Hirdetés

Az elérhető almás alternatíva - Alcor Zest Q813I teszt



|

Nincs egyedi formája, de így is csábító ajánlat az Alcor Gems 7,9-es prémium táblája.

Hirdetés

A korai programnyelvvel azonos csengésű nevet viselő cég, az Alcor táblagépeiről hazánkban eddig nem igazán volt ismert, hiszen mindössze csak a Zest D740 volt elérhető. A helyzet úgy tűnik változhat, mivel kapásból két felső kategóriásnak titulált géppel lepték meg a piacot. Az Alcor Gem prémium sorozat 7,9- és 9,7 hüvelykes táblája a specifikációk alapján elég jól sikerült ahhoz, hogy az elkövetkezendő időszakban számos felhasználó szerethessen beléjük. Nekünk is emiatt váltak érdekessé. Persze kíváncsiak voltunk arra is, hogy az eddig főleg médialejátszókat, digitális képkereteket, set top boxokat és GPS navigációt gyártó kínai cég milyen felhasználói élményű táblákkal próbálja elcsavarni a tabletek iránt fogékony felhasználók fejét.

Hirdetés

A tesztidőszak alatt a kisebbik táblagépet, a Q813I-t első, távoli pillantásra pár ismerősöm és néhány kollégám az iPad Minivel keverte össze. Az almás termék neve azonban nem tudatlanságuk miatt rezgette meg a hangszálaikat, csupán azért mert sok a közös vonás.

 

 

Külső

Az Alcor Zest Q813I elsőre a külseje miatt lehet vonzó. A 7,2 milliméter vastagságú, lekerekített sarkú, tenyérbe simuló fém ház azonban nem csak a szemnek tetszetős, a tapintása is kellemes. Vitathatatlan, hogy a dizájn és már-már a hátlapra kerülő fizikai vezérlőgombok elsődleges célja az, hogy az iPad Mini vitorlája mögül kifogja a szelet. A kirakatokban vagy a polcokon ülve vonzó kialakítása bárki tekintetét elcsalhatja és nem csak a kollégáim téveszthetik össze a cupertioni cég termékével. Közelebb érve ugyan látszik a turpisság, de ekkor már az árcédula látványa kezd hatást gyakorolni az agyunkra. Bekapcsoljuk a gépet, nyomogatjuk, nézzük mennyire fürge az Android 4.2 és elcsodálkozunk, hogy milyen jól fest az 1024×768 pixeles IPS kijelző, illetve mennyi csatlakozót kapott a készülék.

A külső vizslatása során a szerkesztőségben pár apróságot nehezményeztünk. Előfordulhat, hogy a tesztkészülék hibája, de a kijelző körüli apróbb illesztési hézagok és a enyhén kotyogó fizikai vezérlőgombok kissé csökkentették a tábla minőségi érzetét. Apróságok ezek, de az összképen rengeteget változtathatnak. Minderről persze megfeledkeztem, mikor a Q813I-t útközben vagy otthon a fotelban elnyúlva hű tartalomfogyasztó társként kezdtem el használni. Először enyhén szokatlan volt a gombok elhelyezése, máshol keresgéltem, de pár eltévesztett mozdulat után ráállt a kezem.

Vitatható, hogy mekkora méretig marad hordozható egy táblagép, de annyi biztos, hogy a 7,9-es képátmérővel sem az Apple, sem az ő példájukat követő cégek nem lőttek mellé. A szépen terjedő 7 hüvelykes gépekkel szemben a majdnem egy collal nagyobb kijelzőjű masina megjelenítőjén több tartalom tárul a szemünk elé, kevesebbszer kell lapoznunk, görgetnünk, így kényelmesebb az olvasás, a böngészés és a játék is.

 

 

Kijelző

Méretén túl a kijelző fényereje sem mellékes. Odakint különösen fontos, hogy napsütötte időben is látható maradjon a tartalom. Közvetlen napfényben az Alcor Q913I esetében - rengeteg mobilhoz hasonlóan – nem lesz szerencsénk, de nagy testvéréhez képest még így erősebb fényerőt delegál, melynek köszönhetően enyhén árnyékos helyre vonulva már minden láthatóvá válik. A kép kontrasztos, a színek azonban enyhén túlszaturáltnak tűnnek. A betekintési szög a panel technológiájából adódóan nagy, 1024×768 pixeles felbontása a mai tendenciák mellett azonban gyérnek tűnhet. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy nincs mindenkinek szüksége fullHD-ra, ekkora képpontsűrűségen is élvezhető marad a tartalom, ráadásul egy korosodó grafikusmaggal ellátott SoC is értékelhető sebességgel képes a kijelzőre rittyenteni az erőforrásigényesebb játékok vagy alkalmazások képeit.

 

 

Vas

Jelen esetben hasonló a helyzet, illetve az is igaz, hogy az iPad minik első szériája szintén hasonló felbontású panelt dolgoztat. Az utóbbitól most tekintsünk el és kukkantsunk be a burkolat alá, ahol a bőséges, 2 gigabájtnyi DDR3 rendszermemória mellett egy RockChip RK3188-as lapkát találunk. A 2013 második negyedévében bemutatott, 28 nanométeres gyártási technológiával készült kínai SoC egy négymagos (Cortex-A9), ARMv7 utasításkészletű, 1,6 GHz-en pörgő processzort és egy 533 MHz-en zümmögő négymagos Mali-400 GPU-t kapott, melyek együttes erővel az eddigi etalonnak és könnyen elérhető minőségi táblagépnek számító 2012-es Nexus 7-hez képest látványosnak nem mondható, de mérhető javulást produkálnak. A számok árulkodnak ugyan, de felhasználóként maximum tranzisztor lábméregetéskor fontosak. Ettől lényegesebb, hogy mit érzékelünk.

 

 

Teljesítmény

Szokásosnak mondható apró akadásokat, de ettől eltekintve folyamatos, kellemes felhasználói élménnyel szolgál a tablet. A kedvelt alkalmazások gyorsan szaladnak, az alacsony felbontásnak köszönhetően az izmosabb GPU-t igénylő játékok is kiválóan pörögnek. A 4:3-as képarány miatt egyes esetekben pár bevillanás során érzékelhető a 16:9-es kijelzőre szabott tartalmak átrenderelése, de szerencsére ezzel a jelenséggel ritkán találkozunk, ha meg mégis, pillanatokkal később már nem is fogunk emlékezni rá.

Egy táblagép esetében is lényeges, hogy mennyi tartalmat pakolhatunk a készülékre. Az Alcor Zest 16 GB-os belső tárhelye a mindennapokra tökéletesen elegendő lesz, pláne úgy, hogy egy 32 GB-os microSD kártyával bővíthető. Az utóbbira átmozgathatjuk a médiatartalmainkat, így bőven marad hely az alkalmazások számára, melyeket szinte bárhonnan letölthetünk a Google Play áruházból a gép Wi-Fi 802.11 b/g/n modulja segítségével. A készülék 3G támogatást közvetlenül nem kapott, de az OTG képes USB aljzaton egyes külső modemek nem csak csatlakoztathatók, de még használhatjuk is őket. Nem a legelegánsabb megoldás, de valljuk be szükség esetén nagyon is jól jöhet.

Képminőség

Az Alcor Zest Q813I képalkotási teljesítményére túl sok szót nem fecsérelnék. Alkalomadtán jól jöhet az előlapi 2 MP-es és a hátlapi 5 MP-es modul, de művészképre hajazó alkotások ezzel maximum tökéletes fényviszonyok mellett készíthetők. A megszületett képeket a mini HDMI csatlakozónak hála akár egy monitoron vagy egy tévén is megoszthatjuk a többiekkel, de arra buzdítanánk minden leendő tulajdonost, hogy az ezzel készült tartalmakat inkább csak a táblagép kijelzőjén mutogassák, mivel ott még élvezhető marad.

 

 

Üzemidő

A mindössze7,2 milliméter vastagságú ház meglepően nagy kapacitású, 5000 mAh-as akkumulátort rejt magában, ami hosszú üzemidőt vetít előre. Filmezés, böngészés és alkalmi alkalmazásfuttatás mellett már kiderül, hogy a tábla 7 óráig gond nélkül elzötyög, míg a hardvert forrósító játékok terhe alatt maximum 5 és fél óráig bírja. Ez azért nem rossz. Az egyedüli problémát a töltés jelentheti, de ez is csak akkor, ha nem hordozzuk magunkkal a táblagép saját adapterét.

 

 

Összegzés

Pár apróságtól eltekintve egy igazán szerethető táblagéppel állt elő az Alcor. Formajegyek tekintetében ugyan nem sok újat hoztak, érezni hogy más gyártó nyomdokaiba lépve próbálják bővíteni a vevőkört, de ehhez azt is hozzá kell tennünk, hogy az iPad mini árának töredékéért kapunk egy legalább olyan jól használható készüléket. Tény, hogy az ökoszisztéma nem azonos, de a személyre-szabhatóságot kedvelők körében a stock android rendszer tökéletesen megteszi majd. A Q813I teljesítménye magáért beszél, a képe szép, az üzemideje megfelelő, ráadásul még csak nem is kell őrjítően sokat fizetnünk érte. Nekünk tetszett, ezért ajánljuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.