Hirdetés

UltraISO 6.1 – A PC World júliusi teljes verziója



|

A PC World júliusi számának teljes verziója az UltraISO, amely CD/DVD-képfájlok elkészítésre, módosítására és a különböző formátumok közötti konverzióra használható.

Hirdetés

Mi is az a CD-kép és miért jó ilyet használni? A CD-kép (azaz image) egy CD-lemez teljes tartalma egyetlen fájlban eltárolva. Előnye, hogy mivel egyetlen állományról van szó, könnyű kezelni, különböző programokkal (például ilyen a Daemon Tools), úgy láthatjuk, mint az eredeti lemezeket, ráadásul a manapság kapható óriási merevlemezek korában a körülbelül 700 megabájtos méret sem okozhat gondot. A CD-képállományok használatának hátránya egyrészt az, hogy a különféle CD-író programok általában különböző formátumokat képesek kezelni, ráadásul egy ilyen fájl utólagos szerkesztése lehetetlen. Ezeket a problémákat oldja meg az UltraISO, amely képfájlok létrehozására, módosítására és átalakítására használható. Segítségével közvetlenül a képfájl tartalmát tudjuk szerkeszteni, kimásolni belőle állományokat, vagy hozzáadni újakat.



A program kezelőfelüle egy Intéző szerű fájl-ablakot jelent. Ezek közül az alsó mutatja a gépünkön található állomány-struktúrát, a felső pedig az aktuálisan szerkesztett kép-állomány tartalmát. Ez utóbbit pontosan úgy tudjuk kezelni, mintha a gépünkön böngésznénk, a kép-fájlban található állományok átnevezhetők, törölhetők, ide-oda másolhatók, gyakorlatilag minden fájlkezelő művelet a rendelkezésünkre áll -- ezek vagy a megszokott Windows gyorsbillentyűkkel, vagy az ablak tetején található nyomógombokkal érhetők el. A CD-kép tartalmát mutató ablak tetején egy állapotjelző csíkot is látunk, amelyről leolvasható, hogy mennyire van „tele” az adott állomány. A program a 700 megabájtos (azaz a 80 perces CD-t) veszi 100%-nak, ezért ha más méretű korong képét szeretnénk szerkeszteni, akkor ne a sávot, hanem a mellette található, megabájtokban megadott értéket vegyük figyelembe. Itt érdemes megjegyezni, hogy bár a program mindenhol CD-képekről beszél, de DVD-képállományokat is létrehozhatunk segítségével.
A program az ISO, az NRG (Nero), a BIN/CUE (CDRWin) és az IMG/CCD/SUB (CloneCD) formátumokat kezeli tökéletesen, ezek között szabadon konvertálhatunk is a Tools->Convert menüpont segítségével.



Természetesen mentéskor is választhatjuk bármelyik formátumot. A képfájlok használatának óriási előnye, hogy nemcsak a lemezen található állományokat, hanem egyéb információkat is eltárolhatnak, mint például a rendszerindító CD-k úgy nevezett boot-állománya, amely a rendszerindításhoz szükséges adatokat tartalmazza. Az UltraISO segítségével szabadon „turkálhatunk” az ilyen képfájlokban is, anélkül, hogy boot-állomány sérülne, azaz akár egy Windows telepítő CD-n is megváltoztathatunk fájlokat -- ezt a műveletet egy „hagyományos” CD-író programmal nem tudjuk elvégezni.



Természetesen a program képes már meglévő lemezről is képállományokat készíteni (sőt, akár flopiról is), ehhez a Tools->Make CD Image pontot kell kiválasztanunk, majd megadnunk, hogy melyik meghajtóban található az adott korong és hogy hová szeretnénk menteni a képfájlt.

Igen hasznos alkalmazás az UltraISO, főleg, akkor, ha gyakran szeretnénk képállományokat létrehozni, vagy tartalmukat módosítani. A program korlátozás nélküli, teljes változata a PC World magazin júliusi CD és DVD mellékletén megtalálható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.