Hirdetés

Napelemes bázisállomás Baracskán



|

A Pannon adótornya évi 2,2 tonna CO2 kibocsátást takarít meg.

Hirdetés

A Pannon idén áprilisban, a Föld Napja alkalmából jelentette be, hogy 2011-ig 24 százalékkal csökkenti éves szén-dioxid kibocsátását. A hálózati infrastruktúra felel a vállalat energiafelhasználásának jelentős hányadáért, így a napenergiával működő bázisállomások létesítése az egyik első lépés a vállalás teljesítése felé.

 

A Fejér megyei Baracskán felállított bázisállomás tizenhét napelem-paneljének névleges teljesítménye egyenként 160 Wp, a hazánkban jellemző fényviszonyokkal kalkulálva a napelemek az évi 10-11 ezer kWh fogyasztású bázisállomás energiaigényének mintegy felét képesek fedezni. Egy, a baracskaihoz hasonló bázisállomás üzembe helyezésével évente 2,2 tonna szén-dioxid kibocsátástól lehet megóvni a környezetet. Napelemes adótornyok felállítása pillanatnyilag csak hosszabb távon térül meg, de az energiaárak növekedésével mindinkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások. A rendszert a Szélkerékcentrum tervezte és építette ki.

 

 

Pannon napelemes adótorony

A Pannon napelemes adótornya a Fejér megyei Baracskán

 

 

 

"A Pannon lépése szervesen illeszkedik a vállalat hosszú távú jövőképébe - mondta el Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója. - Stratégiánk legfontosabb elemei az energiafelhasználás csökkentése, a mobiltelefonok és hálózati berendezések újrahasznosítása, és az épülő új irodaház, melynek tervezésénél - Magyarországon egyedülálló módon - a környezetvédelmi szempontok játszották a legfontosabb szerepet."

 

A Pannon nyolc évvel ezelőtt vezette be az első újítást, mely jelentősen csökkentette a bázisállomások környezeti terhelését, 2000 óta fokozatosan átállt az ún. szabadlevegős hűtésre, és jelenleg az adótornyok 90%-nál ezt a megoldást használja, amellyel jelentős mértékben csökkenthető a légkondicionálók energiafelhasználás-igénye, így a CO2 kibocsátás is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.