Hirdetés

Egy Francis Bacon-kép a világ legdrágább műalkotása



|

A festő Három tanulmány Lucien Freudról című triptichonja 142,4 millió dollárért kelt el a Christie's árverésén.

Hirdetés

Egy rejtélyes licitáló tegnap a Christie’s árverésén 142,4 millió dollárt fizetett Francis Bacon Három tanulmány Lucien Freudról című triptichonjáért – ezzel ez lett minden idők legdrágábban elkelt műalkotása, amelyet árverésre bocsátottak egy aukción. Az eddigi rekordot a Sikoly tartotta: Edvard Munch világhíres képéért tavaly 119,9 millió dollárt fizetett egy gyűjtő.

A triptichon a Christie’s háború utáni és modern műalkotásokat felvonultató aukcióján került kalapács alá. Az aukciós ház rengeteget keresett aznap este: összesen 691 583 000 dolláros rekordbevételt termeltek.

Hirdetés

Bacon mesterműve mellett Andy Warhol, Jackson Pollock, Mark Rothko és Jean-Michel Basquiat műveit is sikerült értékesíteniük. Warhol ikonikus Coca-Colája 57,2 Jeff Koon Balloon Dog című alkotása pedig 58,4 millió dollárért talált gazdára – ezzel a legdrágább olyan műtárgy volt az aukción, amelyet egy még élő művész készített.

A „Három tanulmány” Bacon barátját és művésztársát, Sigmund Freud unokáját, Lucien Freudot ábrázolja különböző nézőpontokból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.