Hirdetés

Tabletet szeretnél? Két választásod van



|

Úgy indult, hogy a tabletpiac letarolja a notebookokat. Ez elmaradt, ahogy a kihalás is. Az új stratégia szerint kétféle tabletre lehet szükségük a felhasználóknak.

Hirdetés

A tablet pillanatok alatt nagyon-nagyon népszerű lett és nem véletlenül. Viszonylag olcsón kínál kiváló platformot tartalomfogyasztásra, legyen az videó, játék vagy éppen netes tartalom. A kezelése könnyű és magától értetődő, nem kell driverekkel és egyebekkel harcolnunk, az app áruházakból pedig bármit egyszerűen beszerezhetünk. Az üzemidő sem probléma és ha elég pénzt költünk rá, sebességgondunk sem lesz. Ennek ellenére a gyors sikert hirtelen zuhanás követte: a tabletek piaca pillanatok alatt összezsugorodott. Egyrészt tartalomelőállításra nem kényelmes ez az eszköz, másrészt már a 2-3. generációs, olcsó modellek is voltak olyan jók, hogy a felhasználók ne akarjanak mindenáron újabbra váltani. Ez pedig megakasztotta a fejlesztéseket és sok gyártó teljesen ki is szállt a táblagépek piacáról. Mit tehet az, akinek mégis ilyen eszközre fáj a foga?


Hirdetés


Hibridek mindenhol

A gyártók rájöttek, hogy a tabletek helyett hibrideket kell készíteni, mert ezek a gépek tartalomelőállításra is kényelmesek, egy mozdulattal azonban tabletté alakíthatók és a szórakozás, a tablet-élmény is hibátlan lehet. A hibridek valóban sokkal több mindenre használhatók, mint egy szimpla tablet, azonban ennek megvan a maga árnyoldala is. Egyrészt a hibridek drágábbak, ezen felül a 360 fokos zsanérral megoldott, "kifordítható" hibridek nehezebbek és vastagabbak, mint egy tablet, a lecsatolható billentyűzetnél pedig nem mindig kapjuk meg a notebookoktól elvárt tasztatúra-touchpad minőséget. Sajnos sok modellnél az üzemidő sem éri el a tableteknél megkedvelt 8-12 órát.



Filléres megoldások

A gyártók, akik még remélnek némi bevételt tablet fronton, kétfelé szakították a kínálatot, miután úgy találták, a felhasználók is kétféle modell közül választanak. A legtöbben olyan tabletet keresnek, ami már elfogadható képminőséget, sebességet és üzemidőt ad, de a lehető legolcsóbb. Itt HD-felbontású, 7-8 colos modelleket találunk általában MediaTek SoC-vel, 1 GB RAM-mal és alapszintű szolgáltatásokkal. A jó hír, hogy az újabb modelleknél már megduplázták a tárhelyet 8-ról 16 GB-ra.



Ebben a kategóriában a hazánkban sajnos csak nehézkesen beszerezhető Amazon Fire HD az egyik legújabb modell. 90 dollárért (kb. 25 ezer forint) 8 colos, HD kijelzős, 1,5 GB RAM-mal és 16 GB flash tárhellyel szerelt, 4750 mAh-s akkumulátorral hajtott tabletet kapunk, aminek a központi egysége egy négymagos, alapszintű SoC.



30 ezer forinttól egészen 60-70 ezer forintig csak kisebb extrákat kapunk: egy-egy 3G vagy LTE modem, nagyobb, 10 colos, de még mindig HD-s kijelző, fémház stb. Látványosan gyorsabb, jobb, szebb tablet nincsen még ennyiért sem.


Luxusból ötös

A másik kategória, ahol sok-sok tabletet lehet eladni (vagy legalábbis szép hasznot lehet még termelni), az a felsőkategória. Ez 100 ezer forint környékén indul, a felső határ pedig a csillagos ég. A 8-10-13 colos eszközökbe már minimum full HD vagy még jobb kijelzők kerülnek, a központi egységek 8-magosak és nagyon erősek, már belépőszinten is 2 GB RAM-ot és 16-32 GB tárhelyet kapunk prémium házba csomagolva. Nem ritka a Wi-Fi ac modul és az LTE modem sem, sőt, jobb minőségű kamerát, extra kiegészítőket is kapunk.



A kategória egyértelmű uralkodója az Apple, amely többféle alternatívát is kínál más-más képátlóval, tároló-mérettel, de stabil szereplő még a Samsung is, valamint egy-két igen jó modellel versenyben van még a Lenovo és a Huawei is.



A Google is erre a piacra lő következő tabletjével, amelyet a pletykák szerint a Huawei készít majd. A mindössze 7 colos eszközben (más cégeknél ez már Phablet méret) Snapdragon 820 SoC lesz 2560×1440-es AMOLED kijelzővel, 4 GB RAM-mal és 64 GB tárhellyel.


Neked milyen tableted van? Tervezel idén tablet-vásárlást?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.