Hirdetés

Miért torrentezünk?



|

Sokan sokféle ok miatt töltenek le filmeket illegálisan, azt azonban kevesen gondolják, hogy vannak olyanok is akik azért csinálják, mert nincs számukra megfelelő fizetős szolgáltatás.

Hirdetés

0717torrent00.jpg
Félreértés ne essék, nem (divatos szóval élve) dekriminalizálni szeretném a Bittorrent hálózaton keresztüli filmletöltést, csak szeretném felhívni a filmforgalmazók, jogvédők és egyéb szervezetek figyelmét arra, hogy a megfelelő szolgáltatás beindításával plusz bevételhez lehetne jutni olyanoktól, akik ma semmit sem fizetnek a filmekért.


A legegyszerűbb, ha a saját példámból indulok ki: Átlagos felhasználó vagyok, átlagos mennyiségű szabadidővel, amibe hetente egy, maximum két film megnézése fér bele. A mozizásról már rég leszoktam, egyrészt azért mert egy kétfős mozizást ma ötezer forint alatt nem lehet megúszni, másrészt (és ez a nagyobb probléma), hogy legutolsó három alkalommal az „úri közönség” valamelyik ragja hangosan telefonált, röhögcsélt vagy éppen rugdosta a székem hátát. Akkor fogadtam meg, hogy jó darabig nem megyek moziba, más úton kell beszereznem a heti filmadagomat. A tévében ugyan néha-néha el lehet csípni egy megnézésre érdemes filmet, de véleményem szerint a „offline” televíziózás mint olyan a végét járja, várni, hogy jöjjön film, amit céleszköz nélkül megállítani sem lehet – efölött az „üzleti modell” fölött már rég eljárt az idő.


Kipróbáltam a „hagyományos” videotékák leszármazottait, a DVD-kölcsönzőket is. Az elmegyek-kiválasztom-hazaviszem-megnézem-visszaviszem módszernél ugyan egy fokkal kényelmesebb az offline és az online tékákat ötvöző DVDrent szolgáltatás, amelynél a weboldalon kiválasztom, hogy mit szeretnék nézni, majd a futár hozza és viszi a korongokat, de ez is iszonyatosan kényelmetlen. Amint a kívánságlistánkon található összes film elérhetetlenné válik (mert éppen másnál van), akkor megy el az ember kedve az egésztől. A sugárzott televíziózáshoz hasonlóan, 2008-ban a korong alapú filmkölcsönzés is elavult, főleg akkor, amikor (akár nagy felbontású) filmek valósidőben történő megtekintéséhez is elegendő sávszélesség áll az ember rendelkezésére.


Ezzel el is érkeztünk mondanivalóm lényegéhez: nyilvánvaló, hogy a jövő az online, on-demand, filmkölcsönzésé és filmvásárlásé, a probléma csak az, hogy nincs olyan legális, fizetős szolgáltatás, amely a felhasználók teljesen jogos igényét kielégítené, így jutnak el a torrentezéshez. Bizonyos szempontból torrentezni nagyon egyszerű, néha azonban elég macerával jár csak azért, hogy az ember megnézhessen egy filmet. Megfelelő trackert kell keresni, kodekeket vadászni, nyelvtudás hiányában feliratok után kutatni. Az előnyei azonban egyértelmű: óriási „választék”. Ha egy online filmkölcsönző nagy választék mellett kiküszöbölné a torrentezés kellemetlenségeit, akkor esküszöm, hogy soha nem mennék a torrent trackerek közelébe. 

 

0717torrent01.jpg

 

A lehetőség adott, tessék megvalósítani a „tökéletes” internetes filmkölcsönzőt, biztos vagyok benne, hogy rengetegen lennének rá vevők. És hogy milyen lenne ez a tökéletes filmkölcsönző? Pár jó tanács, csak úgy ötletszerűen.
A hatalmas választékról már beszéltem, a torrentnek köszönhetően rengeteg olyan nagyon jó filmet láttam, amelyeket itthoni mozikban nem játszottak és nem is fognak játszani soha, természetesen a tévékben sem látható és persze tékába se jut el.


A kölcsönzött filmet szabadon választott operációs rendszer alatt, tetszőleges médialejátszó alkalmazással vagy általam szabadon választott eszközön tudjam megnézni. Mikor értik már meg, hogy a különböző „jogkezelő rendszerek”, régiókódok és egyéb korlátozások csak a becsületes felhasználóknak jelentenek kellemetlenséget, a kalózok magasról tesznek az egészre.
HD felbontás. A csapból is ez folyik, az online  filmkölcsönzők általában széttömörített, a DVD-nél is rosszabb minőséget nyújtanak.


Lehessen szabadon választani a magyar és az eredeti hangsáv között, természetesen a magyar nyelvű felirat is alap kellene, hogy legyen. Vannak akik a szinkronos, vannak akik pedig az eredeti nyelvű filmeket szeretik.


Nyilvánvaló, hogy nem lenne egyszerű feladat a fenti feltételeknek megfelelő kölcsönzőt elkészíteni és üzemeltetni. De a kiadók és a forgalmazók hiába ragaszkodnak foggal-körömmel a régi, elavult üzleti modelljükhöz, ezt nem várhatják el a felhasználóktól, akik egyre kényelmesebbek lesznek és egyre inkább szeretnék kihasználni a fejlett technológiákat is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.