Hirdetés

Keresem az utam - TomTom GO 910 teszt



|

A kifejezetten autós használatra készült GO 910 a TomTom jelenlegi csúcsmodellje.

Hirdetés

A TomTom Amerikában és Nyugat-Európában már évekkel ezelőtt letette névjegyét. A késői hazai bevezetésnek igen prózai oka van: kis piacnak számítunk, ezért nem készült hozzá eddig használható magyarországi térképszoftver. A navigációs készülék mostani szoftvere már hazánkban is eligazítja az utazókat, ám mindezt többnyire csak utcaszinten teszi. Házszámszintű tájékozódást egyelőre csak Budapesten és néhány nagyobb városban tesz lehetővé. Magyarország térképe Nyugat- és Közép-Európa részeként szerepel a csomagban, amely ezek mellett Észak-Amerika, Guam és a Kanári-szigetek térképét tartalmazza.

 

A készüléken mindössze egyetlen, a bekapcsolásra alkalmas gomb található: a továbbiakban az érintőképernyőről kell intézni mindent. A képernyő kezeléséhez egyetlen célszerszámra lesz szükség: ujjunkra. Az ikonok méretét remekül eltalálták, és a kijelző is elég érzékeny, így a használat szinte gyerekjáték. A menü elrendezése jól sikerült, némi gyakorlás után már az az érzésünk, mintha egész életünkben ezt használtuk volna. Amennyiben nincs kedvünk a képernyő simogatásához, akkor a mellékelt távirányító lesz segítségünkre. A távvezérlő egészen egyszerű kivitelű; eleinte kritikus szemmel néztük, azonban a használat során teljesen pozitív kép alakult ki bennünk róla.

tomtom go 1.jpg

 

A GO 910-et várakozásainknak megfelelően igen erős antennával szerelték, teljesítménye jóval felülmúlja az egyszerű PDA hasonló képességét, tesztünk során remekül irányított a város forgatagában. Persze nem csupán egy mezei navigációs eszköz -- annál jóval többre képes, főként Bluetooth csatolójának köszönhetően. Telefonhoz csatlakoztatva használható kihangosítóként, hívás kezdeményezhető és fogadható rajta, sőt még SMS-t is küldhetünk vele. Ha már rákapcsoltuk a telefont, akkor érdemes áttekinteni a TomTom Plus nyújtotta további szolgáltatásokat.

 

A Plus szolgáltatások többségének igénybevételéhez működő internetes telefonkapcsolatra van szükség. Többek között van időjárás-előrejelző, forgalomfigyelő, valamint közvetlen telefonos kapcsolatot létesíthetünk a POI-k között található éttermekkel és szállodákkal. A Plus némely szolgáltatásai igencsak hasznosak és remekül működnek -- a probléma csupán az, hogy nem hazánkban, hanem egyelőre csak Nyugat-Európában és Amerikában. A jelenleg még nem elérhető szolgáltatások egyik fele a kis piacra vezethető vissza, míg más részeihez, például a forgalomfigyelőhöz hiányzik az infrastruktúra.

tomtom menu.JPG

 

A készülék képnézegetőként és MP3-lejátszóként egyaránt használható. 20 gigás merevlemezén a térképek mellett rengeteg zeneszámot vagy képet tárolhatunk. Dalokat PC-re csatlakoztatva tölthetünk rá, a mellékelt TomTom Home szoftver segítségével. Az iPod-tulajdonosoknak örömhír, hogy kedvencüket összekapcsolhatják a GO 910-zel, és útközben a TomTomon keresztül élvezhetik a zenét.

 

A TomTom GO 910 professzionális navigációs eszköz, amely jóval több szolgáltatást nyújt, mint az átlagnavigátorok, és ennek fényében az ára sem olyan vészes. Ám a térképszoftver jelenlegi tudásának és a pluszszolgáltatások itthoni használhatóságának fényében mégis magasnak tűnik az ára, ezért jelen állapotában főként azoknak ajánljuk, akik sokat utaznak nyugatra, illetve az Egyesült Államokba, hiszen csak ők tudják kiaknázni a GO 910 összes képességét.

 

Adatok:

  • Négyhüvelykes 480×272 felbontású kijelző
  • 400 MHz-es proceszzor
  • 64 MB RAM
  • 20 GB-os merevlemez
  • SiRFstarIII GPS-vevő
  • Beépített Bluetooth csatoló
  • Érintőképernyős kezelés
  • Távirányító mellékelve
  • Magyar nyelvű kezelőfelület

 

 

Előny: Erős antenna, számos hasznos kiegészítő szolgáltatás

Hátrány: Hazai viszonylatban csak közepes részletességű térképszoftver

Teljesítmény: 93

Szolgáltatás: 81

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.