Hirdetés

Kevesebbet fogyaszt a fekete Google?



|

Utánajártunk, hogy igaz-e az iWiW-en terjedő üzenet.

Hirdetés

"Mivel a Google kereső egy olyan weboldal, amit naponta 200 milliószor hívnak le, ezért ezen kiszámolva, ha a Google nem fehér, hanem fekete lenne, az energia megtakarítás 750 megawatt óra lenne évente, ami megfelel kb. 300 000 db konyhai vízmelegítõ 1 órán keresztüli üzemelésének (amikor forr a víz). Erre reagálva a Google csinált egy fekete változatot, amit az alábbi címen értek el: http://www.blackle.com/ Használjátok ti is ezt!"

 

Lássuk, mi igaz ebből!

 

blackle.jpg

 

A Blackle-t, mint ahogyan azt saját honlapjukon is közlik, nem a Google készítette, hanem a Heap Media nevű ausztrál csapat, csupán a Google Custom Search funkcióit használják.

 

Az energia-megtakarítással kapcsolatban a Techlogg.com ausztrál internetes újság méréseit vizsgáltuk meg. A lap IT-gurui összesen 27 különböző monitorral tesztelték, mekkora a fogyasztás különbözete.

 

A mérések szerint az LCD monitorok fogyasztását pont hogy megnövelte a fekete háttér. Ennek az a magyarázata, hogy amikor egy LCD fekete képet jelenít meg, akkor a monitornak blokkolnia kell a fény útját, hogy az ne juthasson a háttérvilágítástól a képernyő felszínére, ez pedig több energiába kerül, mint fehér kép esetén.

 

blackle2.jpg

 

CRT monitoroknál a fogyasztás rengeteg tényezőn múlhat, a Techlogg munkatársai négy különböző méretű és gyártmányú CRT monitornál mérték meg a fogyasztás különbségét. A végeredmény azt mutatta, hogy a fogyasztás valóban csökken, de nem annyival, mint amennyit a körlevél állít. Egyedül egy régebbi, 22 hüvelykes Compaq P1210 esetében érte el, illetve haladta meg a különbözet a 15 wattot, ami alapján a Blackle-lel kapcsolatos számításokat végezték.

 

Tekintettel arra, hogy az LCD monitorok elterjedtsége a világpiacon már meghaladja a 75%-ot, azt kell mondanunk, nem a Blackle fogja megmenteni az esőerdőket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.