Hirdetés

Tiszta hang a PC-ből - így érheted el



|

Minden PC ad hangot, de a minőségben hatalmas az eltérés. Így javíthatod saját géped hangminőségét.

Hirdetés

Ha csak dolgozunk és háttérzenét szeretnénk, ha játszunk és fontos a hang, nem mindegy, hogy milyen minőségben kapjuk meg azt. A mai PC-kben már nem luxus, sőt, alapfelszereltség a hangkártya, pontosabban a hangkodek, amelyen keresztül megszólalnak zenéink, játékaink, chatelünk, filmet nézünk stb. A sokcsatornás mód sem számít különlegesnek, már több PC-generációval ezelőtt általánossá vált az 5.1/7.1-es hangzás, ahogy az optikai kimenet és az SPDIF is. Ugyanakkor a minőség nem sokat javult, az MP3 terjedésével és egyeduralmával pedig a forrásfájlok hangminősége sem éppen tökéletes. De hogyan javíthatunk mindezen?

 

Hirdetés

Audiofil hangminőség

Ha tökéletes, a méregdrága hifi rendszerekhez hasonló hangot szeretnénk PC-nkből előcsalogatni, bizony költenünk kell rá, méghozzá nem is keveset. Kezdjük a hardverrel. Főleg az olcsó alaplapoknál nem igazán törődnek a hangrésszel, arra figyelnek csupán, hogy különösebben hallható zaj nélkül adja ki a hangot magából a filléres audio kodek.

 

 

A drágább alaplapokon már sokkal jobb kodekchipeket használnak, sőt, itt már nem ritka a különleges hangrész sem. Egyrészt itt már arra is fordítanak figyelmet a gyártók, hogy az erősítő áramkörök minőségi komponensekből épüljenek fel, másrészt a nyáklapon is elkerített részt biztosítanak erre a célra, sőt, egy fémsapkával fedik le az áramkört, hogy külső zavarok se rontsák a hangminőséget. Ehhez persze még szükségünk lesz egy megfelelő hangfal-rendszerre, vagy erősítőre, ha pedig fülhallgatót vagy headsetet használunk, egy fülhallgató erősítő is rengeteget javít a hangminőségen.

 

 

Ha ennél is jobbat szeretnénk, többet kell költenünk. Ilyenkor érdemes még digitálisan kinyerni a hangot a számítógépből, lehetőleg USB-n vagy megfelelően jó minőségű hangchip/hangkártya esetén optikai kimeneten. Ezt egy külső, külön tápellátásról üzemelő DAC áramkörbe kell bevezetni, amely a digitális jeleket analóggá alakítja. Ezt a jelet megfelelő minőségű (értsd: méregdrága), rövid kábellel kell eljuttatni egy dedikált erősítőbe, majd ehhez jöhet hangfalrendszerünk, fülhallgatónk, headsetünk. Az eredmény megdöbbentő lesz.

 

 

A forrás is számít

De mit is érünk méregdrága, professzionális hangrendszerünkkel, ha egyszer a forrás 128 Kbit/s-os MP3? Nem sokat. Az eredmény borzalmas lesz, ugyanis kristálytisztán fogjuk hallani mindazokat a tömörítési és egyéb hibákat, amelyeket eddig a gyenge hangrendszer elmosott. Éppen ezért megfelelő hangrendszernél a forrásra is ügyelnünk kell. Ehhez első lépésben felejtsük el az MP3-at, de legalábbis 320 kb/s alatt ne nagyon foglalkozzunk vele.

 

 

Helyette veszteségmentes tömörítést válasszunk. Az Apple Lossless (ALAC) Apple eszközöket használóknak lesz érdekes, Android és WP8, illetve Windows és Linux esetén érdemesebb a FLAC-ot választani. Ehhez könnyedén találunk ingyenes kodeket, tömörítőt és lejátszót (például VLC). Egy mai PC-nek nem okoz gondot a FLAC tömörítés, lejátszás, ráadásul a fájlok nem is kezelhetetlenül nagyméretűek, így mobil használatnál sem lesznek gondjaink.

 

Neked milyen a PC-s hangrendszered?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.