Hirdetés

Sencor ELEMENT 8 Tablet teszt: egy hüvelyknyi előny



|

Unalmasak a hét hüvelykes táblagépek, az iPad mini meg túlárazott? Lépjünk előre!

Hirdetés

Igazi dömping van hét inches táblagépekből, ám a legolcsóbb készülékek könnyen okozhatnak csalódást kis felbontásukkal, bizonytalan működésükkel. Ha nem egy valóban márkás – és viszonylag drága – darabot válaszunk, akkor hamarosan rá kell jönnünk, hogy jobb lett volna egy mérettel feljebb kutakodni. Most már akad jelentkező a 7 és 10 hüvelyk közötti szegmensben, így nem kell túl nagyot ugranunk árban, kérdés, hogy itt mit kapunk tizen-ezer forintos ártöbbletért? Kipróbáltuk a Sencor új alsó-közép árkategóriában extrákkal induló táblagépét.

 

Mire elég plusz egy hüvelyk?

 

Nem olyan nagy távolság az a 25,4 milliméter alapvetően, de úgy tűnik, hogy mégis számít. Különösen azért, mert a 7 hüvelykes szegmensben általános a 16:9-es kijelzők használata, de 8 inchen már a 4:3 gyakoribb – legalábbis ezt a vonalat erősíti a Sencor Element 8. A képfelület 1024×768 képpontból áll és 5 érintési ponton érzékelhet egyidejűleg. A specifikációkban IPS panel szerepel, ami elvileg az olcsó képernyőknél nagyobb nézőszöget és szebb színeket ad – ezúttal túlzónak bizonyultak várakozásaink, a SENCOR nézőszöge nem sokkal jobb, mint egy TN paneles modellé. Az érintésérzékenységgel nem volt baj és aktuális dőlésszögét is képes nagyjából felmérni a rendszer, lehet rajta játszani autóversenyzős „steering” stílusú alkalmazásokkal.

A nem kiemelkedő minőségű képernyő legnagyobb erénye nagy felbontása. Akárki akármit is mond, fárasztó 480×800 képpontos, kockás szélű, nehezen kivehető szövegeket böngészni, hiszen agyunk folyamatosan azon dolgozik, hogy kiegyenesítse az íveket és megfejtse a maszatos betűket, mint egy undok captcha kódot. Ezzel a problémával pedig minden húszezer forintos táblagépnél szembesülünk. A SENCOR 8 hüvelykese minőségi olvasást tesz lehetővé, könnyen gazdálkodhatunk az 1024×768 képpontból. Gyárilag nincs telerakva könyvekkel, de rengeteg jó ingyenes könyv és olvasó app elérhető, ha olvasáshoz keresünk tabletet, akkor nem járunk rossz helyen.

Két kamera is van a készülékben, egy VGA felbontású videobeszélgetésekhez és egy két megapixeles fix fókuszos darab a hátlapba építve. A nagyobbik is teljesen alap képességekkel bír, az 1600×1200 képpontos fotók és VGA felbontású MP4 videók eléggé mosott hatásúak, a zoom használatával impresszionista akvarell stílusba fordulnak át. Alap minőséget kapunk tehát az ELEMENT-tel kamera vonalon, ahogy a legtöbb más olcsóbb tábla esetében is, csodákra ne számítsunk.

 

Erő, vas és zselé

 

A kétmagos ROCKCHIP SoC és az 1 GB RAM elég teljesítményt biztosít ahhoz, hogy normálisan kezelhető legyen a készülék, ha nem is iPad szintű finomsággal, de jó működik a felület. A Quadrant benchmarkon 4033-as pontszámot volt képes felmutatni a rendszer, ami ma már nem számít kiemelkedőnek, de mindenképpen jó. A grafikai teljesítmény a Mali 400-ra alapoz, így teljesen átlagosnak mondható ebben az árkategóriában. A videók szépen futottak a készüléken és a beépített 16 GB flash sok mindenre elegendő lehet, ha mégsem akkor van MicroSD kártyaolvasó is.

A legtöbb táblagépen Android 4.0 dolgozik, a SENCOR a Jelly Beant (4.1.1) tudhatja magáénak. Teljesen rendben működött a rendszer és persze aki látott már 4.0-át, annak a használata nem fog gondot okozni. Egyetlen szoftveres hibával szembesültünk, hiába telepítettük fel a Chrome böngészőt, az indulás után mindig azonnal kilépett, nem tudtuk használni.

Kezelőfelületi gyengeség az Android tabletek körében, hogy nem kapnak mechanikus gombokat, ezeket itt is nélkülöznünk kell, ami nem mindig kényelmes, de egyébiránt nem tett rossz benyomást a készülék, különösen mert jól össze van rakva, meg meri fogni az ember, a mechanikus bekapcsoló- és hangerő gombok masszívak és a fém hátlap is dob az érzésen.

Ha valaki egyszerűen egy nagy felbontású, viszonylag jó árú és 8 hüvelykes táblagépet keres általános célokra, az nagyon jó helyen kopogtat, a 8 hüvelykes SENCOR abszolút megéri a pénzét. Aki iPad Mini alternatívát akar, az egyrészt persze nem kapja meg ugyanazt a feelinget, még ha sok mindenben (tisztességes teljesítmény, szép kivitelezés, nagy felbontás) rá is tesz egy lapáttal a SENCOR arra, amit az almás készülék nyújt. (Nyilván aki Apple-t akar, az nem választ Andoid alapú masinát, de azért érdemes összevetni a hardveres képességeket és árakat.) GPU teljesítményben és a képernyő minőségében azért elmarad a SENCOR az Apple kis üdvöskéjétől vagy akár a Nexus 7-től, de ha bekalkuláljuk, hogy kevesebb, mint fele annyiba kerül, akkor ennyi bele kell, hogy férjen. Ha valakinek nem lenne elég a 8 inch, akkor ugyanebben a termékcsaládban 9,7 hüvelykes modellt is találhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.