Hirdetés

Ingyen Partition Manager 8.0 a januári számban



|

Januári számunk mellékletén található alkalmazás segítségével merevlemezeink partícióit kezelhetjük egyszerűen.

Hirdetés

A partíciók kezelésével a legtöbb felhasználó nem igazán foglalkozik, egyrészt a művelet nem veszélytelen, másrészt a Windows sem kínál megfelelő eszközt erre. A Paragon Partition Managerrel alapszintű és haladó partíciókezelési feladatok is elvégezhetők, mindezt egy egyszerű, könnyen áttekinthető felhasználói felületen keresztül.
Az alkalmazás használatához internetes regisztráció szükséges, ezt már telepítés közben el kell végeznünk. A telepítés elején megjelenő kódkérő ablak tetején található link használatával juthatunk el a regisztrációs oldalra, amelyen adatainkat kitöltve és a Submit gombra kattintva kapjuk meg e-mailben a kulcsot és a sorozatszámot. Ezeket a Product Key és a Serial Number mezőkbe kell beírni (javasoljuk a Vágólap használatát), majd a Next gombra kattintani. Ezután a célmappa és a programcsoport megadása következik, majd az alkalmazás állományai felmásolódnak a merevlemezünkre. Ezután már csak egy újraindítás van hátra és máris birtokba vehetjük a programot.
Ismerkedjünk meg először az alkalmazás kezelőfelületével, amely négy egymástól igen jól elkülöníthető részből áll. A bal oldalon található sávban találhatjuk a leggyakrabban használt műveletek gyors elérését szolgáló gombokat. Bármely műveletet is választjuk ki, egy varázsló vezet végig az adott feladaton, amelyen keresztül folyamatosan nyomon követhetjük a kiválasztott merevlemezen lévő partíciók méretének és tulajdonságainak változását is.

 

paragon_w1n.png

 


A jobb oldali nagy terület három részből áll. A legfelső az aktuálisan kiválasztott merevlemez, illetve partíció adatait mutatja. Egyrészt kördiagramon láthatjuk grafikusan a meghajtón lévő szabad területet, másrészt szöveges információkat olvashatunk róla, például a meghajtójelét, az állományrendszer típusát és a méretét is. Ez alatt olyan műveletek érhetők el, amelyek csak az aktuálisan kiválasztott elemre (meghajtó vagy partíció) alkalmazhatók. Például ha egy teljes meghajtót választunk ki, akkor a teljes meghajtó másolása parancs lesz aktív, ha egy partíciót, akkor pedig az adott partícióra végrehajtható feladatok jelennek meg.
A jobb oldali rész középső területét foglalja el a meghajtóinkat, illetve a rajta található partíciókat tartalmazó fa-struktúra. Ezen egyrészt kiválóan áttekinthetjük, hogy mely meghajtókon milyen partíciók található meg, másrészt a fa bármely elemére kattintva az lesz a kiválasztott, azaz annak az adatai jelennek meg a felül lévő információs ablakban. A legalsó rész szintén a meghajtóink illetve a rajta található partíciók áttekintésére szolgál, csak nem egy fa-struktúrán keresztül, hanem egy grafikus „térkép" segítségével. Minden fizikai meghajtót egy csík jelöl, amelyen láthatók a rajta található partíciók meghajtójellel (ha van), mérettel és fájlrendszer adatokkal együtt. A fa struktúrához hasonlóan a „térkép" megfelelő területére kattintva tudunk egy meghajtót vagy egy partíciót kijelölni.

 

paragon_3.png

 


Azt mindenféleképpen érdemes kiemelni, hogy a Partition Managerrel a műveletek nem azonnal hajtódnak végre, hanem a program csak eltárolja azokat. Miután mindent beállítottunk, újra leellenőrizhetjük a műveleteket (a program segítségével a „térképen" folyamatosan nyomon követhetjük a partíciók változásait) és csak akkor hajthatjuk végre őket, amikor tényleg mindent rendben találtunk.
A programmal végrehajtható műveletek igen széles körűek, az alapvető feladatok mellett, mint a partíciók létrehozása, formázása, törlése, mozgatása és átméretezése mellett olyan haladó képességei is vannak mint az állományrendszer típusának megváltoztatása, két meglévő (azonos fájlrendszerű) partíció összefűzése, letörölt partíció visszaállítása, partíciók töredezettség-mentesítése vagy egy adott meghajtón lévő szabad terület elosztása a partíciók között. Ráadásul a destruktív műveletek kivételével mindezeket úgy hajtja végre, hogy az adott meghajtón lévő adatok a helyükön maradnak. Mindezek mellett rendszerindító flopit és CD-t is készíthetünk vele, amelynek segítségével a Windows indítása nélkül is lehetőségünk nyílik partícióink kezelésére.

 

paragon_w2n.png

 


Reméljük a fentiek elegendőnek bizonyultak, hogy alapszinten bemutassák ennek az igen hasznos alkalmazásnak a kezelését. Januári számunkban egy hat lépésből álló példán keresztül is szemléltetjük a program képességeit. Könnyű kezelése és áttekinthető felülete ellenére használatához fokozott óvatosság szükséges, hiszen nem megfelelő kezekben könnyen adatvesztés lehet a végeredmény!


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.