Hirdetés

LAN a konnektorban: devolo dLan duo teszt



|

A HomePlug technológia révén a minden lakásban kiépített 230 voltos elektromos hálózat vezetékein forgalmazhatunk adatokat, kipróbáltuk az alapkészletet.

Hirdetés

Érdekes módon itthon nagyon kevesen használják a HomePlug rendszerű megoldásokat helyi hálózat kiépítésére, pedig ez a technológia érdemel némi figyelmet. A HomePlug technológia révén a minden lakásban kiépített 230 voltos elektromos hálózat vezetékein forgalmazhatunk adatokat. Olyan helyen lehet ez nagyon előnyös, ahol nincs mód kábelezésre – patinás, műemlék jellegű üzlethelyiségek, albérlet – és a vezeték nélküli hálózattal nem érünk el elég jó eredményt. A Wi-Fi csődöt mondhat rádiózavar miatt, illetve a két emeletet elválasztó vasbeton födém is a használhatatlanságig árnyékolhatja a jelet.



A modern HomePlug adapterek belépő szintű képviselője a devolo dLAN duo, melynek Starter Kit változatát próbáltuk ki, a készlet két egységet tartalmaz. A dLAN duo egységek olyanok, mint egy elektromos adapter, de emellett egy Ethernet (RJ45) és egy USB csatlakozást is tartalmaznak. Üzembe helyezésük nagyon egyszerű, pusztán a fali elektromos aljzatba illesztve működésbe lépnek és megtalálják egymást, hálózati összeköttetést hozva létre a két (vagy további adapterek beállításával akár több) konnektor között. Ethernet kábel segítségével hálózati átkapcsolóhoz, internet átjáróhoz vagy közvetlenül számítógéphez csatlakoztathatók. Közvetlen PC összeköttetéshez használhatjuk az USB-t, ekkor azonban telepítenünk kell a meghajtóprogramokat, amiket Windows rendszerekhez CD-n mellékelnek.

 

 

devolo dlan-duo_.jpg

 

Ha Starter Kit-et vásárolunk, akkor akármilyen kezdők is legyünk, el fogunk boldogulni a beüzemeléssel. Egy szokásos otthoni hálózaton – akár útválasztóval, átkapcsolóval kombinálva – összefütyül a két adapter és gyakorlatilag nincs más dolgunk. Ha több, mint két pontról szeretnénk hozzáférni a hálózathoz dLAN adapterrel, akkor továbbiakat is üzembe állíthatunk. Ha biztonságosabb átvitelt szeretnénk, akkor az alapértelmezett, minden terméknél azonos jelszót érdemes átállítani a mellékelt szoftverrel, melynek az egyes adapterek biztonsági azonosítószámait (ID) kell megadnunk.



A HomePlug 1.1 szabványt támogatja a dLAN duo, aminek elméleti maximális sebessége 14 Mbps. Tesztünk során egy 174 megabájtos tesztállományt 5 perc 17 másodperc alatt sikerült átmásolnia, vagyis valóban komótosan dolgozik, nagy állományok mozgatásához inkább az eggyel erősebb modell, a dLAN Highspeed Ethernet II javasolt, mely 85 Mbps névleges sávszélességet biztosít. A 14 Mbps tehát nem sok, de arra kifejezetten elég, hogy megosszuk segítségével a szélessávú internetet otthon, ma még az internet hozzáférések döntő többsége nem meríti ki ezt a teljesítményt. Akár internetes csatákat is vívhatunk a dLAN duo révén kiegészített hálózaton, csak a sávszélesség és nem a válaszidő korlátozott.

 

dlan-duo-slots_.jpg

 

Nagyon hasznos lehet egy dLAN duo készlet nem csak otthon, de olyan helyeken is, ahol nincs lehetőségünk egy kábelcsatorna falra rögzítésére sem. Ilyenek a műemlék jellegű épületek (tipikusan múzeumok), egy kényesebb albérlet vagy egy bérelt iroda szigorú tulajdonossal. Ha internet hozzáférést biztosítunk és csak hagyományos, irodai dokumentumokat osztunk meg néhány gép között a hálózaton, akkor elég lehet a dLAN duo teljesítménye is. Nagyobb mennyiségű adat forgalmazásához elérhetők erősebb, 85 és 200 Mbps névleges átviteli sebességű modellek és készletek is, és nagy felbontású videojel átvitelére is létezik HomePlug megoldás.

 

 

Értékelés

 

devolo dLAN duo Starter Kit

  • Előny: Szerelésmentes hálózatépítés, a Wi-Fi-nél jobb biztonság, olcsó HomePlug eszköz
  • Hátrány: Kis adatátviteli teljesítmény
  • Teljesítmény: 2,5
  • Szolgáltatás: 3,5
  • Ár/érték: 4
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.