Hirdetés

Ütős lett a Microsoft Zune HD



|

Az eddig pletykaszinten terjedő információk megerősítést nyertek: itt a Microsoft új médialejátszója.

Hirdetés

A Microsoft még 2006 őszén küldte csatába Zune nevű médialejátszóját az Apple iPod-szériája ellen. A támadást azonban az almás cég lovagi páncélja könnyedén hárította: az emberek inkább a stílus, mintsem az ár/érték arány alapján mérlegelték a vásárt. Bár azt sem szabad elfelejteni, hogy az első iPod még 2001-ben jelent meg, és a Zune felbukanásakor már az ötödik generáció volt kint a piacon: aki pedig eddig nem csalódott benne, valószínűleg utána is azt vásárolt, ehhez nem kell Apple-fanatikusnak lenni.

 

zune-hd-1.jpg

 

A Zune megjelenésekor az is probléma volt, hogy nem tudott a nagy versenytárson túlmutatni. Valamint a Microsoft megtépázott hírneve is hozzájárulhatott a vásárlók elkedvetlenedéséhez, ugyanis nagyjából egy héttel a Windows Vista után került piacra. Lehet, hogy hiba volt a médialejátszóval kapcsolatban hangsúlyozni, hogy Windows fut rajta.

 

Azonban most hivatalosan is megérkezett a második generációs modell, amely az elődtől való megkülönböztetés miatt a manapság divatos „HD"-rövidítést kapta a neve mögé. Nemrég írtunk ugyan az eszközről, mikor sikerült némi információt kicsikarnia két magazinnak a redmondi cégtől, de most tekintsük át újból, mit is tud a Zune HD.

 

A hardver bivalyerős: az NVIDIA Tegra SoC-re (System On Chip-re) épül, amely lehetővé teszi a 720p felbontású videók zökkenőmentes lejátszását. Megjelenítőül egy 16:9 képarányú, 480×272 pixel felbontású 3,3 colos multitouch OLED-kijelző szolgál. Ez hasznos társ lesz a webböngészéskor, ugyanis a Zune HD képes Wi-Fi segítségével csatlakozni a világhálóra, a böngésző pedig elméletileg a többujjas használatra lett optimalizálva. Persze továbbra is elérhető Zune Store, amely segítségével zeneszámokat lehet vásárolni - hasonló, mint az iTunes. Továbbra is elérhető a Wi-Fi-s zeneszórási szolgáltatás, bár ezzel csak más Zune-készülékekre lehet zenét varázsolni.

 

zune-hd-2.jpg

 

A készüléket ellátták FM-rádióval is, ami képes HD-adásokat vételére is. Ez a technológia drasztikusan jobb hangminőséggel szolgál, és a szabvány szerint akár 5.1 csatornán át is lehet velük műsort szórni. Sajnos az öreg kontinensen csak 2008 év végén álltak neki a technológia tesztelésének, jelen pillanatban az Egyesült Államokban érhetők csak el viszonylag széles körben ilyen rádióadók.

 

Fontos még, hogy a Zune HD rendelkezik HDMI-kimenettel is, így külső kijelzőkre is rá lehet kötni, alkalmanként kiválthatja a hagyományos asztali DVD és Blu-Ray lejátszókat is. A háttértár kapacitásáról a Microsoft „elfelejtett" nyilatkozni, így a korábbi híreszteléseknek megfelelően valószínűleg 4,8,16 és 32 gigabájtos változat lesz elérhető.

 

A Microsoft ősszel dobja piacra a friss modellt az USA-ban, az európai megjelenés dátumáról még nem esett szó, mint ahogy a készülék áráról sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.