Teljesen ingyenes, legális zeneletöltés

25 millió dalt kínál a Qtrax.com.

Félve írjuk le, de úgy tűnik, végre megtörténik, amire régóta vár a netes társadalom: ingyenesen, szervezett keretek közt, vélhetően egy új üzleti modellnek köszönhetően zenét tölthetünk P2P alapon. Hogy ez miként lehetséges? Nos, ezt egyelőre senki nem tudja pontosan.

 

A jelenlegi információk alapján azt tudjuk, hogy a Qtrax többszöri halasztgatás után végre valahára elindul, bár, a weboldal meglehetősen döcögősen (mentségükre szolgáljon a logó melletti „Beta" felirat) működik, vélhetőleg a nagy érdeklődés miatt. Ha tehát minden olajozottan fog működni, akkor a Qtrax korlátlan és ingyenes P2P zeneletöltést nyújt majd a felhasználóknak.

 

Teljesen ingyenes, legális zeneletöltés 1

 

P2P
A peer-to-peer vagy P2P paradigma lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül.

A peer-to-peer fogalom két hasonló, de célját tekintve mégis eltérő fogalomkört is takar: a számítógépek egyenrangú technológiai szintű kapcsolódási módját egy helyi hálózaton, valamint valamilyen célból közvetlenül kapcsolódó szoftver megoldások működési elvét.

A közvelten kapcsolat hibatűrőbb felépítést, skálázhatóságot jelent. Hátrányai: a nehezebb adminisztráció, az erőforrások pazarló használata, a nehezebb megvalósíthatóság.

Forrás: Wikipédia

Pletykák szerint a szolgáltató az összes nagy lemezkiadóval megegyezett, aminek következtében 25-30 millió dal között válogathatunk. Induláskor a rendszer csak az XP-t és Vistát támogatja, az OSX verzió a tervek szerint idén március 18-tól érhető majd el. A Qtrax portálként működik, viszont a zenék letöltése, megosztása már P2P alapokon megy. Ehhez első lépésként le kell tölteni egy programot, ami a letöltéseket vezérli. Minden egyes tranzakciót, letöltést, feltöltést figyelnek majd, ami alapján ki tudják fizetni a jogdíjakat a dalok jogtulajdonosainak.

 

És hol ebben az üzlet? Elméletileg az előbb említett, letöltendő programocska reklámokat juttat majd el a felhasználókhoz, de hogy a gyakorlatban ez pontosan mit jelent (mennyire lesz zavaró a reklám, esetleg mennyire akadályozza/nem akadályozza a használatot?), még nem tudni. Az minden esetre biztos, hogy a szlogenek közt megtalálhatjuk a „No Adware", „No Spyware", „No Spoofing" sorokat is, vagyis nem kell attól félni, hogy használat közben gépünkre különböző rosszindulatú kémprogramok települnek. A gyors letöltés ígérete sem hiányzik, emellett pedig egy portál előnyeit élvezhetjük: beágyazott zenelejátszó, kereshető adatbázis, közösségek kiépítése, zeneszámok értékelése, stb.

 

Egyelőre nem tudni milyen formátumban, milyen minőségben és a gyakorlatban mekkora sebességgel tölthetők le a dalok. Amint elérhető a segédprogram, kipróbáljuk és beszámolunk a tapasztalatokról.

Így kezeld a Chrome mentett jelszavait Androidon

Sok időt meg tud spórolni a Google robotos platformra írt böngészője a jelszókezelőjével.

5 nagyszerű túlélős játék mobilra

Túlélőjátékokból szerencsére egyre kevésbé van hiány - mutatunk néhány remek alkotást.

comments powered by Disqus