Hirdetés

MSI X-Slim X340: a MacBook Air klón



|

Az MSI, megirigyelvén az Apple MacBook Air sikerét, elkészítette annak PC-s variánsait, amelyeket X-Slim noteszgépeknek neveztek el.

Hirdetés

Minden bizonnyal csak mosolyognak az almás logóval felvértezett termékek hívei a fenti bevezetőn. Nemcsak azért, mert szerintük a MacBookoknál nincs és nem is lehet jobb, hanem azért is, mert az X-Slim egy újabb példa arra, amikor az Apple-t másolják a jövőbeni siker érdekében. Bizonyos piacokon beválhat ez a stratégia, ám előfordulhat, hogy csúfos bukás lesz a koppintás vége. Hogy a tajvani székhelyű MSI alkotta X-Slim noteszgépeket hogyan fogadja majd a vásárlóközönség, azt még nem tudni, mindenesetre a gyártó képviselői nem szívbajosak, amikor hirdetni kell az ultravékony gépeket. Szinte minden tekintetben a MacBook Air az ellenfél, az aduászt pedig a körülbelül feleakkora ár jelenti. Még mielőtt azonban a pontos összegekről lenne szó, lássuk, mi fán terem az X-Slim X340.

 

msi_x340_black_01.jpg
 

 

 
Vékony, vékonyabb, még vékonyabb

Az már biztos, hogy a méretbeli versenyt nagyon szorosra hozta ki az MSI. Az X340 a legvékonyabb pontján csupán 6 milliméter vastag, míg a maximum vastagság nem lépi át a 2 centimétert. Ez a két számadat hellyel-közzel megfelel a MacBook Air értékeinek, a tömeges megmérettetést azonban, ha csak egy hajszállal is, de az X340 nyeri. Az 1,3 kilogrammos tömegbe azonban nem ugyanazok a hardverek fértek; míg az Apple gépében valamely mobil Core 2 Duo processzor dolgozhat, addig az X340-be csupán az Intel CULV processzorainak egyike választható. Érdekes módon a gép színe határozza meg a beszerelt központi egység pontos típusát, a fehér modellbe Core 2 Solo SU3500-t, míg a tesztre kapott fekete változatba Celeron ULV 723-t szerelnek. Utóbbi 1,2 gigahertzes órajelen ketyeg, a rendszerbusz üzemfrekvenciája 800 megahertz, a másodszintű gyorsítótár mérete pedig mindössze 1 megabájt.

 

intel_cpu_culv_sff.jpg
 

 


A 45 nanométeres csíkszélesség hatására a CPU tipikus fogyasztása nem haladja meg a 10 wattot, így ha teljesítmény terén nem is, de az akkumulátor kímélése érdekében kiemelkedőt nyújt az X340 belsejében. A processzor az Intel GS45-ös lapkakészletéhez kapcsolódik, melyben a már oly sokszor említett, immáron HD-lejátszás hardveres gyorsítására is képes GMA4500MHD grafikus vezérlő található. Szükség is van az IGP eme kisegítő funkciójára, az X340 13,4 hüvelykes kijelzője ugyanis tökéletesen alkalmas 720p-s mozgóképek lejátszására. A szélesvásznú, 16:9-es képarányú panel az új trendnek megfelelően LED-es háttérvilágítással bír, amely akár harmadával is kevesebbet fogyaszthat, mint egy normál megvilágítású LCD. Viszont ha valakinek nem felelne meg az X340 kijelzője, akkor további megjelenítőket dughat a gépre az analóg és a HDMI-kimenet jóvoltából.

 

A fogyasztásbajnok

Az eddig felsorolt alacsony fogyasztású komponensek mellé egy gyári szoftver is besegít a négycellás, 2150 milliamperórás akkumulátor kímélésében. Az ún. ECO Engine technológia különböző profilok alapján változtatja meg a noteszgép bizonyos beállításait, így nyerve plusz készenléti perceket, órákat. A felhasználó öt profil – Office, Gaming, Movies, Presentation és Turbo Battery - közül választhat, amelyek közül értelemszerűen az utolsóval lehet elérni a leghosszabb üzemidőt.

 

msi_x340_black_02.jpg


Röpke tesztünk alapján a Turbo Battery beállítással a gép körülbelül három és fél óráig üzemképes az ultraalacsony feszültségen üzemelő Celeron processzorral, ami egészen jó eredmény az akku teljesítményét ismerve. HD-filmek lejátszása esetén azonban ne számítsunk túl sokra, rosszabb esetben a telep még azelőtt lemerül, hogy kiderülne a film végén, ki is volt a gyilkos.


Árban erős


Igaz ez abban az esetben, ha a MacBook Airrel hasonlítjuk össze az X340-et, de sajnos akkor is, ha csak CULV-s gépként tekintünk rá. A Celeron ULV-vel szerelt X340 jelenleg körülbelül bruttó 215 000 forintba kerül, ami nagyjából a fele a legolcsóbb MacBook Air árának. Ebbe az árba beletartozik egy Windows Vista Home Premium operációs rendszer is, ám ha valaki DVD-zni szeretne a gépen, további 20 000 forintot költhet a külön beszerezhető, külső optikai meghajtóra. Az erősebb, Core 2 Solóval szerelt X340 ára bruttó 250 000 forintról indul, a különbséget a CPU és a szín mellett a nagyobb merevlemezes tárhely jelenti.

 

dijak_2009_designdij-web.jpg
 

 


Értékelés

Előny:  nagyon könnyű és vékony készülékház, 16:9 képaányú kijelző, natív HDMI-kimenet

Hátrány: hullámzó billentyűzet, felárért megvásárolható külső optikai meghajtó


Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 4

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.