.jpg

Milyen DVD-film az, amelyiknek nincs menüje? Olyan, amit gyorsan el lehet készíteni!

 

Sajnos, mint már fentebb említettük, a program gyakorlatilag semmilyen helyzetérzékeny súgót nem tartalmaz, csak egy kiterjedt, zenélő About ablakot. A program honlapján olvasható angol nyelvű leírás sokkal bőbeszédűbb, a profi menükészítés minden csínját-bínját megismerhetjük belőle. Tényleg profi eszköz: aki nem kíván órákat tölteni egy igazi komoly DVD-menü összerakásával, az inkább kerülje el!

 

av2dvd10.jpg

A menükészítő egyáltalán nem nevezhető felhasználóbarátnak, de mindent tud

 

 

 

 


GO! – Indul a DVD-készítés

Az AVI2DVD még közel sem tökéletes, de az ingyenességért komoly engedményekre vagyunk hajlandóak. És ehhez még hozzájönnek a béta-verzió hibái. Legalábbis csak ennek merjük betudni azokat a furcsaságokat, amelyeket a program használata közben tapasztaltunk.

 

av2dvd8.jpg

A menühöz a filmből is lehet képet kimenteni


Például a DVD Menü Creatorből kilépve, az előző lapokon beállított felirat, és az eredményfájlok mappájának neve szépen lenullázódott. Ezért javasoljuk, hogy a GO gomb megnyomása előtt figyelmesen ellenőrizzük az összes fülön beállított paramétert. Egy hosszabb film kódolása után kiderülő hibák, hiányosságok eléggé el tudják keseríteni a felhasználót – mint már javasoltuk, kezdetben mindenképpen valami rövid, pár perces filmjelenettel kísérletezzünk.


A program főablakának alsó részét elfoglaló jelölőmezőkkel megadhatjuk például, hogy a konvertálást befejezvén csak a program álljon le (Close Avi2Dvd when done), vagy az egész számítógép (Shutdown when done). Ha hosszabb filmet indítunk el átkódolásra, hasznos lehet a munka végeztével a komplett rendszerleállítás. Amennyiben viszont figyelemmel szeretnénk kísérni a folyamatot, a bal alsó, Log Window mezőt nézzük. Itt jelenik meg a naplóállomány.


Érdemes szemmel tartani a tálcát is, ugyanis ott sorozatban bukkannak majd fel programok, minimalizált állapotban. Nagy részük parancssoros program, a bevezetőben említett kilométeres paraméterlistával. Eme bedolgozóalkalmazások el is tüntethetők, a Hide External Applications kijelölést használva láthatatlanul futnak a háttérben.


És igen! Ez a varázsló valójában egy csokorba gyűjtött ingyenes program, amely megkímél bennünket a parancssor használatától: a párbeszédablakokban beállított adatokkal behelyettesíti az adott modul megfelelő bemeneti paramétereit, majd lefuttatja azt. Az első modul után jön a második, harmadik stb.

av2dvd12.jpg

Nem vírus! A konvertálás közben több program is elindul

 

A végén közli, hogy „Job done”, mi pedig megtaláljuk kreálmányunkat egyetlen ISO-fájlként vagy Audio_ts, Video_ts mappákba rendezve. A program nem ír CD-t vagy DVD-t, de az általa előkészített állományok lemezre rögzítése már gyerekjáték, mondjuk a jó öreg Nero programmal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.