Sony Ericsson Vivaz Pro és X10 mini pro: profi találka

Terítéken a két, teljes QWERTY-s mobil.

A második részek, folytatások, remake-ek, újrázások korát éljük, így szemünk sem rebbent, amikor hírt kaptunk róla, hogy a Vivaz és az Xperia X10 mini egyaránt teljes billentyűzetes verziót kap. Ez csak bővíti a kínálatot és azok is hozzájuthatnak az alapmodell kínálta lehetőségekhez, akik önmagában az érintőképernyővel nem szívesen bíbelődnek.

 

Ez a két telefon egyúttal a Sony Ericsson múltját és jövőjét is tökéletesen leképezi. A Vivaz az utolsó, érintős alapú Symbian rendszert használó készülék a gyártótól, és ha áprilisban még nem is éreztük elavultnak ezt a felületet, az azóta eltelt pár hónap igencsak rámutatott a Symbian Touch életképtelenségére. Amellett, hogy a vállalat a lehető legjobbat hozta ki belőle, a kezelése, az élettartama, a rugalmassága (rugalmatlansága) már nem tudja felvenni a versenyt az új, érintés alapú rendszerekkel. Ezzel szemben az Android maga a nagybetűs JÖVŐ, amit szerencsére a gyártó is észrevett, és a teljes Xperia sorozatot erre a platformra alapozta.

 

Nézzék meg a két készülékről készült videónkat is

 

Kétség sem fér hozzá, hogy az Android messze az egyik legkezelhetőbb rendszer ma a piacon, de félő volt, hogy egyedi vonások, elképzelések nélkül a Sony Ericsson telefonok elsüllyednek a telefondömpingben. Szerencsére nem így történt, és az Xperia X10-zel a fejlesztők megmutatták, hogyan is képzelik el az Androidot Sony Ericsson módra (Timescape, Mediascape). A felületek, egyedi alkalmazások taglalását most hanyagoljuk, hiszen elmúlt két tesztünkben részletesen kitértünk ezekre. Most inkább a két „Pro-sított" modell billentyűzetére, formai változásaira és persze használhatóságára fogunk összpontosítani.

 

 

 

Vivaz Pro (balra) és X10 mini pro: szemből szinte alig változtak (a képekre kattintva galéria nyílik)

 

Vivaz Pro

 

A Vivaz második kiadása szemből és hátulról nézve szinte ugyanazt a képet mutatja, mint az előd. A dizájn jóformán egy az egyben ugyanaz, csak apróságok változtak. Ilyen részlet, hogy a baloldali jack- és microUSB-csatlakozók helyet cseréltek, vagy az, hogy a kamera a hátlapon nem középre igazítva kapott helyet, hanem a hagyományosan, a felső rész felé eltolva. A bekapcsoló gomb is hátra-felülre költözött, a kialakítás miatt ugyanis nem lehetett volna a felső részre helyezni, hiszen ott a készülék szétnyílik. A többi kezelőszerv ugyanúgy megvan és működik: jobbra két dedikált gomb a fényképező és a videókamera aktiváláshoz. Ezekkel a kamera aktiválható a képernyő-, billentyűzár ellenére is, ami azt jelenti, hogy most is előfordult, hogy az övtokban a kamera aktiválta magát, sőt, még a fotófény is bekapcsolt, külön mini fényforrást kölcsönözve tesztelőjének úgy deréktájon. Maga a dizájn, a felület is változott az oldalsó részeken, hiszen fényes, fémes-zöldes árnyalatú bevonat található itt.

 

 

 

Nem sokkal vastagabb az elődnél

 

A billentyűzet kinyitásához - főleg az X10 mini pro-val összehasonlítva - elég nagy erőfeszítés szükséges, ami azt jelenti, hogy a gyakorlatban az egy kezes nyitást csak üggyel-bajjal tudtuk megoldani. A készülék sima, fényes felülete, borítása miatt gyorsan csúszóssá válik, így nehéz fogást találni rajta, ha egy kézzel próbálkozunk. A klaviatúrát még ennyi kritika sem érheti, hiszen egy jól átgondolt, kényelmes gépelési felületet kapunk. Rengetegen kérdezik, hogy mennyivel nőtt meg tömegében és méreteiben a Vivaz Pro a billentyűzet miatt. Természetesen érezhetően nehezebb, de az a 20 gramm plusz szinte fel sem tűnik. Ami még fontosabb, hogy milliméterekben sem sokkal vastagabb, egészen pontosan 2,5 mm a különbség a két készülék vastagsága között.

 

 

 

A makacs nyitóképernyő nem forgott, de a több menüelem igen

 

A kompaktság tehát megmaradt, amivel együtt kapunk egy négy sorból álló, kiváló minőségű billentyűzetet. A gombok jól áttekinthetők, a nagybetűkre való váltáshoz egy Shift billentyű áll rendelkezésre, a numerikus és egyéb, speciális karaktereket (vagy írásjeleket) pedig egy kék színű gomb megnyomásával érhetjük el. Valami oknál fogva magyar nyelvet nem tartalmazó Vivaz Pro került hozzánk, de a magyar kiadású telefonokon természetesen minden gond nélkül lehet ékezetes karakterekkel is dolgozni. Ehhez a szóköz billentyű mellett lévő Sym/áü feliratú gombot kell használni, aminek módját a mellékelt videóban az X10 mini pro esetében meg is mutatjuk. A gombok teljesen jó méretűek, formájúak, nyomáspontjuk tökéletes, nincsenek túl messze és túl közel sem egymáshoz. A navigáláshoz négyirányú nyílgombokat is kapunk, vagyis egy weboldal megnyitásakor a scrollozást is elvégezhetjük ezen a módon.

 

 

 

Az X10 mini pro lényegesen kisebb, de ez mégsem érződik a billentyűzeten

 

A kezelőfelület a Pro esetében is az a Sony Ericsson által átszabott, öt fülre osztott rendszer, ami hozott némi újdonságérzetet annak idején. A Vivaz Pro menürendszerének minden eleme elfordul 90 fokkal, amikor kinyitjuk, de a nyitóképernyő (legyen az bármelyik módban) nem, így ez néha azt eredményezi, hogy kinyitott billentyűzet ide, vagy oda, mégis álló helyzetbe kell fordítani a telefont, ha valamit a nyitóképernyőn szeretnénk elérni. Végül nem tartozik szorosan a megváltozott fizikai jellemzőkhöz, de nem tudjuk elkerülni annak a felemlegetését, hogy a Vivaz Pro sem tartalmaz távolságérzékelőt, így telefonálás közben nem kapcsol ki a kijelző. Így könnyen előfordul (ahogy számos alkalommal mi is előidéztük), hogy arcunkkal, fülünkkel olyan gombot nyomunk meg akaratlanul, ami mondjuk várakoztatásra teszi a hívó felet, aki utólag kicsit mindig értetlenkedik, hogy miért nem szóltunk a telefonba hosszú másodperceken keresztül. Ez kínos, kellemetlen hiba, illett volna kijavítani.

 

 

X10 mini pro

 

A nemrégiben közölt X10 mini tesztünk az egyik legnagyobb olvasottságot kapott anyagunk az utóbbi hónapokban, így nem csoda, hogy sokan, nagyon várják már a folytatást. Ha a Vivaznál érdeklődés volt a megnövekedett méretek és tömeg iránt, akkor az X10 mini pro esetében ez már fokozhatatlan türelmetlenségbe csapott át az utóbbi időben. Így máris válaszolunk a legforróbb kérdésekre: érzésre alig nagyobb a QWERTY billentyűs nagytestvér, azonban érezhetően jobban húzza a kezünket, de még így is bőven ez a legkompaktabb okostelefon jelenleg a piacon. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a korábbi 88 grammhoz képest az X10 mini pro 120 grammra hízott, a mm-ekben mért méretek pedig 83 x 50 x 16 mm-ről 90 x 52 x 17 mm-re nőttek. Egyáltalán nem vészes változások...

 

 

 

A nyílgombok a szóköz gomb két oldalára kerültek

 

A kicsúsztatható billentyűzet több szerkezeti átalakítást is szükségessé tett, aminek legfontosabb jele, hogy az akkumulátor immáron cserélhető házilag is. Ennek kifejezetten örültünk, az meg nagyjából semleges a számunkra, hogy az egyediséget kereső felhasználók nem tudják színes hátlapokra lecserélni az alap fekete hátlapborítást. A korábban alul található microUSB ezúttal elköltözött a baloldalra, és lekerült róla a műanyag borítás, a 3,5 mm-es jack pedig felül teljesít szolgálatot. Összességében kedvező változások, de így az USB-csatlakozó sajnos védtelen marad a porral, piszokkal szemben.

 

 

 

A QWERTY billentyűzet ellenére is bőven az ultrakompakt kategóriában maradt az X10 mini pro

 

A dizájn szemből nézve teljesen ugyanaz, inkább csak akkor tűnnek fel a változások, ha megforgatjuk a készüléket. A jobboldali fémes gombok eltűntek, pontosabban megvannak, de feketeségük a hátlaphoz igazodik, így talán kevésbé elegáns a külalak. A fentieket leszámítva tehát minden (600 MHz-es processzor, 1.6 Android, 2,55 colos kijelző, Wi-Fi, HSDPA, GPS) maradt ugyanaz, leszámítva a sokak által várt teljes billentyűzetet. Az X10 mini pro esetében sokkal markánsabban, könnyebben, csattanósabban tudjuk kipattintani a QWERTY billentyűzetet. Elég egy kis lökés neki, a többit a rásegítés elvégzi helyettünk. Ezzel együtt az összeszerelés minősége nem éri el a Vivaz Pro szintjét: ott egyáltalán nem lehetett megropogtatni, recsegtetni az összecsukott telefont, ami az X10 mini pro esetében sikerül. Ha a széleket kicsit összenyomjuk (amit a mindennapok során azért előfordul), akkor enged a mechanika, ami nem lenne persze gond, de közben enyhe recsegés hallható. Írjuk ezt a tesztkészülék számlájára és nézzük, milyen a billentyűzet.

 

 

 

Jól látható a védelem nélkül maradt microUSB csatlakozó

 

Míg a Vivaz Pro esetében négy sorba és 11 oszlopba rendezve kaptuk meg a gombokat, addig az X10 mini pro szintén négy sorral és mindössze egy oszloppal kevesebbel büszkélkedik. A klaviatúrák tüzetes átvizsgálása után kiderül, hogy nagyon ügyes, átgondolt tervezéssel lehetett ezt megoldani, aminek az eredménye az, hogy az X10 mini pro szinte semmiben sem szenved hiányt. Természetesen a gombok kisebbek, gömbölyűbbek, de a köztük lévő rés ugyanannyinak tűnik. Némi kompromisszumra szüksége lesz a telefon használójának, ugyanis az Enter gomb jóval kisebb, illetve a négy nyíl közül a fel-, le-irányúakat le kellett hagyni. Eltűnt ezen kívül a szövegbevitel nyelvét állító, földgömb gomb (azaz rákerült másodlagos funkcióként egy másikra), az ékezetes karaktereket előhívó speciális billentyű pedig a jobb alsó sarokra került.

 

 

 

Úgy alakult, hogy mindkét készülék 5 megapixeles kamerával rendelkezik

 

A gépelés pillanatok alatt megszokható, elsajátítható, minden ott van, ahol lennie kell. A gombok nyomáspontja a készülék kicsiségéhez képest kifejezetten markáns, ami alatt azt értjük, hogy erősebben kell nyomni a márkatársénál. Valószínűleg más anyagot használtak, mert maguk a gombok is jóval keményebbek, a megnyomásukhoz kicsit több erő kell, ami miatt a kis készülékházat feszesebben ellen kell tartani írás közben. Az Android az X10 mini pro esetében tökéletesen illeszkedik a kinyitott billentyűzetes használathoz, ami azt is jelenti, hogy a nyitóképernyő is elfordul 90 fokkal, ha igénybe vesszük a QWERTY-t. Ezen felül pedig minden menüelem, alkalmazás, felület tökéletesen alkalmazkodik a kétféle képernyőmódhoz.

 

Melyik a jobb?

 

Mindkét készülék egyértelműen gazdagodott a teljes billentyűzet hozzáadásával, hiszen méretben és tömegben csak annyit növekedtek, amennyit még bőven el lehet viselni. Persze az árazáson is meglátszik a plusz lehetőség, de ez egyik készüléknél sem annyira sok, hogy ne állna összhangban a plusz lehetőségekkel. Ahogy a cikk elején is érintettük, a Vivaz Pro már nem bírja felvenni a versenyt az új rendszerekkel, de még mindig jó társa lehet annak, aki HD videókat szeretne rögzíteni és gyors, pontos szövegelésre vágyik a QWERTY billentyűzet segítségével. A Vivaz Pro egy rendkívül jó vas, amibe egy sajnos mára korszerűtlenné vált operációs rendszer került, ennek ellenére méltó búcsú a Symbiantől.

 

 

 

X10 mini pro: a nagyobb kézzel rendelkezők is könnyedén gépeltek vele

 

Az X10 mini pro mindezekkel ellentétben az a mobil lehet, ami a női vásárlókat meg tudja ismertetni az Androiddal. Elérheti azt a réteget, amelyiknek teljesen mindegy, hogy az Android 1.6-os, 2.1-es, viszont kap egy, a táskába, kézbe könnyen elférő, csinos készüléket, ami egy átgondolt kezelőfelülettel és egyedi alkalmazásokkal rendelkezik. Az X10 mini pro pontosan azoknak lesz tökéletes, akiknek teljesen mindegy, hogy 10-20 ezer forinttal többért már bizonyos dolgokban többet, jobbat tudó okostelefont kapnak, hiszen nekik nem azok kellenek, hanem az X10 mini pro.

 

 

 

Vivaz Pro: a Symbian Touch hattyúdala egy kiváló készülékházban

 

Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Ár: 90-100 ezer Ft
Forgalmazó: Sony Ericsson Magyarország
Web: http://hopp.pcworld.hu/7146

 

Előny: QWERTY billentyűzet; HD videó; jó minőségű, pontos rezisztív kijelző; 8 GB-os memóriakártya; továbbra is kompakt méretek

 

Hátrány: nincs távolságérzékelő; a mindent felülíró kameragomb; gyenge minőségű fotófény; 5 megapixeles fényképező (8-ról)

 

Teljesítmény: 4/5
Felszereltség: 4,5/5
Ár/érték arány: 4/5

 

Sony Ericsson Xperia X10 mini pro

 

Ár: 85-90 ezer Ft
Forgalmazó: Sony Ericsson Magyarország
Web: http://hopp.pcworld.hu/7147

 

Előny: QWERTY-billentyűzet; egyedi kezelőfelület; kompakt méretek; remek érzékenységű kijelző; gyors

Hátrány: egyelőre csak 1.6-os Android; a méretekből adódó hátrányok (kijelző); nincs multitouch

 

Teljesítmény: 5/5
Felszereltség: 4,5/5
Ár/érték arány: 4/5

 

0 sony ericsson vivaz pro

Előny

Hátrány

Vége a Vadnyugatnak a Play Áruházban

A fogyasztók és fejlesztők is jól járnak az anarchia felszámolásával.

A hét legjobb androidos játékai

Tekézés, ugrálás és szokatlan logikai játék is került a heti merítésünkbe.

comments powered by Disqus