Hirdetés

Nem kényszerítheti rá az oroszokra az appjait a Google



|

A Play Áruháznak önmagában is előtelepíthetőnek kell lennie a mobilokon.

Hirdetés

A vártnak megfelelően a Google elvesztette az Androiddal kapcsolatos üzleti praktikái miatt indított orosz versenyügyi vizsgálatot. Tavaly szeptemberben a Yandex azt sérelmezte a versenyügyi hatóságnál, hogy a Google mobilgyártó partnereinek kötelezően elő kell telepíteniük jó néhány Google-féle alkalmazást (például a keresőt, a Youtube-ot, a Chrome böngészőt) az androidos készülékeikre, különben nem installálhatják azokra a Play Áruházat. A vád szerint a Google visszaélt a piaci erőfölényével, erősen torzította a szabad piaci versenyt.

Hirdetés


Az üzleti praktika már az Android első verziójának megjelenése óta ismert volt, azaz nem valamiféle titokra mutatott rá a Yandex. A versenyügyi hivatal igazat adott a vállalatnak, ám a Google bíróságra ment a számára kedvezőtlen döntés miatt, most pedig elveszítette az ügyet. Egyelőre nem világos, hogy ezzel kimerültek-e a keresőcég jogi (fellebbezési) lehetőségei, továbbá ha nem merültek ki, akkor van-e értelme tovább ütni a vasat.


A bíróság állásfoglalása azt jelenti, hogy az orosz piacon értékesített androidos eszközök esetében a gyártóknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a Google zárt forrású alkalmazásai közül kizárólag a Play Áruházat telepítsék elő a készülékeikre; a további szoftvereknek opcionálisaknak kell lenniük.


A Google nem csak Oroszországban került bajba az androidos üzleti praktikái miatt, az Európai Unió a nagyon közeli jövőben várhatóan ugyanezen vádak miatt formális versenyügyi vizsgálatot indít majd a vállalat ellen.


(Forrás: Ars Technica | Nyitókép: TechStage)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.