Hirdetés

Laptopról irányítható aknák Irakban



|

Hirdetés

Ahogy a mondás tartja, a rakéták már tényleg szó szerint képesek az utcasarkon befordulni, és – miként a híradások is tanúsították -, az USA hadserege napjainkban valóban gond nélkül szét tud lőni lézerágyúval egy világűrben keringő műholdat (és vajon akkor még mi mindenről nem tudunk?).

Az amerikai haderő nemrégiben mutatta be a szárazföldi egységek támogatására kifejlesztett, és igen sokatmondó névvel ellátott Matrix védelmi rendszert, mely a Mosul körül állomásozó Stryker dandár - vélhetően igen hatékony - fegyvere lesz idén júniustól a gerillák elleni harcban.

A technológia lényegét tekintve szinte egy az egyben történő másolását jelenti napjaink számítógépes játékainak, működési elve röviden a következő: az aknákat speciális érzékelővel látják el, melyek bárminemű mozgás detektálása esetén riasztást küldenek a fegyver felügyeletét ellátó számítógépnek. Ekkor távcső segítségével ellenőrizni lehet az érintett zónát, majd pedig érintőképernyővel felszerelt laptopok használatával könnyedén működésbe hozhatók a bombák, melyeknek egyébként létezik éles, és gumilövedékekkel ellátott formája is. Szakértők szerint ez a módszer azért nagyon hatásos, mert alkalmazásával nehezen megközelíthető, beláthatatlan területek is sikerrel megvédhetők, mégpedig emberáldozat nélkül, ráadásul a távcsöves puskák – mint köztudott - egy bizonyos távolságon túl már igen kevéssé hatékonyak.

Mindezek ellenére számos jogvédő szervezet emelt kifogást a Matrix ellen, megkérdőjelezve azt a fajta hadviselést, ahol fiatal katonák a gép előtt ülve adnak utasítást a szerkezeteknek, és a robbanásból mindössze egy elektromos jelet érzékelnek a képernyőn. Sokan joggal félnek ugyanakkor attól, hogy elvileg ezeket az aknákat is át lehet később alakítani hagyományosakká, ráadásul kérdéses, miként állapítja meg a katona ilyen távolságról, hogy a jelzett személy vajon bajtárs, vagy pedig ellenség-e? Az aggályok ellenére azonban úgy tűnik, a hadsereg igencsak komolyan gondolja a rendszer idén nyártól történő bevetését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.