Hirdetés

Mennyibe kerül valójában egy okostelefon?



|

Utánaszámoltunk a szolgáltatók hangzatos ígéreteinek, íme a rideg tények!

Hirdetés

Az okostelefonok iránt napról-napra nő a piaci igény, hiszen a jelenlegi technikai színvonal mellett már nem csupán többet tudnak hétköznapi társaiknál, hanem esztétikai szempontból is megállják a helyüket.

 

htc_hero.jpg

 

Viszont egy dolgot megörököltek őseiktől: ez pedig a magas ár. Ennek oka nyilvánvaló: sok olyan alkatrész kerül beléjük, amelyek az átlagos mobilokban még nem terjedtek el - ilyen például az érintőképernyő, a Wi-Fi, a GPS, és talán még a HSDPA is -, ezek pedig nem olcsóak. Erre rájön a tervezési költség: minél több hardver van a gépben, annál több időt és pénzt emészt fel a fejlesztés, amelybe természetesen a megfelelő szoftvert is bele kell számolni.

 

Ha már legyártották a készüléket, akkor erre rájön a gyártó részéről a profit. Ezután megveszik a mobilszolgáltatók, akiknek pluszban ki kell fizetniük a járulékos költségeket - adó, szállítás -, és persze ők is rászámolják a nyereségüket.

 

apple-iphone-3g-s-1-fokusz.jpg

 

Így nem meglepő, hogy ezek a készülékek valóban nagyon drágák - legalábbis egy átlagos magyar pénztárcához viszonyítva mindenképp. Most azt szeretnénk röviden megvizsgálni, hogy ha valaki vásárolni készül egyet, akkor milyen költségekre számíthat.

 

Természetesen - hogy fair legyen az eljárás - a három magyar mobilszolgáltató kínálatából 1-1 csúcsmobilt választottunk: a T-Mobile-tól nem meglepő módon az Apple iPhone 3GS-t, a Pannontól a Nokia N97-et, a Vodafone-tól pedig a pár napja debütált HTC Hero-t - utóbbiról nemsokára részletes teszttel is jelentkezünk.

 

nokia_n97_02_k.jpg

 

Mivel itt csúcsmobilokról van szó, nyilvánvalóan olyan konstrukciókat válogattunk össze, amelyekhez tartozik mobilnet is, vagy választható melléjük. Sajnos a Pannon 60 díjcsomag mellé nem lehet 1 gigabájtos adatforgalmú internet-csomagot kérni, mint a többi szolgáltató esetében, de a cikk célja nem is a konkrét összehasonlítás. Természetesen megpróbáltuk a lehető legkedvezőbben párosítani a szolgáltatásokat.

 

A másik két szolgáltatónál azért esett az 1 gigabájtos csomagra a választás, mert amennyiben a mobilnetet arra kívánja használni az ügyfél, amire azt kitalálták, akkor elégnek kell lennie. A másik kritikus pont, hogy ezeknek a csomagnak van elfogadható ár/érték arányuk, bár nyilvánvalóan lehet nagyobb adatmennyiségű csomagokat is választani: ez csak az előfizetőn múlik. Mi ezekkel számoltunk, mert alkalmasak arra, hogy utazás közben is lehessen levelezni, bár netezésre tényleg csak rendkívül korlátozottan használhatóak.

 

nm-fokusz-havidijak-2.png

 

 

Most nem szeretnénk a mobilok műszaki jellemzőiben elmélyedni, a gépek nevére kattintva meg lehet tekinteni a specifikációkat. Jelen esetben mondhatni, hogy egy táblázat többet mond minden szónál: hadd beszéljen hát!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.