Hirdetés

Energizer: trójai került az akkutöltőbe



|

Kellemetlen meglepetést okozott a hazánkban is kapható töltő szoftvere.

Hirdetés

Az eldobható elemek és akkumulátorok piacán nagy nevet szerzett Energizer igen kínos problémával került szembe: a DUO USB nevű töltőjük szoftvere kártékony kódot tartalmazott. Az eszköz USB-porton csatlakozik a számítógéphez, és az ezen keresztül nyert energiával látja el a hozzá csatlakoztatott akkukat.

 

energizer-duo-usb-battery-charger.jpg
 

Jár mellé egy szoftver is, amellyel nyomon lehet követni a hozzá csatlakoztatott telepek energiaszintjét, Windows és Mac OS operációs rendszerek alatt is. A trójait csak az előbbi tartalmazta, és a cég jelen pillanatban dolgozik annak kiderítésén, hogy milyen módon, és kinek sikerülhetett beilleszteni a gépeken hátsó kaput nyitó programot a telepítőkészletbe.


Ami igazán kínossá teszi az ügyet, hogy nem csak az eszközhöz mellékelt szoftver volt fertőzött, hanem a vállalat weboldaláról is ezt a verziót lehetett letölteni - természetesen már eltávolították. Még nem érkezett hír arról, hogy mikortól kezdve állt fenn a probléma, és nagyjából hány vásárlót érinthetett: a DUO-t 2007-től kezdve az USA-ban, Ázsiában és Európában is árulták, hivatalosan múlt péntekig - itthon még kapható.


A problémát szerencsére könnyedén meg lehet szüntetni: egyszerűen csak el kell távolítani a mellékelt szoftvert, vagy alternatív megoldásként a Windows „system32" mappájából törölni kell az „arucer.dll" nevű állományt, majd újra kell indítani az operációs rendszert. A kártevő egyébiránt a 7777-es TCP-portot figyeli, és utasításra lényegében bármit végre tud hajtani: a beállítások módosításán kívül újabb állományokat is képes letölteni, vagy akár lopott adatokkal láthatja el a készítőjét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.