Hirdetés

Toshiba Z100 teszt



|

Milyen egy olcsó 3D videokamera? Jó esetben olyan, mint a Z100.

Hirdetés

Szemüveges 3D tévé dömping van, alig jelent árkülönbséget, ha egy dimenzióval többre vagyunk kíváncsiak. Akiknek mindkét szemük jól működik, azok valóban többet kaphatnak a filmekből, de kézenfekvő az ötlet, hogy mielőbb saját felvételeink is sztereoszkopikusan készüljenek. Már ha egyáltalán vágjuk, hogy ez mit is jelent pontosan.

 

 

Mitől 3D a látvány?

 

Minden sztereoszkopikus 3D videokamera alapvonása, hogy egy időben, párhuzamosan képes felvételt készíteni a bal és jobb szem pozíciójából. A bal és jobb oldali kép ugyanis kissé különbözik, minimálisan, de más szögből látszanak a tárgyak és a takarásuk is eltérő. Minél közelebb vannak hozzánk, annál jelentősebb ez az eltérés, így agyunk megkapja azokat az információkat, ami alapján végül megéljük a helyzet térbeli voltát, hatékonyabban észleljük a tárgyak távolságát, mint ha csupán a perspektívára, árnyékokra támaszkodhatnánk. A lencsetávolság persze kisebb, mit egy emberi szempár tengelytávolsága, de ez amúgy is egyénenként eltérő. Kis digitális rásegítéssel a valósághoz közel álló hatás érhető el, a síkok mozgatásával az utófeldolgozás során fokozható vagy enyhíthető a hatás.

 

 

Hogyan kell felvenni és lejátszani?

 

Amúgy maga a felvétel és visszanézés úgy zajlik, mint eddig. Rendszerint memóriakártyára vagy a kamera belső memóriájába kerül a 3D felvétel MP4, MOV vagy AVCHD formátumban. De mindegy is, elég a kártyát bedugni a TV kártyaolvasójába (vagy USB kábellel csatlakoztatni a kamerát), elindítani a videolejátszót és indulhat a mozi. Ha azt látnánk, hogy nem látjuk a 3D-t, akkor ellenőrizzük, hogy 3D üzemmódban van-e a tévé, ennek indíására rendszerint külön gomb szolgál a távirányítón. Megeshet, hogy a tévé nem ismeri fel automatikusan, hogy 3D-ként kellene értelmeznie egy felvételt és a bal és jobb képet egymás mellé teszi a képen. Ilyenkor manuálisan kell kérnünk a side-by-side módot a 3D kézi beállítások (3D options) menüben.

 

Toshiba Camileo Z100

 

A PC World 3D kamera nagytesztjének készítése során bukkantunk rá a Toshiba Camileo Z100-ra, mely igen jó példa egy megfelelően sikerült 3D fogyasztói kamerára. Ránézésre a szokásos cső-kamkorder kinézete van, az egy nagy lencse helyett azonban természetesen két kisebbel szembesülünk.

 

 

Két 5 megapixeles képérzékelővel rendelkezik a Camileo Z100, mindkét szenzor dolgozik, amikor 3D felvételeket készítünk, de csak egyik (a bal) van használatban 2D felvételeknél. Full HD 2D és Side-by-side 3D videofelvételeket készít, azaz a bal és jobb szemnek szánt kép egymás mellé zsúfolva szerepel egy Full HD kockán belül. Ugyanakkor a 3D fotóknál mindkét szem megkapja a teljes Full HD felbontást. A felvételek SD/HC/XC kártyára készülnek, a Z100 belső memóriája elhanyagolható.

 

Az állóképek alapbeállításokkal 5 megapixelesek, amúgy kérhetünk interpolált, nagyobb fotókat is. A BSI CMOS technológia révén a fotók jobbak, mint amiket a gyártó CCD alapú videokameráitól megszokhattunk, de azért nem kimagaslóak, jobban megnézve szembesülhetünk a zajszűrés romboló hatásával. A Toshiba előző Full HD modelleihez képest jobb dinamikát és fényérzékenységet kapunk 2D felvételeknél és szebb részleteket is, de beltéren, a szokásos gyenge otthoni lámpafényben nem nyújt ideálisat a készülék, se 2D se 3D módban. Ha kicsit több fényt biztosítunk, vagy kültéren használjuk, akkor viszont elég jó felvételeket produkál.

 

Szinte teljesen automatikus a készülék, legfeljebb a digitális stabilizátort, arcérzékelést és segédfényt állíthatjuk az érintőképernyős menüben. Magán a gépházon csak a mutatóujjra eső zoom billentyű, egy fotó gomb és 3D váltógomb jut némi szerephez. Pofonegyszerű használni, csak célra tarts és tűz.

 

 

A 60 000 Ft-os ár mellett a 3D kijelzőt a Toshiba esetében jelentős extrának soroltuk be. Ugyanazt a technológiát alkalmazza, mint a Toshiba 3D-s noteszgépe is, azaz itt szemüveg nélkül érvezhetjük a térhatást – ha jó szögből és távolságból nézzük a panelt. A technológia ugyanis még nem egészen tökéletes, olykor korrigálnunk kell a nézőpontot ahhoz, hogy ne legyen szellemkép a 3D-ből, de a hatás tagadhatatlan.

Érezhető az optikai képstabilizátor és az optikai zoom hiánya a Z100 használata közben, a kép olykor kicsit ugrálhat, ha nagyítással próbálkoznánk, akkor pedig nagyon ugrálni fog. Ugyanakkor 2D-s elődeihez képest továbblépést jelent képminőségben és árához képest épp eleget nyújt ahhoz, hogy gyenge pontjait elnézzük neki, jó szívvel ajánljuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.