Hirdetés

Korlátozott lehet az ingyenes EU roaming



|

A szolgáltatóknak várhatóan csak évi 90 nap ingyen barangolást lesz kötelező biztosítaniuk.

Hirdetés

Az Európai Bizottság több évnyi előkészítő munka után 2015 közepén bejelentette, hogy 2017. június 15-től kezdődően megszűnik az Európai Unión belül a roamingdíj. Sajnos ez a fenti formában várhatóan mégsem fog megvalósulni, az EB legújabb konkrét szabályozási javaslata ugyanis évente csak 90 nap ingyenes barangolás biztosítását írja elő a mobilszolgáltatóknak, bár ettől az ügyfelek javára eltérhetnének a távközlési cégek.


Hirdetés


Ezen túlmenően a javaslat szerint az ügyfeleknek 30 naponta legalább egyszer fel kellene csatlakozniuk a mobilszolgáltatójuk belföldi hálózatára, különben a távközlési szolgáltatójuk megkezdhetné a roamingdíjak kiszámlázását. Ez független attól, hogy még nem futottak ki a kötelezően biztosítandó 90 napból. Végül érdekes, hogy barangoláskor a szolgáltatók korlátozhatnák a hívásokat és az adatforgalmat, azonban a konkrét limitek megállapításakor az ügyfél tarifacsomagját használók átlagos belföldi mobilhasználati szokásait kellene alapul venniük.



Szerencsére a jogalkotók gondoltak az államhatárokon élőkre, továbbá a valamilyen okból két EU-s tagország közt ingázókra: amennyiben egyazon napon belföldi és külföldi mobilhálózatokra is felkapcsolódik az ügyfelek telefonja, akkor a kérdéses nap nem fog beleszámítani a kötelező 90 napos ingyen roamingkeretbe.


A megkötések célja a visszaélések megakadályozása, a mobilszolgáltatók ugyanis attól félnek, hogy a valóban teljesen korlátlan roaming esetén a tarifáikat sokalló ügyfelek belföldi használatra külföldi cégektől vásárolnának olcsóbb előfizetéseket. A Bizottság szerint a megkötések teljesen ésszerűek, a roamingolók oroszlánrészének nem fognak gyakorlati problémát okozni.


Az Európai Bizottság szabályozási javaslatát december közepéig lehet véleményezni, a mobilszolgáltatók által kötelezően betartandó változat 2017 elején készülhet el.


(Forrás: PC World | Nyitókép: Tim Parkinson)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.