Hirdetés

Szabad használtan okostelefont vásárolni?



|

Csábítóan alacsony árak, sok-sok modell, mindent megígérő eladók, de van pár dolog, amire nagyon oda kell figyelnünk és nem minden mobil olyan fényes, mint amennyire a hirdetésben fényezik.

Hirdetés

Ahogy a kocsiknál, PC-knél, vagy szinte minden más terméknél, úgy a mobiltelefonoknál is pezseg a használtpiac, az ajánlatok csábítók, az árak alacsonyan és a régi készülékektől egészen a legújabb, sok esetben az üzletek polcain még meg sem található mobilokig mindent megtalálunk. Ha odafigyelünk és körültekintően választunk, hatalmasat spórolhatunk, de ha beleesünk egy rosszindulatú eladó vagy mobilnepper csapdájába, bizony bottal üthetjük a pénzünket, mobilunk meg nem igazán lesz.


Hirdetés


Hirdetés, csalogató szövegek

Ha elég sok hirdetést átböngésztünk, sokszor már a szövegezésből, sőt, akár a címből kitalálhatjuk, hogy az eladó üzletszerűen foglalkozik mobilokkal, esetleg megbízható, becsületes magánember, vagy olyan kísérletező, aki megvesz egy mobilt, nem vigyáz rá, esetleg ROM-ot cserél majd igyekszik gyorsan túladni leharcolt telefonján.



Érdemes a vadászat előtt tisztázni, mennyit szánunk telefonra és mi az a szolgáltatás, ami mindennél fontosabb számunkra új mobilunknál. Például üzemidő, kamera, a kijelző mérete stb. Ha csak olyan, átlagosan jó készüléket keresünk, amely akár 1-2 évig hű társunk lesz gondok nélkül, érdemes a nem túl régi és sokat használt mobilok közül választani. Itt még az üzemidő is közel gyári, az Android sem elavult és remélhetőleg a külső sem leharcolt. Persze az ilyen készülékek drágábbak, de még mindig spórolhatunk a bolti árhoz képest. Érdemes itt a garanciához is ragaszkodni. Ha ezt magánúton adja az eladó, írjunk róla papírt, ha IMEI alapján élhetünk vele, érdemes ezt is ellenőrizni.



Amikor vadonatúj készülékről van szó, amely még szinte bontatlan, az ár nem lesz sokkal alacsonyabb, mint boltban, vagy ha mégis, ott érdemes gyanakodni. Olyan előfordulhat, hogy egy belsős, mondjuk egy szolgáltatónál dolgozó termékfelelős vagy egy nyereményjáték szerencsés nyertese adja el az egyszer használt, vagy bontatlan készülékét - akárhogy is, nem árt rákérdezni a forrásra, nehogy lopott készüléket vásároljunk, amit letilthatnak. Szolgáltató-zárolt telefon IMEI számára a szolgáltatónál telefon is rákérdezhetünk, hogy a rendszerükben miként látszik (rendesen vezetett számla mellé vásárolt, vagy esetleg nagy tartozást felhalmozott előfizető nevén lévő, letiltás előtti készülék).



A régebbi modellek között sajnos sok a teljesen leharcolt, vagy ha vigyázott is rá a tulaj, hogy külső sérülés ne legyen, az üzemidő biztosan nem lesz újszerű. Emellett a régi készülékekre garancia már szinte biztos, hogy nincsen, vagy maximum pár hónap, emellett a rendszer is elavult, a támogatásnak is könnyen lehet, hogy már vége, így az újabb applikációk nem úgy futnak majd, ahogy azt egy új készüléknél tapasztalhatnánk.


Ha megvan, milyen áron és nagyjából milyen készüléket néztünk ki lehetséges telefonnak, érdemes a teszteket elolvasni, esetleg a mobil nevére rákeresni úgy, hogy "hiba", "hibajelenség" stb. szavakkal kombináljuk, nehogy olyan eszközt vásároljunk, amely köztudottan rosszul sikerült okostelefon.


Külső

Ha megtaláltuk a kiszemelt modellt és hirdetést, ha tehetjük, érdemes az eladó megbízhatóságáról is megbizonyosodni, illetve személyes átvételt lebeszélni. Itt nézzük át alaposan a készüléket, vigyünk mSD kártyát, megfelelő méretű SIM kártyát, fülhallgatót, esetleg valamilyen Bluetooth eszközt és mobil töltőt is. Minden funkciót próbáljunk ki, a telefonhívást, a BT-csatlakozást, a fülest, a hangszórókat, készítsünk képet és videót mindegyik kamerával, fogadjunk egy ismerősünktől (vagy az eladótól) egy hívást, csatlakoztassuk a töltőt stb. Emellett a kiegészítőket is ellenőrizzük, ha pedig garancia is jár a készülékhez, a telefon IMEI számát előhívva (Androidon a tárcsázóban: *#06#) hasonlítsuk azt össze a számlán/garancialevélen találhatóval.



Ha kivárjuk a megfelelő telefont és hirdetést, igazán jó áron, messze a bolti árszint alatt kaphatunk akár még évekig használható készüléket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.