Hirdetés

Mennyire büntet a filléres mobil?



|

Már félévente cserélik a gyártók az okostelefon-kínálatukat, jogosan gondoljuk hát, hogy a mobiltulajok fillérekért akarnak megválni egyre jobb készülékeiktől.

Hirdetés

Ez ebben a formában igaz is, azonban egyelőre még nem minden ársávban érezhető ez az őrült tempó. Ha megnézzük a mobiltelefonok használtpiacát, jól látszik, hogy a leggyorsabban a méregdrága készülékek vesztik el értéküket. A tavaly év végén még 200 ezer forintért árult modellek közül többet ma már 100 ezer forint alatt beszerezhetünk kéz alatt, megbízható eladótól, garanciával és extrákkal (tok, extra töltő stb.). Azok a felhasználók azonban, akik ténylegesen csak mindennapi használatra vásárolnak 40-80 ezer forintos telefont, nem feltétlenül cserélik le készüléküket 1-2 évig, ha pedig mégis, akkor az a telefon már általában igen viseltes. Körülnéztünk azon a használtpiacon, ahová a legtöbben csak kényszerből vagy sportból látogatnak.


Hirdetés


Élet 20 ezer forint alatt

Ha az ár nem számítana senkinél sem, mindenki 200-250 ezer forintért választana új készüléket és tényleg félévente cserélné, de ez nem így van (és persze nem is feltétlenül baj ez). Például a nemrégiben igencsak megerősödött 60-100 ezer forintos középmezőnyből választani igen bölcs döntés: erős SoC, sok RAM és tárhely, jó megépítés, FHD kijelző, Wi-Fi ac, ujjlenyomatolvasó, jó kamera stb. Ám sokaknak még ez a kategória is elérhetetlen, vagy egyszerűen csak gyorsan szükségük van akár másodlagos készüléknek egy hiperolcsó okostelefonra. Mondjuk 20 ezer forint alatt.



Itt még feltöltőkártyás csomagban is alig-alig találunk olyan, új készüléket, amit igazán komolyan lehet venni. A keresgélés során találtunk egy Lumia 435-öt, aminél azért 1 GB RAM-ot kapunk, a tárhely sem borzalmas, de a Windows mobil OS nem éppen van a helyzet magaslatán manapság.



A 4-4,5 colos Concorde, Navon, Doogee és hasonló készülékek várnak még itt Android 4 vagy jó esetben 5 OS-sel, 2-4 magos SoC-vel, 400×800-as vagy rosszabb kijelzővel és általában 512 MB RAM-mal. Ez igen halvány hardver, a legtöbb applikáció, de sok esetben már a kezelőfelület is be-beröccen majd, a kijelző pedig szinte minden esetben HD-alatti felbontású, TN-paneles. Fényképezni ilyen telefonnal nem igazán ajánlott, és a miniatűr készülékházba préselt akkumulátor sem jeleskedik túlzottan.


Használtan szép az élet

De nézzük, mi vár ránk a használtpiacon! Sajnos itt sem sokkal jobb a helyzet. Ha sikerül rábukkannunk egy-egy nevesebb gyártó telefonjára, az szinte biztos, hogy a végletekig le van már amortizálva. Sok esetben repedt a kijelző, törött a hátlap, az akkumulátor már fél napot sem bírja. Ha megkímélt állapotú, de régebbi modellt találunk, az még erőben lehet megfelelő, azonban itt sokszor a túl régi Android keserítheti meg életünket. A 2-es rendszeren már a legtöbb applikáció nem fut, így már nem is olyan okos az eszközünk. Lehet persze főzött ROM-mal trükközni vagy apk-kat telepíteni, de ezt egy átlagfelhasználótól nem várhatjuk el és amúgy is rizikós mindkét megoldás.



Ugyanitt találtunk több olyan telefont, amelyek megjelenésükkor nem voltak éppen körül rajongva, de mostanra, 20 ezer forint környékén már sokkal jobb vételnek számítanak. A Samsung mini készülékei ilyenek, sőt, itt a Galaxy S4 Mini-vel még az LTE-t is megkapjuk. Érdemes még az LG és a Lenovo telefonjaira is rákeresni, itt több az olcsó, de vállalható minőségben megépített, használható belsővel felszerelt, Android 4/5 modell. Ha hajlandók vagyunk szolgáltató-zárolt, de feltöltőkártyás készüléket választani, sokszor még némi garanciában is reménykedhetünk - az ilyeneket előszeretettel adják el többre vágyó tulajdonosaik.


Szerintetek melyik a legvállalhatóbb (itthon kapható) okostelefon 20 ezer forint alatt?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.