Hirdetés

NVIDIA ION 2 platform az Acer tálalásában



|

Egyelőre csak nemhivatalosan, az Acer jóvoltából tekinthetik meg a szerencsések az NVIDIA új ION platformjának tudását. Videó is készült az újdonságról!

Hirdetés

Az Intel ugyan nem nézi jó szemmel, de az NVIDIA mégsem adja fel terveit, és továbbra is nagy hangsúlyt fektet az ION platform fejlesztésére és gyártására. Az első generációs lapka igen meggyőző specifikációs listával és teljesítménnyel rendelkezik, az integrált GeForce grafikus gyorsítót tartalmazó fejlesztés könnyedén lepipálta az Intel saját, kifejezetten az Atom számára tervezett, módosított lapkakészleteit. Elméletileg az új generációs Atom platformhoz is társítható lenne az ION, ám az NVIDIA a második generációs piacra dobására összpontosít jelenleg, és a partnergyártók is inkább ezzel a lapkával képzelik el a Pineview Atomos gépeiket.

 

nvidia_ion.jpg

Balra az első ION, jobbra az első Atom
 

 


Az Acer a jelenleg is zajló Mobile World Congress kiállításon egy demógéppel kívánja demonstrálni a hamarosan vélhetően hivatalosan is bemutatkozó ION 2-t, a szerencsés látogatók már most megnézhetik, mire lesz képes az újdonság. Mivel pontos specifikációkat egyelőre nem közölt az NVIDIA, ezért csak feltételezni tudjuk, hogy a második ION-ban egy GT218 kódnév alatt futó GeForce grafikus mag lesz, mely a pletykák szerint akár 40 darab stream processzorral is rendelkezhet majd. A grafikus mag DirectX 10.1-es képességekkel rendelkezik majd, támogatja a CUDA és OpenCL platformokat, illetve természetesen HD-videók lejátszásának gyorsítására is képes lesz. Az NVIDIA tervei szerint nemcsak az Atom számára tennék elérhetővé a platformot, hanem VIA Nano és LGA 775 tokozású Intel processzorok mellé is kiválóan alkalmazható, mely nemcsak a felhasználóknak, hanem a partnergyártóknak is különösen fontos hír.

 

nvidia_ion_2.jpg

Többek között a Flash-tartalmak gyorsítására is képes az ION
 

 


Az ION 2-vel szerelt asztali alaplapok megjelenésére egyelőre még várni kell, a kezdő lökést vélhetően ismét csak a netbookok és nettopok fogják megadni. Az Acer Aspire One 532G az első olyan netbook, amely a Pineview Atom és az NVIDIA ION 2 párosára épül, forgalmazása pedig várhatóan a második negyedév végén kezdődik meg. Kis érdekesség, hogy tulajdonképpen két grafikus lapka található ebben a modellben, hiszen az NVIDIA ION 2 GPU-ja mellett egy integrált Intel grafikus vezérlő is a platform része. Pontosabban mondva utóbbi a processzorban található, felmerül tehát a kérdés, hogy végül melyiket használja az új Aspire One?

 

aspire_one_532g.jpg

Három színben lesz kapható az Aspire One 532G
 

 


Nos, mindkettőt. Amikor alacsony terhelést okozó grafikai feladatok futnak a gépen, illetve az energiatakarékos működés kerül előtérbe, akkor a GMA 3150 az aktív. Videolejátszásnál, játékok futtatásánál, netán CUDA-alapú programok használatánál viszont a GeForce lapka veszi át a grafikai feladatokat, tehát nem kell aggódni amiatt, hogy a kis Atom processzor miatt bekorlátozódnának a felhasználási lehetőségek. A két vezérlő közötti váltás vélhetően az NVIDIa Optimus technológiája alapján történik, amelyet nemrég mutatott be a Santa Clara-i gyártó. A kizárólag Windows 7 operációs rendszer alatt elérhető szoftveres technológia zökkenőmentes, mi több, automatikus váltást tesz lehetővé, mely előre megírt programprofilok alapján történik. A rendszer érzékeli, hogy az adott feladatra mely vezérlő a legalkalmasabb, ám mivel egy folyamatosan frissülő adatbázisból építkezik a technológia, ezért meghagyták a manuális állítási lehetőséget is.

 


 


A mellékelt videóban nem látszik ugyan, de borítékolható, hogy az Aspire One 532G kimenetei között a natív HDMI port is megtalálható lesz, mely lehetőséget ad nagyfelbontású másodlagos kijelző csatlakoztatására. Mivel az ION 2 támogatja az 1080p videók lejátszását is, ezért vélhetően sokan ki fogják használni ezt a képességet. A 10,1 hüvelykes kijelző a trendeknek megfelelően LED-es háttérvilágítás kapott, pontos felbontása azonban egyelőre nem ismert. Mint ahogy a rendszermemória és a merevlemez mérete is homályba burkolózik egyelőre, de az már biztos, hogy Wi-Fi vezérlő lesz a gépben, opcionálisan pedig a 3G-s modem is rendelhető lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.