A Samsung és az olcsó okostelefonok

A koreai gyártó 2013-ban az okostelefonok iránti kereslet visszaesésére számít a fejlett piacokon, ezért több figyelmet fordítana a várhatóan idén is dinamikusan növekvő fejlődő piacokra, ahol csak az olcsó eszközökkel lehet hódítani. A Samsungnak a mainál sokkal jobb ár/teljesítmény arányú készülékekkel kell előállnia...

A globális okostelefon piacból birtokolt közel 30 százalékos részesedésével a világ legnagyobb gyártójának címét kiérdemlő Samsung talán az utolsó elektronikai óriáscég, amelyről bárki azt gondolná, hogy aggodalommal tekint a jövőbe. Nos, aggodalomról természetesen szó sincs, ám a DigiTimes című közismert tajvani hírportál úgy értesült egyes iparági forrásaitól, hogy a Samsung 2013-ban az okostelefonok iránti kereslet enyhe visszaesésére számít a fejlett piacokon – éppen egy olyan évben, amikor egymás után jelennek meg a színen az újabbnál újabb felsőkategóriás eszközök. Bár a kilátások semmiképp sem nevezhetők drámainak, a koreai gyártónak mielőbb fel kell készülnie az új helyzetre, és meg kell találnia azokat a kitörési pontokat, amelyek segíthetnek elkerülni, hogy fejlődésének elképesztő üteme egy pillanatra is megtorpanjon.

 

A Samsung és az olcsó okostelefonok 1

 

Galaxy S Advance

 

A legkézenfekvőbb kitörési pontnak a várhatóan 2013-ban is dinamikus növekedést produkáló fejlődő piacok megcélozása látszik, ahol a vásárlók leginkább a belépő szintű okostelefonokat keresik. Az ebben a kategóriában kevésbé jól szereplő Samsung számára azonban ez korántsem lesz egyszerű feladat, mivel az olcsó eszközök szegmensében rendkívül kegyetlen árverseny uralkodik, a gyártók ráadásul egyre kevésbé engedhetik meg maguknak, hogy a teljesítményen spóroljanak, hiszen a vásárlók már ebben a kategóriában sem elégednek meg akármivel. A belépő szinten régóta nagyon aktív kínai gyártók (Huawei, ZTE, Lenovo), illetve az LG és a Sony jelenleg sokkal kedvezőbb ár/teljesítmény arányú készülékekkel vannak jelen a piacon, mint amilyenek a Samsung olcsó (vagy legalábbis annak szánt) okostelefonjai – és ez bizony az értékesítési adatokon is meglátszik.

 

A Samsung és az olcsó okostelefonok 2

 

Galaxy S II Plus

 

A Samsung tehát semmiképp nem engedheti, hogy riválisai föléje kerekedjenek az egyre fontosabbá váló kategóriában – főleg, hogy idén a drágább eszközök iránti igény csökkenése várható – ezért a mainál ütőképesebb termékekkel kell előállnia. A koreai gyártónál úgy látják, hogy az ár/teljesítmény arány növelésének leghatékonyabb módja az lenne, ha harmadik féltől származó lapkakészleteket alkalmaznának olcsóbb modelljeikben. A Samsung tulajdonképpen már ma is használja az ST-Ericsson NovaThor platformját a Galaxy S Advance, Galaxy Beam és Galaxy Ace 2 okostelefonokban, a Broadcom megoldásait a Galaxy S II Plusban és a Galaxy Y Duosban, valamint természetesen a Qualcomm chipjei is megtalálhatóak egyes termékeiben. Ezúttal azonban még jobban elmélyítené kapcsolatát e három vállalattal, és még olcsóbb chipeket állíttatna elő, illetve esetleg a kínai lapkagyártók ajánlatait is megfontolná.

 

A Samsung és az olcsó okostelefonok 3

 

Galaxy Y Duos

 

Joggal merül fel persze a kérdés, hogy a Samsung miért nem képes saját maga előállítani az olcsó, mégis komoly teljesítményű rendszerchipeket, amikor a lapkatervezés terén is bizonyította már rátermettségét a legjobbak között számon tartott Exynos családdal. Nos, a magyarázat valószínűleg abban keresendő, hogy az Exynos mobil processzorok eddig szinte kivétel nélkül a gyártó legerősebb, felsőkategóriás eszközeiben lapultak, és ezen a gyakorlaton a Samsung nem is kíván változtatni. Elméletileg egy kifejezetten olcsó széria kifejlesztése is járható út lenne, de egyáltalán nem biztos, hogy megérné a befektetett pénzt és energiát (és idő sincs rá nagyon), ráadásul a kizárólag lapkagyártással foglalkozó cégek minden bizonnyal költséghatékonyabb megoldásokat tudnak kínálni a Samsung számára.

A legjobb kínai okostelefonok 2015-ben - második rész

Mutatunk néhány újabb olcsó, de jó kínai készüléket.

Jövőre jönnek a tízmagos processzorú mobilok

A MediaTek Helio X20-ban szimultán is működhetnek a feldolgozók.

comments powered by Disqus