Hirdetés

Megtorpanhat az IT-piac a Japánban történt katasztrófák miatt



|

Az eszközök és alapanyagok elérhetősége csökkenni fog, áruk pedig drágulni.

Hirdetés

Magyar idő szerint péntek kora reggel óriási, 8,9-es erősségű földrengés rázta meg Japánt, Tokiótól körülbelül 373 kilométerre. A rengés a Föld tengelyét 25,4 centiméterrel változtatta meg, Japán partvonalát 2,4 méterrel tolta el, továbbá 24 óra alatt több mint 100, minimum 5-ös erősségű utórengés követte az elsőt. A rengés óriási, helyenként 10 méteres szökőárakat okozott, a főváros egyes részei víz alá kerültek, a halottak száma egyes becslések szerint megközelíti a kétezret. Két atomerőmű is megsérült. A mentésekben több mint 50 000 katona segédkezik, Japán külföldi segítséget is kért.

 

A katasztrófa az IT-piacon is meglehetősen komoly következményekkel jár majd. A következő hetekben a félvezetőpiac teljes egészében lebénul. 2010-ben a világ összes elektronikai eszközének 13,9 százaléka Japánból származik, így igen komoly hatásai lesznek az eseményeknek az informatikai piacra is. A világszintű DRAM-szállítmányok 10 százaléka Japánból származik, a gyártók a termelésben a harmadik legnagyobbak voltak a világon.

 

Az iSuppli elemzői szerint a félvezetőpiac összeomlását nem a gyárak közvetlen sérülése okozza, hanem a szállítási lánc teljes bénulása. A következő hetekben, hónapokban az eszközök és alapanyagok elérhetősége meglehetősen visszaesik majd a jóslatok szerint. Mindez emellett jelentős mértékű áremelkedéssel is járhat. Bár a katasztrófa sújtotta övezetben "csak" egy LCD-gyár volt, a hírek szerint az LCD-piacon lesz a legjelentősebb a probléma.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.